© PXimport

Malware dringt Play Store binnen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 25 januari 2017 - 14:26

Aangepast: 24 november 2022 - 12:22

Lub Snoek

Online beveiligingsbedrijf Check Point heeft in de officiële Play Store van Google een app aangetroffen die malware bevatte.

Bitcoin

Dat laat Check Point weten in een blog post op hun website. Volgens de website werden ze gealarmeerd toen een klant de desbetreffende app installeerde. De malware zat verstopt in de app EnergyRescue en deed zich voor als een app waarmee Androidgebruikers hun batterijgebruik konden beheren. Lees ook: Galaxy S8 krijgt irisscanner.

© CIDimport

Nadat gebruikers de app hadden geïnstalleerd, nam de malware de telefoon over en werd deze vergrendeld. De slachtoffers kregen de melding dat ze 0,2 bitcoin, ongeveer 168 euro, moesten overmaken. Als ze dit niet deden, zouden persoonlijke gegevens openbaar worden gemaakt.

Play

Het gebeurt zelden dat schadelijke software aan de controle van de Play Store weet te ontsnappen. Vaak worden dit soort apps verspreid via onofficiële online winkels voor apps. Check Point noemt de schadelijke malware "Charger". Na de melding is de app gelijk verwijderd uit de Google Play Store. Het is niet duidelijk hoeveel gebruikers de app hebben geïnstalleerd voordat deze werd verwijderd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000