Uit onze vergelijkende test voor programma’s voor afstandscontrole is TeamViewer als beste uit de bus gekomen. Voldoende reden om een workshop aan deze tool te wijden, zeker omdat hij voor niet-commercieel gebruik ook nog eens geheel gratis is.

We gaan ervan uit dat u zich achter de pc bevindt van waaruit u een ander toestel wilt overnemen. Surf naar teamviewer.com/nl, open de Download-rubriek en haal de all-in-oneversie van TeamViewer 5 op (we nemen de Windows-versie als voorbeeld). Dubbelklik op het gedownloade exe-bestand en kies Installeren, alhoewel de tool zich ook wel zonder echte installatie laat starten. Geef aan dat u TeamViewer alleen privé wilt gebruiken en accepteer de voorwaarden. Wij kiezen voor een ‘normale’ installatie, eventueel kiest u er hier voor om het programma automatisch met Windows te laten opstarten. Gebeurt het ooit dat de rollen omdraaien en u deze pc op afstand laat overnemen, dan kunt u op dit moment al aangeven of u die ‘overnemer’ al dan niet de volledige toegang tot uw toestel gunt. Hebt u alle knopen doorgehakt, dan gaat de installatie van start.

Snelle overname

Zodra de tool is opgestart – bijvoorbeeld via Alle programma’s, TeamViewer 5 – verschijnt een venster met een dubbelpaneel. U kunt de tool meteen al testen door in het rechterpaneel bij ID 12345 in te vullen, evenals het gevraagde wachtwoord. U zult zien: even later staat uw toestel in verbinding met een test-pc van TeamViewer en kunt u die pc bij wijze van vingeroefening overnemen.

Over naar een ‘echt’ scenario. Een kennis ondervindt problemen met zijn pc en wil graag dat u er even naar kijkt. Zorg er dan voor dat hij de tool TeamViewer Quicksupport downloadt en opstart. Het volstaat nu dat hij u het ID-nummer en wachtwoord van ‘zijn’ TeamViewer doorgeeft. Zodra u dat in het rechterpaneel van uw TeamViewer-venster invult, ziet u zijn desktop verschijnen en kunt u die (samen) bedienen.

Wat echter als u op het moment van de hulpkreet ergens onderweg bent? Ook dan kunt u de pc overnemen. Surf hiervoor naar login.teamviewer.com, creëer een account (als dat nog niet is gebeurd) en meld u aan. Vul het ID en het wachtwoord van uw kennis in en klik op Verbinding maken (eventueel kunt u hem hier ook aan uw partnerlijst toevoegen). Klaar.

Permanente overname

Het kan natuurlijk ook erg handig zijn om bijvoorbeeld vanaf thuis uw pc op het werk – of omgekeerd – te kunnen overnemen. Ook dat is mogelijk. Voorwaarde is dan wel dat u op beide pc’s de all-in-oneversie van TeamViewer installeert. Op de over te nemen pc klikt u in het linkerpaneel vervolgens op Permanente toegang tot deze computer configureren. Vul tweemaal een goed wachtwoord in en laat het vinkje staan bij TeamViewer samen met Windows starten. Dat volstaat, zolang uw pc aan staat en met internet verbonden is. Op de pc vanwaar u dit toestel wilt overnemen, hoeft u in TeamViewer nu alleen nog het ID en wachtwoord van de over te nemen pc in te vullen. Bovenaan het venster van een actieve sessie treft u bovendien een aantal handigheden aan, zoals de mogelijkheid om bestanden uit te wisselen (Bestandsoverdracht) of de beeldkwaliteit aan te passen.

Er zijn trouwens nog wel meer leuke of nuttige functies in TeamViewer: zo kunt u een webpresentatie tonen binnen het browservenster van een of meer deelnemers, voice- en videochats opzetten en zelfs een vpn-verbinding maken, zodat het lijkt alsof de andere pc zich in uw lokaal netwerkje bevindt. We hebben hier echter niet de ruimte deze onderdelen verder uit te spitten, maar de 89 bladzijden dikke handleiding op teamviewer.com/download/teamviewer_manual.pdf zet u zeker verder op weg.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000