ID.nl logo
Al je programma's op een usb-stick
© PXimport
Huis

Al je programma's op een usb-stick

Wist je dat veel programma's geen installatie behoeven en dat die zich dus ook vanaf een usb-stick laten opstarten? En het wordt helemaal leuk als je je computer ook nog eens van die stick kunt opstarten! Je hebt je eigen kant-en-klare kantoor altijd op zak, met favoriete tools binnen handbereik.

01 Twee methodes

Portabele apps (ook wel portable apps of meeneemprogramma's) vanaf een usb-stick starten is niet zo moeilijk, althans niet wanneer je de pc op de gebruikelijke manier (vanaf harde schijf of SSD) hebt opgestart en je vanuit een vertrouwde Windows-omgeving opereert.

In deze workshop willen we wat verder gaan en het systeem in Windows opstarten vanaf een usb-stick waarop ook gelijk onze favoriete apps te vinden zijn. We geven twee verschillende methodes. Eén op basis van Hiren's BootCD en één met behulp van de herstelomgeving van Microsoft: WinPE, wat staat voor Preinstallation Environment.

©PXimport

02 HBCD: installeren

Aangezien Hiren's BootCD (HBCD) al eerder in deze reeks aan bod is gekomen, houden we het beknopt. Download HBCD als een zip-bestand, uitgepakt wordt dat een iso-bestand. Vervolgens download je YUMI. Plug een usb-stick in je pc van bij voorkeur minimaal 4 GB, geef die een duidelijke naam en start YUMI op.

Verwijs naar deze stick, selecteer Format x: Drive (Erase Content), ga naar de rubriek Other OS/Tools en kies Hiren's Boot CD. Klik op Browse, navigeer naar het iso-bestand en start de procedure met Create en met Ja.

©PXimport

03 HBCD: opstarten

Je hoeft niet in te gaan op het aanbod om nog bijkomende distributies aan de stick toe te voegen. Vervolgens start je een pc op met deze stick (eventueel door eerst het bootmenu op te roepen in het BIOS).

Het YUMI-startmenu verschijnt. Hierin klik je op Other OS and Tools / Hiren's Boot CD / Mini Windows XP. Even later verschijnt het bureaublad van een Windows XP-omgeving, reeds voorzien van allerlei nuttige tools. Vanaf stap 7 tonen we je hoe je aan deze stick je favoriete programma's toevoegt.

©PXimport

04 WinPE: formatteren

Voor wie HBCD niet kan waarderen is er nog WinPE. Weet echter dat die met (veel) minder portabele apps overweg kan. De voorbereiding is wat bewerkelijk en dien je vanaf een Windows 7-pc uit te voeren. Eerst formatteer je de stick. Ga in de verkenner naar Computer, klik met de rechtermuisknop op het te formatteren station en kies Formatteren. Zorg dat het bestandssysteem FAT32 is, voer een herkenbare naam in en druk op Starten. Eventueel kun je ook een grondigere formatteermethode kiezen, volg hiervoor stap drie en vier van een artikel op onze website.

©PXimport

05 WinPE: AIK installeren

Gezien WinPE (3.0) deel uitmaakt van Windows Automated Installation Kit, kortweg AIK, moet je deze eerst downloaden, het is een iso-bestand van 1,2 GB. Dit bestand koppel ('mount') je vervolgens aan een virtueel station. Dat kan vanuit het contextmenu van de Verkenner, nadat je (bijvoorbeeld) de gratis tool Virtual CloneDrive hebt geïnstalleerd. Vervolgens start je in dit virtuele station het programma StartCD.exe op en klik je Windows AIK Setup aan. AIK wordt nu op je systeem gezet.

©PXimport

06 WinPE: image kopiëren

In het startmenu open je de programmagroep Microsoft Windows AIK en start je Opdrachtprompt voor implementatieprogramma's, waarna je de volgende commando's uitvoert, telkens gevolg door Enter.

copype.cmd x86 c:\winpe_x86

copy c:\winpe_x86\winpe.wim c:\winpe_x86\ISO\sources\boot.wim

xcopy c:\winpe_x86\iso\*.* /e x:\

Vervang hierbij x:\ door de stationsletter van je stick. Deze stick hoort nu opstartbaar te zijn. Vanaf stap 9 vertellen we je hoe je vanuit deze omgeving portable apps opstart.

©PXimport

07 Testapp 'installeren'

Als het goed is, beschik je nu over een opstartbare Windows-stick, via HBCD of WinPE. Als test plaatsen we er meteen een portabele app op. We nemen Q-DIR (een alternatieve bestandsverkenner) als voorbeeld.

Ga naar deze website, klik hier op Q-Dir_Portable.zip en pak het zip-bestand uit naar je usb-stick, bij voorkeur in een aparte submap. Wij pakten de inhoud uit naar Q-Dir, een submap van de (zelf gecreëerde) map apps. Zo'n mappenindeling houdt het overzichtelijk wanneer je later nog apps toevoegt.

©PXimport

08 HBCD: app opstarten

Start (nogmaals) een computer op met deze stick. De vraag is nu natuurlijk: hoe bereik je de apps op deze stick? Vanuit HBCD gaat dat relatief eenvoudig. Op het bureaublad hoef je maar de Verkenner te openen en naar de juiste stationsletter te navigeren. Wanneer je de usb-stick in stap 2 een duidelijke naam hebt gegeven, kan dat geen probleem zijn. Vervolgens open je de gewenste submappen (\apps\Q-Dir in ons voorbeeld) en start je de app op. Op vergelijkbare manier kun je nu nog andere apps benaderen die je (elk in hun eigen submap) op stick hebt gezet.

©PXimport

09 WinPE: app opstarten

Met WinPE is het wat lastiger om je portable apps te benaderen. Wanneer WinPE is opgestart krijg je namelijk alleen een venster met een opdrachtprompt te zien. Nu zou je in principe de stationsletter van de stick kunnen intikken en met het cd-commando naar de gewenste (sub)map kunnen gaan (in ons voorbeeld: cd apps / cd q-dir), maar wat is de juiste stationsletter?

Die kom je met een trucje te weten. Tik in het opdrachtvenster notepad in en bevestig met Enter. Ga naar Bestand en kies Openen. Dubbelklik op Computer en ziedaar: de gezochte stationsletter.

©PXimport

10 Startmenu installeren

Toegegeven, erg comfortabel werken stap 8 en (vooral) 9 niet. Daar is een oplossing voor, in de vorm van de gratis tool PStart. PStart is een 'draagbaar startmenu' waarin je op een geordende wijze snelkoppelingen naar alle gewenste apps kunt opnemen. Download het programma, waar je PStartSetup211.exe selecteert. Stop je stick (met HBCD of WinPE) in je pc en begin de installatie van PStart. Klik op Next, aanvaard de licentievoorwaarden, klik op Next en stip Portable Setup aan. Verwijs naar de stick, druk op Next en op Install now.

©PXimport

11 Startmenu aanvullen

Meteen na de installatie kun je PStart al opstarten. Het venster met het startmenu is op dit moment nog leeg en dat is niet meer dan logisch. Items toevoegen doe je als volgt: klik met de rechtermuisknop in het venstertje en kies Add File. Vervolgens navigeer je naar de gewenste app op je stick.

Met een dubbelklik selecteer je die. PStart maakt het mogelijk allerlei extra's toe te voegen, zoals een naam of een beschrijving, maar dat is niet noodzakelijk. Bevestig met OK. De snelkoppeling naar je app verschijnt nu in het PStart-menu.

©PXimport

12 Startmenu oproepen

De vraag is: hoe roep je dit startmenu op nadat je van die stick hebt opgestart? Dat gebeurt op ongeveer dezelfde manier als in stappen 8 (HBCD) en 9 (WinPE): je navigeert naar de toepassing PStart.exe in de rootmap van je stick en met een dubbelklik roep je het startmenu op. Alle apps op je stick die je intussen zelf hebt toegevoegd (zoals in stap 11), verschijnen in het startmenu en laten zich zonder meer opstarten. In WinPE lopen sommige dingen nu nog niet zo vlot, maar dat pakken we in de volgende drie stappen aan.

©PXimport

PStart alternatief

PStart is een lichtvoetig startmenu, maar oogt niet zo aantrekkelijk. Wil je meer 'eye candy' dan kun je het lanceerplatform alias startmenu van PortableApps.com overwegen. Je 'installeert' dit platform naar de hoofdmap (root) van je stick. Vervolgens download je de gewenste apps (met extensie .paf.exe) van de site van PortableApps.com en 'installeer' je die op hun beurt naar de map \portableapps, die door de installatie van het platform intussen op je stick is aangemaakt. Je zult merken, het startmenu zal automatisch de apps oppikken die je op die manier op je stick hebt geplaatst.

©PXimport

13 WinPE: automatisch (1)

Het zou comfortabeler zijn als het startmenu van PStart automatisch verschijnt zodra de pc in WinPE is opgestart. Dat kan. Plaats de stick in de pc waarop je AIK had geïnstalleerd en start nogmaals Opdrachtprompt voor implementatieprogramma's, deze keer kies je wel Als administrator Uitvoeren. Voer de volgende twee commando's achter elkaar uit, waarbij je x: vervangt door de letter van je usb-stick.

mkdir c:\img

imagex /mountrw x:\sources\boot.wim 1 c:\img

©PXimport

14 WinPE: automatisch (2)

Start Kladblok op als administrator, ga naar Bestand / Openen, stel het uitklapmenu onderaan in op Alle bestanden en navigeer naar c:\img\windows\system32\startnet.cmd. Je merkt dat het al één tekstregel met het woord winpeinit bevat. Hieronder voeg je de volgende drie regels toe:

@echo off

for %%p in (a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z) do if exist %%p:\pstart.exe set w=%%p

%w%:\pstart.exe

Sla startnet.cmd op en voer daarna vanaf de opdrachtregel het volgende commando uit:

imagex /unmount /commit c:\img

©PXimport

15 WinPE: automatisch (3)

De vorige stappen verdienen toelichting: Eerst zorg je ervoor dat de WinPE-installatie terechtkomt in c:\img en dat die wordt 'gemount'. Vervolgens bewerk je hierin startnet.cmd, een batch-bestand dat wordt uitgevoerd wanneer je de WinPE-stick opstart. De vierregelige code zorgt er voor dat WinPE wordt geïnitialiseerd, en dat tevens wordt nagegaan in welk station het bestand pstart.exe zich in de rootmap bevindt, waarna dat exe-bestand wordt uitgevoerd. Met het laatste imagex-commando leg je de wijzigingen in de image op je stick vast. Je zult zien: wanneer je van die stick boot, verschijnt ook het PStart-snelmenu.

©PXimport

Apps portabel maken

Het is natuurlijk mogelijk dat er van je favoriete programma geen meeneemversie bestaat. Met de juiste tools laten ook gewone programma's zich portabel maken. Je kunt het alvast proberen met een van de volgende gratis 'portable app makers', die overigens dankbaar gebruikmaken van technologie voor applicatie-virtualisatie.

Eén van onze favorieten is Cameyo, met een bibliotheek van 300 kant-en-klare virtuele apps. Verder zijn er nog Enigma Virtual Box en Evalaze. De laatste biedt je een assistent aan die je stap voor stap door het creatieproces leidt.

©PXimport

16 Apps zoeken

Je weet nu al hoe je een opstartbare stick met een Windows-omgeving (XP of PE) creëert, hoe je daar apps op plaatst en hoe je die in een overzichtelijk startmenu krijgt. We geven je ook graag mee waar je terechtkunt voor het downloaden van (gratis) portable apps. Een van de betere sites is ongetwijfeld deze, waar je terechtkunt voor meer dan 300 gratis portabele programma's, verdeeld over een tiental rubrieken als Education, Games, Graphics and Pictures, Music and Video, Internet, Security en Utilities.

©PXimport

17 Apps 'installeren'

Portable apps behoeven geen echte installatie, maar we lichten toch even de aanpak van portableapps.com toe. Je zult merken dat de gedownloade bestanden een dubbele extensie hebben (.paf.exe). De bedoeling is dat je deze programma's met een dubbelklik opstart en aangeeft waar de bestanden mogen worden uitgepakt. Druk hiervoor op Next, klik op Browse en verwijs (bijvoorbeeld) naar de map \apps op je stick. Bevestig met Install. De setup-wizard zal nu automatisch een submap creëren. Uit stap 11 weet je inmiddels hoe je die apps aan je PStart-snelmenu toevoegt.

©PXimport

18 Verder speuren

Er zijn er natuurlijk nog meer bronnen van portabele apps. Zo kun je terecht bij The Portable Freeware Collection. Die zou naar eigen zeggen zo'n 2300 toepassingen verzameld hebben, verdeeld over een 16-tal categorieën en talrijke subcategorieën. In de meeste gevallen hoef je alleen het zip-bestand zelf uit te pakken naar de gewenste map (\apps) op je stick. Ook www.pendriveapps.com heeft tal van portable apps verzameld in een 60-tal categorieën zoals Portable Anti Spyware Malware, Portable Internet Browsers, Portable Media Players enzovoort.

©PXimport

Onze favoriete apps

We willen je enkele apps voorstellen die we zelf veel gebruiken. Omdat we ook onderweg het net op willen, ontbreken alvast niet de browsers Mozilla Firefox en Google Chrome, remote controller TeamViewer en ftp-client FileZilla. Gezien we geregeld met foto's bezig zijn, vind je op onze stick onder meer ook FotoSketcher, PhotoFiltre en IrfanView. Nuttige tools vinden we verder de bestandsverkenner FreeCommander, in- en uitpakker 7-Zip en synchronisatietool FreeFileSync. Uiteraard ontbreekt ook kantoorsuite LibreOffice niet.

Je kunt de portable versies van alle vermelde tools hier vinden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: