Politie begint website om ransomware-slachtoffers te helpen

© CIDimport

Politie begint website om ransomware-slachtoffers te helpen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 26 juli 2016 - 04:54

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:27

Redactie

De politie gaat samenwerken met een aantal beveiligingsbedrijven om een kant-en-klare tool tegen ransomware uit te brengen. Slachtoffers van ransomware kunnen terecht op een speciale website, waar alle mogelijk oplossingen én mogelijk zelfs de sleutels van hun gijzelsoftware op staan.

De website heet www.NoMoreRansom.org, en is een initiatief van de Nederlandse politie, Europol, en beveiligingsbedrijven Kaspersky en Intel Security. Bij ransomware worden bestanden op het systeem van een slachtoffer versleutelt, en de enige manier om ze te laten ontsleutelen is door het betalen van losgeld ('ransom'). Het is een groeiend probleem, waar niet alleen gewone gebruikers maar ook steeds meer bedrijven en bijvoorbeeld ziekenhuizen last van hebben.

Wil je precies weten wat ransomware is en hoe je je ertegen kunt beschermen? Lees dat dit uitgebreide artikel.
 

Mogelijke oplossing

Slachtoffers van ransomware kunnen op NoMoreRansom.org terecht als ze niet weten wat ze moeten doen. Op de site is het mogelijk om een aantal van de versleutelde bestanden te uploaden, evenals de begeleidende brief waarin de hackers zeggen hoe het slachtoffer moet betalen. Aan de hand daarvan ziet de website of het gaat om een bekende vorm van ransomware. Er zijn veel soorten gijzelsoftware, maar een paar namen zoals TeslaCrypt, Coinvault, en het Ukash-politievirus zijn erg bekend.
 

Succes niet gegarandeerd

In een aantal gevallen zijn er zelfs sleutels bekend van die ransomware. Die worden bijvoorbeeld in beslag genomen wanneer de politie de daders oppakt of er ergens een server wordt ingenomen. De politie waarschuwt daarbij tegelijk wel dat succes lang niet altijd gegarandeerd is: In veel gevallen heb je weinig aan de website en blijven je bestanden versleuteld.
 

Aangifte

In dat geval staat er op NoMoreRansom.org direct een link waarmee je aangifte kan doen bij de politie. Ook staan er tips over hoe je ransomware kunt voorkomen, bijvoorbeeld door het maken van backups en door geen bijlagen in onbekende emails te openen. Volgens de politie is het altijd nodig om aangifte te doen, maar is het ook belangrijk vooral niet te betalen om je bestanden terug te krijgen. Je zou daarmee criminaliteit alleen maar ondersteunen, en de kans dat je je ransomware terugkrijgt zou klein zijn.
 

Samenwerking

Volgens de politie is het hard nodig samen te werken met gespecialiseerde bedrijven. Intel en Kaspersky onderzoeken ransomware al jaren, en weten er veel vanaf. "Vroeger werkte de politie zo dat we na een aangifte pas opsporing gingen doen", zegt Wilbert Paulissen van de Nationale Politie. "Die methode werkt bij ransomware echter niet meer. Dan moet je preventief werken."

In de toekomst wordt de website aangevuld met andere sleutels, zodra die worden gevonden. Als andere beveiligingsbedrijven zich bij het initiatief willen aansluiten kan dat ook.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000