© PXimport

Maak een usb-sleutel voor je pc

Geplaatst: 19 juli 2018 - 09:25

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Robbin Ooijevaar

Bij bedrijven, overheidsinstellingen en ziekenhuizen zie je medewerkers met een pasje hun computer ontgrendelen. Handig, dus dat willen we ook! Maar dan gratis en zonder speciale hardware. In dit artikel lees je hoe je je automatisch aanmeldt bij Windows door een usb-stick te plaatsen. Trek je de stick los? Dan gaat je systeem automatisch op slot. Een soort usb-sleutel, dus!

Toegangssleutel

Om van je een standaard usb-stick een toegangssleutel te maken voor Windows, heb je Rohos Logon Key Free nodig. Plaats een usb-stick en start Rohos Logon Key. Klik op Configureer usb-sleutel en stel de sleutel in. Hierbij wordt om je wachtwoord gevraagd. Verwijder de usb-stick en herstart je computer. Zodra je het welkomstscherm voor je neus hebt, plaats je de usb-stick en word je automatisch aangemeld.

© PXimport

Script

Het is lastiger om je computer automatisch te vergrendelen bij het verwijderen van de stick. We maken hiervoor een eigen script. Om te controleren of de stick nog aanwezig is in je computer, gebruiken we een identificatiebestand. Dit mag een willekeurig bestand zijn dat aanwezig is op je stick. In ons voorbeeld heeft de usb-stick de schijfaanduiding E: en maken we het identificatiebestand controle-bestand.txt. Open vervolgens Windows Kladblok en tik het script over van de schermafbeelding. Bewaar het script als een cmd-bestand in de map C:\Scripts, bijvoorbeeld als op-slot-bij-ontbreken-usb-stick.cmd.

© PXimport

Op slot zetten

Het script werkt eenvoudig. Het begin van de lus wordt aangeduid met :start. Met de regel If NOT exist e:\controle-bestand.txt wordt gekeken of het controlebestand onbereikbaar is. Dit is het geval als de stick niet meer aanwezig is in je computer. Met de opdracht rundll32.exe user32.dll, LockWorkStation wordt je systeem vergrendeld. Timeout 10 is een vertraging. Als je bijvoorbeeld een fout maakt in het script, heb je tien seconden om het script af te breken met de toetscombinatie Ctrl+C. Met de laatste regels goto start stuur je het script terug naar het begin en wordt de controle opnieuw uitgevoerd.

Laat nu het script automatisch starten met je computer, bijvoorbeeld via Taken plannen. Experts kunnen het script geminimaliseerd in het systeemvak laten draaien, met het hulpprogramma NirCmd. Voeg dan de opdracht nircmd win min process cmd.exe toe aan je script om het script-venster te minimaliseren.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000