Platenmaatschappijen gaan schade verhalen op LimeWire

Dertien grote platenmaatschappijen willen beslag laten leggen op de tegoeden van de populaire file-sharingdienst LimeWire. Ze beschuldigen de eigenaren ervan van honderden miljoenen dollar schadevergoeding te willen omzeilen, waarvan ze zeggen recht op te hebben, als gevolg van de schending van de auteursrechten.

Een Amerikaanse rechter heeft vorige maand geoordeeld dat LimeWire zijn gebruikers helpt bij het illegaal verspreiden van digitale opnamen. De rechtszaak was namens de 13 platenlabels aangespannen door de overkoepelende Amerikaanse organisatie voor platenmaatschappijen RIAA.

LimeWire is ontstaan in 2000 en heeft naar schatting meer dan 50 miljoen maandelijkse gebruikers, die het p2p programma gebruiken voor het uitwisselen van muziek. LimeWire maakt gebruik van het Gnutella netwerk dat ook door andere p2p-programma's gebruikt wordt.

De veroordeling heeft tot gevolg dat de platenmaatschappijen nu een schadevergoeding eisen voor de vermeende geleden schade. Die schadeclaim kan wel oplopen tot een miljard dollar. Nu beschuldigen ze de eigenaren van LimeWire van het wegsluizen van geld dat ze hebben verdiend met de advertenties op hun site. Een woordvoerder van LimeWire zegt gewoon door te gaan met het ontwikkelen van een nieuwe muziekdienst. Het doel van de RIAA is in elk geval om LimeWire financieel ten gronde te richten. Dit juridische gevecht is het zoveelste rond de "illegale" verspreiding van digitale content op internet.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000