© PXimport

Dit is de nieuwe Google Drive-app

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 augustus 2021 - 02:05

Aangepast: 25 november 2022 - 11:05

Justin Doornekamp

Google komt met een nieuwe Google Drive-app, speciaal voor desktopgebruikers. Wat kun je van de dienst verwachten?

De app wordt beschikbaar voor Windows-pc’s en Macs en is een logisch vervolg op de Back-up en synchronisatieapp, die Google circa twee jaar geleden lanceerde. Het idee achter die app is dat er een soort combinatie wordt gemaakt tussen cloud-synchronisatie en het maken van reservekopieën. Wij bleken erg te spreken over de app, maar vonden het prijskaartje te hoog in verhouding tot andere opslagdiensten.

Google gooit het roer nu om met een nieuwe Google Drive-app, al zal je nog steeds een vrije hoge prijs moeten betalen voor opslagruimte. 

© CIDimport

Bestanden lokaal opslaan

De nieuwe app moet het gemakkelijker maken om bestanden te synchroniseren tussen je verschillende apparaten. De Back-up en synchronisatieapp is vooral bedoeld om lokale bestanden te uploaden naar Google Drive, maar de nieuwe app richt zich ook op lokaal opslaan. Bovendien worden lokale bestanden automatisch op de achtergrond gesynchroniseerd in de cloud, waardoor je niet langer hoeft te wachten totdat ze zijn gesynchroniseerd. Ook herkent de app wat voor soort bestanden je wilt synchroniseren: foto’s worden bijvoorbeeld direct in Google Foto’s gezet.

Verder wordt de app aangepast voor de recente macOS- en Windows-versies, met betere ondersteuning voor de Fotobibliotheek op de Mac en synchroniseren met iCloud. Ook krijgt de app een donkere modus en enkele Microsoft Office- en Outlook-functies. Dit laatste moet het gemakkelijker maken om bijvoorbeeld samen met collega’s aan documenten te werken.

De Google Drive-app voor desktops kan ook een koppeling maken met externe opslagmedia. Hierdoor kun je bestanden op flash drives of externe harde schijven automatisch laten opslaan in de cloud.   

Verschijningsdatum

Volgens Google is de uitrol van de nieuwe app inmiddels begonnen en krijgen gebruikers van de Back-up en synchronisatieapp in de komende maanden een melding dat zij naar de nieuwe applicatie kunnen overstappen. Dit moet voor september 2021 gebeuren, anders worden bestanden niet meer gesynchroniseerd met de cloud en kun je zelfs niet meer inloggen.

Google Drive vervangt overigens ook Drive File Stream, waarmee zakelijke gebruikers back-ups kunnen maken van hun gegevens. Zij hebben tot oktober de tijd om over te stappen. 

Alternatieven

Ben je toch niet te spreken over de nieuwe Google Drive-app? Gelukkig zijn er veel andere tools waarmee je bestanden kunt synchroniseren. Op deze pagina hebben wij diverse synchronisatiediensten verzameld. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000