De 5 redenen om nu voor een 4K-scherm te kiezen

Het leeuwendeel van de computerbezitters heeft thuis een full-hd monitor staan. Maar dat gaat de komende tijd rap veranderen. Dit zijn de 5 argumenten om nu over te stappen naar een 4K-scherm.

1. 4K is het nieuwe HD

Toen een aantal jaren geleden de eerste 4K-schermen verschenen, was het vaak aanmodderen. De reden? 4K-content was er nauwelijks en veel menu’s, functies en iconen in besturingsprogramma’s werden door de veel hogere resolutie praktisch onleesbaar of niet te bedienen.

Inmiddels heeft er een omslag plaatsgevonden. Moderne besturingssystemen als Windows 10 kunnen ‘schalen’ waardoor zelfs met oudere programma’s goed is te werken op een 4K-monitor. Daarnaast worden steeds meer moderne programma’s zoals bijvoorbeeld Photoshop geoptimaliseerd voor 4K. En vrijwel alle nieuwe content zoals video of games wordt standaard ontwikkeld in 4K. Met full-hd vis je steeds vaker achter het net of krijg je de ‘gedownsizede’ versie te zien.

2. Met 4K-scherm verhoog je je productiviteit

Heb je meerdere programma’s op een full-hd-scherm geopend, dan zit er vaak niets anders op dan deze over meerdere virtuele bureaubladen te verdelen. Het wisselen tussen vensters en het kopiëren en plakken van content is hierdoor relatief tijdrovend.

Een 4K-scherm heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Je werkruimte verviervoudigt hiermee waardoor je veel eenvoudiger meer informatie en content kunt tonen. Daarnaast is het heel eenvoudig om bijvoorbeeld 2, 3 of zelfs meer programma’s naast te zetten, waardoor je meer gedaan krijgt. Video’s en foto’s worden bovendien veel scherper getoond waardoor selecteren en bewerken stukken beter gaat.

© CIDimport

3. De beeldkwaliteit van 4K is veel beter

Een 4K scherm betekent niet alleen dat je bureaublad ‘groter’ wordt en dat je meer informatie kunt zien. Sinds je huidige HD-scherm is er namelijk ook wat betreft beeldkwaliteit een enorme sprong vooruit gemaakt.

Dikke kans dat jouw huidige scherm een tn- of lcd-paneel heeft met geringe kijkhoeken, lage helderheid en een weinig kleurechte weergave van je foto’s.

De nieuwste ips-panelen in 4K-schermen zijn een wereld van verschil. Met een helderheid van maximaal 350 cd/m2 en kijkhoeken van maar liefst 178 graden kun je probleemloos en comfortabel met meerdere mensen kijken.

Foto’s en video’s worden haarscherp en kleurecht weergegeven en je hebt de volledig controle over het kleurbeheer en kalibratie. Onmisbaar wanneer je je scherm bijvoorbeeld gebruikt voor foto’s of het opmaken van een document of rapport dat gedrukt moet worden.

4. Een modern 4K-scherm geeft ruimte en rust

Als moderne huidige 4K UHD-schermen vergelijkt met hun Full HD-voorgangers, dan vallen je direct een aantal zaken op. Zo zijn de randen om het scherm zijn vrijwel helemaal weg, is het ips-paneel - en daarmee de behuizing - veel dunner en is de voet heel compact.

Zo’n scherm neemt dan ook vaak veel minder plaats in dan een oud full-hd scherm met kleinere diameter waardoor je bureau lekker leeg blijft. En omdat de nieuwe 4K-schermen dankzij de ergonomische voet eenvoudig zijn te verstellen, kun je – desnoods urenlang – op een verantwoorde manier blijven werken.

© CIDimport

5. Een 4K-scherm werkt als docking station voor je notebook

De desktop computer is flink op zijn retour en wordt steeds vaker vervangen door een ultrabook of notebook. Die zijn inmiddels krachtig genoeg voor zware taken zoals het bewerken van video. Maar als je wat langer op één plek zit, is inprikken in een vast scherm met een ‘normaal’ toetsenbord en muis wel zo prettig.

Veel moderne notebooks kunnen gewoon 4K uitsturen via usb-c dat je direct via één dun kabeltje in een modern scherm als de Eizo EV3285 kunt inprikken. Geen snoerenbos of dockingstation want dankzij de ingebouwd usb-hub van dit scherm hoef je ook je vaste toetsenbord en muis niet meer in je notebook te prikken. En omdat via usb-c ook direct je notebook wordt opgeladen, kun je de lader voortaan thuis laten. Alles via één usb-c kabel: wel zo comfortabel en gemakkelijk.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000