Dit zijn de beste betaalbare bluetoothspeakers

© PXimport

Dit zijn de beste betaalbare bluetoothspeakers

Geplaatst: 18 mei 2019 - 09:26

Aangepast: 23 april 2024 - 08:07

Maikel Dijkhuizen

Een bescheiden bluetoothspeaker van een bekend merk heb je al voor zo’n honderd euro. Sterker nog, sommige fabrikanten duiken zelfs ruimschoots onder deze magische prijsgrens. De vraag is natuurlijk of de geluidskwaliteit van deze goedkope audioproducten acceptabel genoeg is. Daarom hebben we de beste bluetooth speakers voor je getest.

Compacte bluetoothspeakers zijn erg in trek. Begrijpelijk, want je neemt ze gemakkelijk mee naar een vakantiehuisje of de camping. Niet voor niets hebben de meeste modellen tegenwoordig een interne accu, zodat je ook op plekken zonder stroomvoorziening van muziek kunt genieten. Bovendien gebruik je ze net zo gemakkelijk in de slaapkamer, garage, (bij)keuken of tuin. Vanaf een smartphone of tablet breng je eenvoudig een bluetoothverbinding tot stand, waarna je bijvoorbeeld naar een lokaal opgeslagen muziekalbum of Spotify-afspeellijst luistert.

Extra functies

In de overvolle markt van bluetoothspeakers proberen fabrikanten zich met allerlei extra’s te onderscheiden. Zo ondersteunt de geteste Teufel Bamster de veelgeprezen aptx-codec. Mits het gebruikte mobiele toestel met deze technologie overweg kan en je hoogwaardige audiobestanden afspeelt, komt de geluidskwaliteit overeen met die van cd’s. Verder voegen bepaalde fabrikanten kleurrijke ledverlichting toe, zoals Anker met zijn Soundcore Flare. Sommige bluetoothspeakers met een usb-poort gebruik je desgewenst ook als powerbank, zodat je onderweg mobiele apparatuur kunt opladen. Ook spraakbediening via diensten als Siri en Google Assistent zien we steeds vaker op bluetoothspeakers terug. Tot slot hebben de meeste producten een 3,5mm-geluidsingang, zodat je ook apparatuur via een snoertje kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een ‘ouderwetse’ mp3-speler.

Anker Soundcore Flare

De Soundcore Flare is een bluetoothspeaker volgens het 360graden-principe. Het maakt hierbij weinig uit aan welke zijde de luisteraar van de cilindervormige behuizing plaatsneemt, want overal is er acceptabel geluid hoorbaar. Dat blijkt ook wel in de praktijk. De speaker klinkt in het hoog uiterst helder, al verliest de Soundcore Flare op een hoog volume wel wat controle. Voor het toevoegen van extra bas bevat de bovenzijde een drukknop, waarna er inderdaad iets meer laag hoorbaar is. Verwacht daar niet te veel van, want in een compacte speaker van zo’n vijftien centimeter hoog is het praktisch onmogelijk om alle audiofrequenties goed te vertegenwoordigen. Ondanks de aanwezigheid van twee passieve radiatoren blijft het basniveau dan ook wat achter.

Via een mobiele app kunnen luisteraars de audioweergave nog wat verder finetunen. De afwerking is voor een bluetoothspeaker in deze prijsklasse netjes verzorgd. Twee fullrange-audiodrivers met een doorsnede van bijna 4,5 centimeter schuilen achter een stoffen doek. Bovenop bevinden zich in een rubberen toplaag enkele bedieningstoetsen en een drukknop om de ledverlichting te activeren. Een leuk extraatje, want felle kleuren reageren min of meer op de maat van de muziek. Verder is de behuizing waterdicht, zodat je hem ook probleemloos buitenshuis gebruikt. De aanwezige accu houdt het zo’n twaalf uur vol, mits je de speaker niet te hard zet.

Media has no description

© PXimport

Anker Soundcore Flare

Prijs
€ 69,95
Website
www.soundcore.com7Score70

 • Pluspunten

 • Nette waterdichte afwerking

 • Ledverlichting

 • Minpunten

 • Veel vervorming op hoog volume

 • Matige laagweergave

Fresh ’n Rebel Rockbox Bold L

De Rockbox Bold L is binnen dit deelnemersveld de enige bluetoothspeaker die voor iets meer dan honderd euro over de toonbank gaat. Met een gewicht van ruim een kilo betreft het dan ook een behoorlijk zwaarlijvig exemplaar, al richt Fresh ’n Rebel zich evengoed op de mobiele luisteraar. De waterdichte behuizing heeft namelijk een accu met een speeltijd van ongeveer vijftien uur en een rubberen draagriem. Bovenop bevat het apparaat voor de bediening vijf drukknoppen, terwijl de aan-uit- en bluetoothknop zich aan de zijkant bevinden. Achter een stevig rubberen klepje zien we verder nog een 3,5mm-geluidsingang, oplaadpoort en usb-aansluiting. Via laatstgenoemde aansluiting laad je mobiele apparaten zo nodig onderweg op, dus de speaker doet ook dienst als powerbank.

De Rockbox Bold L verzorgt een gedetailleerd geluid, maar kent wel een eigenzinnig karakter. Naast de behoorlijk diepe laagweergave kenmerkt de audioweergave zich door felle hoge tonen. Zeker op een hoog volumeniveau klinken sommige vocalen erg schel, waardoor we al snel de neiging hebben om de speaker een tandje zachter te zetten. Overigens geldt dat lang niet voor alle nummers, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Hiphop- en danceliefhebbers zullen het stevige basniveau ongetwijfeld waarderen. Deze bluetoothspeaker kan bovendien erg luid spelen.

Media has no description

© PXimport

Fresh ’n Rebel Rockbox Bold L

Prijs
€ 109,99
Website
www.freshnrebel.com7Score70

 • Pluspunten

 • Powerbankfunctie

 • Diepe laagweergave

 • Kan erg hard

 • Minpunten

 • Prijzig

 • Klinkt soms schel

House of Marley No Bounds Sport

Het Amerikaanse merk House of Marley is in samenspraak met de kinderen van de legendarische reggaezanger opgericht. De focus ligt op een ecologisch verantwoorde productie met een uitgekiend design. Het uiterlijk van de No Bounds Sport oogt dan ook erg strak. Net als de geteste Anker Soundcore Flare is de waterdichte behuizing cilindervorming en produceert deze speaker 360graden-geluid. De voet is van kurk, wat zorgt voor een goede demping van ongewenste trillingen. Deze voet is afneembaar, waarna je toegang hebt tot een opbergvak voor het usb-oplaadsnoer. Leuk bedacht, maar het is in de praktijk wel wat gedoe om de kabel in dit opbergvak te manoeuvreren.

Op het stoffen doek bevindt zich een band van kunstleder met een klein Rastafari-vlaggetje. Op deze band zijn twee led-indicatoren, een bluetoothknop en een aan-uitschakelaar beschikbaar. Achter een rubberen klepje huizen de oplaadpoort en 3,5mm-geluidsingang. Tot slot heeft de bovenzijde een draaischijf en drukknoppen om onder meer het volume te reguleren. Twee piepkleine audiodrivers zetten een helder geluid neer, waarbij er helaas wel erg weinig laag hoorbaar is. Zet je het volume wat harder, dan gaat de speaker ook wat galmen. House of Marley belooft op een volle acculading een speeltijd van zo’n twaalf uur. De fabrikant levert een aluminium haak mee, zodat je de speaker eventueel aan een tas kunt bevestigen.

Media has no description

© PXimport

House of Marley No Bounds Sport

Prijs
€ 85,27
Website
www.marley.nl6Score60

 • Pluspunten

 • Fraai design

 • Draaischijf voor volumeregeling

 • Minpunten

 • Klein opbergvak usb-oplaadsnoer

 • Nauwelijks bas

 • Gaat op hoog volume galmen

JBL Link 10

JBL staat met zijn audioproducten altijd garant voor flink wat bas, maar dat valt bij deze Link 10 wel mee. Zeker wanneer je niet al te luid speelt, is de audiobalans tussen het hoog, midden en laag prima in orde. Op een hoog volume klinkt de Link 10 helaas wel wat blikkerig. Vanwege het waterbestendige ontwerp en de aanwezige accu met een speeltijd van zo’n vijf uur gebruik je dit apparaat probleemloos buitenshuis. Het betreft wederom een 360graden-model dat je rechtop neerzet.

Vergeleken met de meeste andere bluetoothspeakers vraagt de configuratie iets meer aandacht. De cilindervormige behuizing heeft namelijk een wifi-module ingebouwd en er is ondersteuning voor Chromecast Audio. Hoewel er bovenop een bluetoothknop voorhanden is, dien je het apparaat eerst met de Google Home-app in te stellen. Eventueel gebruik je de Link 10 samen met andere Chromecast Audio-apparaten in een multiroom-audio-opstelling. De bovenzijde bevat een rubberen toplaag met afspeeltoetsen en een heuse Google Assistent-knop. Via Nederlandstalige spraakopdrachten skip je bijvoorbeeld naar het volgende nummer of vraag je het lokale weerbericht op. Dit werkt in de praktijk uitstekend. Het design is vrij sober, want JBL stelt alleen een witte en zwarte uitvoering beschikbaar. Verder bevat het apparaat led-indicatoren voor wifi, het volumeniveau en de resterende acculading. Een minpunt is het ontbreken van een 3,5mm-geluidsingang.

Media has no description

© PXimport

JBL Link 10

Prijs
€ 99,-
Website
www.jbl.nl7Score70

 • Pluspunten

 • Goede audiobalans

 • Chromecast Audio-ondersteuning

 • Spraakbediening

 • Minpunten

 • Klinkt blikkerig op hoog volume

 • Korte accuduur

 • Configuratie vereist app

 • Geen 3,5mm-geluidsingang

Makita DMR200

Ook tijdens het klussen luister je natuurlijk graag naar goede muziek en dan komt deze DMR200 van het Japanse gereedschapsmerk Makita goed van pas. Zoals je mag verwachten, is de behuizing zeer robuust en kan dit apparaat wel tegen een stootje. Aan z’n stevige handvat met rubberen afwerking neem je deze bluetoothspeaker eenvoudig mee. Handig is dat de behuizing een stofvrij opbergvak voor je smartphone bevat.

Aan de hand van duidelijke drukknoppen boven op de speaker pas je het volume aan of ga je naar het volgende nummer. Binnen in de behuizing is er ruimte voor een accu, maar Makita levert die helaas niet standaard mee. Als optionele accessoires zijn er verschillende (boormachine)accu’s en laders verkrijgbaar. Achter rubberen klepjes aan de zijkant bevinden zich nog een 3,5mm-geluidsingang en usb-poort voor het opladen van mobiele apparatuur. Achter een stevig rooster zijn een woofer en tweeter verantwoordelijk voor de audiokwaliteit. Hierover kunnen we kort zijn, want de DMR200 ligt prima in het gehoor. Fijn is dat de speaker ook op een hoger volumeniveau niet uit de bocht vliegt, zodat klussers het apparaat in de garage lekker luid kunnen zetten. Voor een omvangrijke loods of bouwplaats heeft de DMR200 overigens te weinig power. Dankzij de kenmerkende zwartblauwe afwerking misstaat deze werkluidspreker niet tussen je overige Makita-gereedschap.

Media has no description

© PXimport

Sony SRS-XB21

Op de productdoos van de SRS-XB21 pronkt in koeienletters de term ‘Extra Bass’. We zijn benieuwd in hoeverre Sony deze belofte waarmaakt. Zodra we muziek op de compacte speaker afspelen, ervaren we inderdaad een behoorlijk diepe laagweergave. Daar kan menig andere bluetoothspeaker van dit formaat niet aan tippen. Gunstig is dat ook het midden en hoog op een normaal volumeniveau duidelijk naar voren komen. Houd wel rekening met schel klinkende zangeressen naarmate je het volumeniveau opvoert. De SRS-XB21 kan weliswaar erg luid spelen, al raden we dat niet aan. Er treedt dan namelijk wel erg veel vervorming op.

De waterdichte behuizing bevat aan de onderzijde vier smalle voetjes voor minimaal contact met de ondergrond. Van ongewenste trillingen is dan ook nauwelijks sprake. Sony heeft de behuizing voorzien van een volledig stoffen afwerking, waarbij de bovenzijde een korte strook met bedieningstoetsen bevat. De achterzijde heeft een opvallend groot afdekklepje met een oplaadpoort en 3,5mm-audioingang. Daarnaast zijn er nog knopjes waarmee je de witte verlichting kunt activeren en extra speakers kunt koppelen. Een nuttig extraatje is dat de SRS-XB21 een nfc-chip heeft ingebouwd, zodat je met mobiele apparaten vlot contact maakt. De aanwezige accu houdt het ongeveer twaalf uur vol. Via de Music Center-app pas je onder meer enkele geluidsinstellingen aan, zoals het terugschroeven van de basweergave. Ondanks de vele mogelijkheden is deze compacte bluetoothspeaker aantrekkelijk geprijsd.

Media has no description

© PXimport

Sony SRS-XB21

Prijs
€ 64,-
Website
www.sony.nl9Score90

 • Pluspunten

 • Duidelijke laagweergave

 • Prima audiokwaliteit op normaal volumeniveau

 • Veel functies

 • Scherp geprijsd

 • Minpunten

 • Vervorming op hoog volume

Teufel Bamster

Zoals we van Teufel gewend zijn, kun je de Bamster uitsluitend via de webwinkel van het Duitse audiomerk bestellen. De langgerekte behuizing heeft een schuine onderkant, waardoor de twee actieve audiodrivers en passieve basradiatoren onder het metalen rooster iets achterover hellen. Zeker bij plaatsing op een tafel of bureau bereiken de geluidsgolven via een korte route je oren. Aan de zijkant bevindt zich een volumewiel, dat je dankzij rode ledverlichting ook nog in het donker kunt terugvinden. Deze zogenoemde ledring geeft ook aan wanneer de accu bijna leeg is. Aan de achterkant is er plek voor een oplaadpoort, 3,5mm-geluidsingang, bluetooth-knop en aan-uitschakelaar.

Deze bluetoothspeaker ondersteunt de hoogwaardige aptx-codec, zodat je muziek in cd-kwaliteit kunt afspelen. Hiervoor heb je wel geschikte afspeelapparatuur en lossless-audiobestanden nodig. Wat betreft de geluidskwaliteit behoort de Bamster tot de betere modellen in dit deelnemersveld, waarbij de focus ligt op een diepe laagweergave. Bedenk wel dat deze luidspreker niet gefabriceerd is om luid te spelen, want de liedjes klinken in dat geval uiterst rommelig en vervormd. Voor kleine ruimtes en als metgezel op reis voldoet de Bamster prima. Mooi meegenomen is dat de accu een luistertijd biedt tot ongeveer twaalf uur.

Media has no description

© PXimport

Teufel Bamster

Prijs
€ 99,99
Website
www.teufelaudio.nl8Score80

 • Pluspunten

 • Stevige behuizing

 • Handig volumewiel

 • Aptx-ondersteuning

 • Goed geluid

 • Minpunten

 • Gaat snel vervormen

Ultimate Ears Wonderboom

De Wonderboom van het Amerikaanse merk Ultimate Ears is weliswaar klein van stuk, maar desondanks liegt de geluidskwaliteit er niet om. Deze waterdichte bluetoothspeaker ligt verrassend prettig in het gehoor, zonder tonen te overdrijven. Welk liedje we ook op dit apparaat loslaten, de nummers klinken erg dynamisch waardoor de muziek niet snel gaat vervelen. Schroef je met behulp van de enorme toetsen het volume flink op, dan komen er overigens wel tekortkomingen aan het licht. De nummers klinken dan ietwat blikkerig en schel. Overigens is dat bepaald geen schande voor een compacte luidspreker in deze prijsklasse.

De bovenkant kent een rubberen toplaag met een aan-uit- en bluetoothknop. Slordig is dat er precies in het midden ook nog een verborgen knop zit om de muziek te pauzeren of liedjes te skippen (tweemaal drukken). Dat had Ultimate Ears wel iets duidelijker mogen aangeven. Andere nadelen zijn het ontbreken van een 3,5mm-geluidsingang en speakerphone-functie. De Wonderboom is een lage 360graden-luidspreker met een relatief dikke diameter van ruim negen centimeter. Achter geweven stof schuilen twee fullrange-audiodrivers en evenzoveel passieve basradiatoren. De accu houdt het op een normaal volumeniveau maximaal tien uur vol. Voor de liefhebber is de Wonderboom in allerlei exotische kleuren te koop.

Media has no description

© PXimport

Ultimate Ears Wonderboom

Prijs
€ 64,-
Website
www.ultimateears.com8Score80

 • Pluspunten

 • Prima geluidskwaliteit

 • Goedkoop

 • Minpunten

 • Verborgen bedieningsknop

 • Geen 3,5mm-geluidsingang

 • Geen speakerphone

Conclusie

Als je muziek op een normaal volume afspeelt, zijn er voor minder dan honderd euro verschillende goede bluetoothspeakers verkrijgbaar. Die zijn alleen niet al te groot, waardoor ze vanwege natuurkundige wetten op een hoog volume veelal onzuiver spelen. Bedenk dus goed waarvoor je een bluetoothspeaker in een laag prijssegment wilt gebruiken. Voor feesten en partijen zijn ze bijvoorbeeld ongeschikt, maar in een doorsnee kamer of op vakantiebestemmingen kun je er prima mee uit de voeten. Vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bekronen we de Sony SRS-XB21 met het keurmerk Best getest. Het is uiterst knap hoe het Japanse merk een fraai design, slimme functies en een prima geluidskwaliteit weet te combineren, terwijl je voor deze kleinschalige speaker bepaald niet de hoofdprijs betaalt. De eveneens prima klinkende Ultimate Ears Wonderboom kost weliswaar exact hetzelfde, maar biedt vergeleken met de SRS-XB21 minder mogelijkheden. Toch is dat de interessantste optie voor wie per se een 360graden-speaker wenst. De Wonderboom verdient dan ook het keurmerk Redactietip. Klus je vaak? In dat geval is de Makita DMR200 een absolute aanrader!

0,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten