De 6 beste laptops van 750 tot 850 euro

© PXimport

De 6 beste laptops van 750 tot 850 euro

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 12 mei 2016 - 06:25

Aangepast: 14 december 2022 - 12:02

Redactie

Gemiddeld wordt er zo'n 500 euro uitgegeven aan een laptop. Wat krijg je echter als je wat meer geld uit de portemonnee trekt? Wij testen zes laptops met een prijs tussen de 750 en 850 euro om dat te achterhalen.

De ideale laptop laat zich zo uittekenen. Dat apparaat biedt vlotte prestaties, is licht en biedt tevens een uitstekende werktijd op de accu. Dat zijn wat ons betreft de belangrijkste eigenschappen van een laptop. We verwachten dat je hem regelmatig mee wilt nemen. En hij moet zich - net als jij - op zijn gemak voelen op de bank. Lees ook: De beste laptops van 2015.

Met een wat hoger dan gemiddeld budget zijn onze eisen ook wat hoger. Van een instaplaptop verwachten we dat hij goed functioneert en de zaken kan uitvoeren die van een moderne computer worden verwacht. Voor dit hogere bedrag eisen we duidelijk wat meer. Zo zien we dat ouderwetse typische laptopscherm met een TN-paneel en bedroevende kijkhoek het liefst ingeruild voor een exemplaar op basis van IPS-technologie. Deze techniek, die zorgt voor een betere inkijkhoek en kleuren, wordt ook op veel tablets en smartphones toegepast.

Processor, werkgeheugen en SSD

We verwachten ook een wat krachtigere processor. Bijvoorbeeld een Intel Core i5 uit de zesde generatie, ook bekend onder de codenaam Skylake. De processors uit deze generatie zijn weer wat vlotter en zuiniger dan de vorige serie. De nieuwe modellen zijn te herkennen aan de zes aan het begin van het modelnummer, bijvoorbeeld Core i5-6200U.

Ruimer werkgeheugen staat ook op ons verlanglijstje. Lang was 4 GB dé standaard. Meer is beter, want dat geeft de mogelijkheid meer programma's tegelijk uit te voeren. Ook als je met bijvoorbeeld grote fotobestanden werkt, is meer werkgeheugen noodzakelijk. Ook op het vlak van de opslag verwachten we meer luxe. Een gewone harde schijf vinden we voor deze klasse onvoldoende. Een hybride schijf of SSHD, een harde schijf die dankzij een SSD-cache sneller is dan een gewone harde schijf, is toch wel het minimum. Nog liever zien we een echte SSD, vanwege de hogere prijs is de capaciteit vaak wel beperkt tot 128 of 256 GB. Vooral 128 GB is in de praktijk vaak toch net te weinig.

Acer Aspire F5-572G-538V

Van Acer ontvingen we een compleet in zwart uitgevoerde laptop. Hoewel zijn prijs net geen 800 euro is, heeft het bedrijf gekozen voor een vrij standaard plastic behuizing. Op dat punt worden we niet echt verwelkomd door een luxe gevoel. Voordeel is wel dat de Acer hierdoor voor zijn formaat niet zo zwaar is: 2,13 kilo. De Acer F5 heeft een 15,6inch-scherm meegekregen dat voorzien is van een Full-HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Dat zorgt voor veel werkruimte. Helaas zijn we niet zo te spreken over dit scherm. Het is een standaard TN-scherm met een tegenvallende kijkhoek. Gelukkig is het wel ontspiegeld.

Kijken we naar de rest van de configuratie, dan zien we een vlotte Intel Core i5-6200U dualcoreprocessor aan boord. Acer heeft verder 8 GB werkgeheugen ingebouwd. Voldoende, ook als je wat meer eist van je laptop. Fijn is ook de ruime opslagcapaciteit van de harde schijf: 1 TB maar liefst. Helaas is het wel een standaard schijf, dus heel snel is hij niet. De processor wordt op grafisch vlak bijgestaan door een AMD Radeon R7 M360. Stel je daar niet te veel van voor, deze is niet krachtig genoeg om moderne games in de Full-HD-resolutie van het scherm te spelen. De laptop heeft zowel een vaste gigabitaansluiting als uiteraard wifi aan boord. Wifi is gebaseerd op de 802.11ac-technologie. De adapter is helaas een exemplaar met één antenne met een maximale theoretische snelheid van 433 Mbit/s. Dat is niet zo snel voor 802.11ac. Het model dat wordt gebruikt, biedt ondersteuning voor MU-MIMO. Dat betekent dat als je een gloednieuwe router in huis hebt en meerdere apparaten met deze techniek hebt, je per apparaat profiteert van een betere bandbreedte. Het uithoudingsvermogen kan ermee door: bij gewoon rustig gebruik halen we vijf uur en 20 minuten.

© PXimport

De Acer Aspire F5 heeft een vrij standaard zwarte kunststof behuizing.

Acer Aspire F5-572G-538V ***

Prijs

€ 799,-

Website

www.acer.nl

Pluspunten

8 GB RAM

Veel opslagruimte

Minpunten

Plastic behuizing

Inkijkhoek scherm

Geen SSD

Lenovo IdeaPad 500-15ISK (80NT00LNMH)

Van Lenovo ontvingen we de IdeaPad 500-15ISK (80NT00LNMH). Een model dat in talrijke uitvoeringen verkrijgbaar is. Ons testmodel gaat voor gemiddeld 729 euro over de toonbank, iets onder onze grens. Voor dat geld krijg je een 15,6inch-laptop die weet op te vallen door zijn kleurstelling: zilver vanbinnen en wit vanbuiten. Het scherm biedt ook bij dit model een Full-HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Helaas is dit net als bij de Acer een standaard laptopscherm met niet zo'n beste kijkhoek. Voor een laptop van dit formaat is de Lenovo met 2,08 kg een lichtgewicht.

Net als vrijwel alle andere merken heeft ook Lenovo gekozen voor de Intel Core i5-6200U, deze werkt samen met 6 GB werkgeheugen. Op grafisch vlak wordt hij bijgestaan door een AMD Radeon R7 M360, dat maakt het nog geen gaming-laptop. De opslag is in handen van een 500 GB SSHD en dat maakt de laptop net een tikje vlotter. Op het vlak van de wifi zijn we niet helemaal tevreden. De door Lenovo gekozen wifi-adapter van Intel maakt maar gebruik van één antenneverbinding waardoor de wifi-snelheid via 802.11ac beperkt is tot slechts 433 Mbit/s. Als we hem zonder stekker in het stopcontact aan het werk zetten met Office-toepassingen dan houdt hij het een kleine zes uur vol op een acculading. Niet wereldschokkend, maar wel functioneel genoeg.

© PXimport

Lenovo's IdeaPad valt op door de kleurstelling: wit van buiten en zilver van binnen.

Lenovo IdeaPad 500-15ISK (80NT00LNMH) ***

Prijs

€ 729,-

Website

www.lenovo.nl

Pluspunten

6 GB RAM

Licht voor formaat

Minpunten

Inkijkhoek scherm

Wifi met één antenne

ASUS Zenbook UX305CA-FC042T

Hoe charmeer je een Apple-gebruiker? De Zenbook UX305CA-FC042T weegt slechts 1,2 kilo en is heel dun. Dat maakt het een fijn schoothondje. De afwerking voelt luxe en degelijk aan. Hij is ook wat kleiner dan gemiddeld. Dat komt vooral door het compactere scherm. Dat meet 13,3 inch en biedt een Full-HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Het is voorzien van een matte afwerking en is gebaseerd op IPS-techniek waardoor het een prima kijkhoek biedt. Een minpunt van deze Zenbook is het beperkte aantal aansluitingen. Hij heeft gelukkig wel drie usb3.0-aansluitingen en een geheugenkaartlezer is er ook. De HDMI-aansluiting voor het aansluiten voor een extra scherm is helaas de minder vaak toegepaste micro-variant. Een vaste netwerkaansluiting ontbreekt, daarvoor wordt een usb-adapter meegeleverd die dankzij usb 3.0 werkt een snelheid van 1000 Mbit/s. Pluspunt is de snelle 866 Mbit/s 802.11ac-wifi-adapter van Intel die is ingebouwd.

Technisch is de Zenbook ook bijzonder. Hij is namelijk gebaseerd op een Intel Core m3-6Y30, dat is een extra zuinige processor. De prestaties zijn een stuk lager dan de Core i5-varianten en dat ga je wel merken als je hem zwaar belast. Het werkgeheugen is maar 4 GB groot. De SSD waarvoor ASUS heeft gekozen biedt maar 128 GB opslagcapaciteit. Dat is in de praktijk weinig, een externe schijf of mooie geheugenstick zal dan ook waarschijnlijk tot de standaarduitrusting behoren als je voor dit model kiest. Ondanks de zuinige processor valt de werktijd op de accu wat tegen: ruim 6,5 uur als je hem rustig gebruikt. We hadden meer verwacht.

© PXimport

ASUS' Zenbook is luxe en degelijk afgewerkt.

ASUS Zenbook UX305CA-FC042T ****

Prijs

€ 799,-

Website

www.asus.nl

Pluspunten

Licht

Dun

Luxe afwerking behuizing

Goed scherm

Minpunten

Beperkt aantal aansluitingen

Slechts 4 GB RAM

HP Envy 13-d010nd (N9Q76EA)

Met de Envy 13-d010nd volgt HP het recept dat ook ASUS heeft toegepast: een compacte 13inch-laptop. Hij is met een gewicht van 1,36 kilo wel iets zwaarder dan die van ASUS. De behuizing is van aluminium gemaakt en voelt lekker licht aan. Fijn is wel het 13,3inch-scherm met een Full-HD-resolutie met matte afwerking. Er is gekozen voor de IPS-techniek, waardoor de kijkhoek prima in orde is.

De basis van dit model wordt gevormd door een Intel Core i5-6200U en daardoor is de HP een stuk sneller dan de ASUS. Helaas is ook hier het werkgeheugen beperkt tot 4 GB. HP heeft drie usb3.0-aansluitingen aangebracht en de Envy beschikt over een volwaardige HDMI-connector. Een geheugenkaartlezer is ook aanwezig. De opslag is geregeld met een SSD van 128 GB. Dat maakt hem lekker vlot, maar deze capaciteit is in de praktijk eigenlijk te weinig. HP heeft een prima vlotte 866 Mbit/s 802.11ac-wifi-adapter van Intel ingebouwd. Hoewel de HP een minder zuinige processor aan boord heeft dan de ASUS, houdt hij het aanmerkelijk langer vol op een acculading: 8,5 uur meten we voor Office-productiviteit. Dat is een uitstekende score.

© PXimport

HP's Envy is vervaardigd uit aluminium en is lekker licht.

HP Envy 13-d010nd (N9Q76EA) *****

Prijs

€ 799,-

Website

www.hp.nl

Pluspunten

Aluminium behuizing

Licht

Goed scherm

Lange accuduur

Minpunten

Te weinig opslag

Slechts 4 GB RAM

Medion Erazer P6661 (MD99623)

De laptop van Medion die we bekijken komt uit de Erazer-serie van het merk. Dat zijn de modellen die voor gamers bedoeld zijn. Voor die klasse is het een betaalbaar model met een prijs van 'slechts' 799 euro. Vanbuiten ziet hij er vrij standaard uit in zijn zwarte behuizing waarbij op het schermpaneel heel duidelijk de naam Erazer prijkt. Het is een 15,6inch-laptop voorzien van een Full-HD-IPS-scherm. Dat biedt dus 1920 x 1080 pixels en dat zorgt voor behoorlijk wat ruimte voor vensters. De kijkhoek is goed voor elkaar. Het is de zwaarste laptop in deze test met een gewicht van 2,27 kilo. Toch is dat wel wat minder dan wat we tot een paar jaar geleden gewend waren van laptops met dit schermformaat.

De techniek is gebaseerd op de Intel Core i5-6200U. Die wordt gecombineerd met een NVIDIA GeForce GTX950M. Die grafische processor behoort een beetje tot de subtop en is een stuk sneller dan de grafische techniek die in de Intel-processor is gebouwd. Maar om echt vloeiend moderne games in Full HD te spelen is hij niet toereikend, daarvoor is meer kracht nodig. De opslag is geregeld met een hybride schijf van 500 GB van Toshiba. Niet zo ruim als bij het zustermodel, maar in vergelijking met een gewone schijf best vlot. Als we hem met de andere deelnemers met een dergelijke schijf vergelijken, dan vallen de prestaties tegen. Wifi is in handen van een vlotte 802.11.ac-adapter van Intel die een maximale snelheid kan halen van 866 Mbit/s. De Erazer heeft in totaal vier usb-aansluitingen: tweemaal usb 2.0 en twee keer usb 3.0. Verder is er HDMI en VGA beschikbaar. De werktijd op de accu voor Office-productiviteit is met 6,5 uur redelijk.

© PXimport

Medions Erazer heeft een relatief krachtige grafische chip.

Medion Erazer P6661 (MD99623) *****

Prijs

€ 799,-

Website

www.medion.com

Pluspunten

Relatief snelle gpu

Vlotte wifi

8 GB RAM

Goed scherm

Minpunten

Relatief zwaar

Toshiba Satellite Radius 14 L40W-C-10X

Dit is misschien wel de meest bijzondere laptop in dit testoverzicht. Het is tevens ook de duurste, met een prijskaartje van 849 euro. De scharnieren maken hem bijzonder, daarmee kun je het scherm helemaal omklappen waardoor het een dikke tablet wordt. Je kunt hem ook als een tentje voor je zetten. Logischerwijs heeft Toshiba daarom voorzien in een aanraakscherm. Daarbij is dit de enige geteste laptop met een 14inch-scherm. Een tussenmaatje dus. De IPS-techniek maakt dat de 1920 x 1080 pixels een mooi plaatje opleveren. Ondanks de speciale scharnieren weegt de Radius maar 1,9 kilo. Dat maakt hem makkelijk hanteerbaar. De afwerking is vrij luxe, met onder andere een aluminium plaat rond het toetsenbord.

Intel staat ook aan de basis van dit model, met een Intel Core i5-6200U. Hoewel Toshiba ook eigen SSD's maakt, heeft men gekozen om een 256 GB groot exemplaar van concurrent Samsung in te bouwen. Dat maakt dit de laptop met de grootste SSD in deze test. De wifi heeft Toshiba wat minder op orde. Daar is een eenvoudige adapter van Intel gebruikt die een maximale bandbreedte van slechts 433 Mbit/s biedt. Pluspunt is wel de accuwerktijd, we halen bij het werken met Office-toepassingen bijna 8,5 uur. Een prima score. Wat dat betreft is het jammer dat Toshiba besloten heeft om zich terug te trekken uit de Europese consumentenmarkt. Op de keper beschouwd is dit namelijk een van de leukste laptops in deze test.

© PXimport

Het aanraakscherm van Toshiba's Satellite Radius kun je omklappen om het apparaat als tablet te gebruiken.

Toshiba Satellite Radius 14 L40W-C-10X *****

Prijs

€ 849,-

Website

www.toshiba.nl

Pluspunten

Ruime SSD

Goed aanraakscherm

8 GB RAM

Lange accuduur

Minpunten

Wifi met één antenne

Conclusie

We hebben een zestal laptops bekeken. Van de Acer zijn we niet echt fan. Dat komt vooral door de wat tegenvallende schermkwaliteit en de trage schijf van dit model. Ook de Lenovo valt wat ons betreft af vanwege de keuze van een wat minder mooi scherm. Ben je op zoek naar een slanke laptop met goede prestaties dan is de HP Envy 13-d010nd (N9Q76EA) wat ons betreft de favoriet. Toch is de Toshiba Satellite Radius 14 L40W-C-10X de winnaar van deze test. De veelzijdigheid en de goede prestaties maken dit model onze favoriet, maar het gewicht is wel wat hoger dan bij bijvoorbeeld HP.

© PXimport

In de bovenstaande tabel vind je alle testuitslagen. Klik hier voor een grotere versie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000