De 15 beste apps om in de cloud te draaien

© PXimport

De 15 beste apps om in de cloud te draaien

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 5 oktober 2015 - 04:33

Aangepast: 24 november 2022 - 11:38

Redactie

De cloudopslag van bijvoorbeeld Dropbox of OneDrive is niet alleen handig voor documenten en foto's, je kunt er ook programma's in bewaren. Het gaat hier over zogenoemde portable versies van bekende freeware. We hebben 15 handige portable programma's op een rijtje gezet.

Tip 01: Installeren of niet?

Alle programma's in dit artikel zijn portable te gebruiken. Dit houdt in dat er geen aparte installatie nodig is. Het programma downloaden en uitpakken is voldoende. Alle bestanden vind je terug in één map (eventueel met extra submappen). Je kunt de programma's starten via Windows Verkenner door op het uitvoerbestand te dubbelklikken. Het uitvoerbestand herken je aan de extensie .exe, bijvoorbeeld PhotoFiltre7.exe. Lees ook: Zo beveilig je eenvoudig je cloud-opslag.

Omdat er geen installatie is, kun je alles wat met het programma te maken heeft met je meenemen, omdat alles in één map wordt bewaard. Dit heeft als voordeel dat je het programma kunt gebruiken vanaf een usb-stick of cloudopslag van bijvoorbeeld Dropbox, OneDrive en Google Drive (en in theorie in elke willekeurige cloudopslagdienst). Dankzij de cloudopslag zijn je portable programma's op al je computers beschikbaar.

© CIDimport

Tip 01 Een portable programma heeft geen installatieprocedure: uitpakken en je kunt direct aan de slag!

Tip 02: Opslaan

We gaan ervan uit dat je al een clouddienst gebruikt zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive en dat de clouddienst geïnstalleerd is op je computer. Dit houdt in dat je de map van de clouddienst ziet in Windows Verkenner. Als je meerdere clouddiensten hebt, mag je kiezen welke je voor je portable programma's wilt gebruiken. OneDrive ligt voor de hand, omdat dit standaard aanwezig is in nieuwe Windows-versies.

Open de clouddienstmap in Windows Verkenner en maak de submap Portable apps direct starten aan.

Dit wordt de basismap. Voor elk portable programma maak je hierin een nieuwe submap aan. Zorg ervoor dat je de submappen een goede omschrijving geeft, zodat je snel herkent waarvoor een programma dient. Voor het fotobewerkingsprogramma PhotoFiltre (zie tip 4) kun je de map PhotoFiltre aanmaken, maar de naam Foto's bewerken met PhotoFiltre is ook mogelijk.

© CIDimport

Tip 02 Maak de map 'Portable apps direct starten' aan in de cloudopslagmap op je computer.

Tip 03: Zip-archief

De meeste portable programma's zijn verpakt in een zip-archief. Na het downloaden klik je er met de rechtermuisknop op en kies je Alles uitpakken. Geef op waar je de bestanden wilt bewaren: de eigen submap in de map Portable apps direct starten.

Bij sommige portable programma's lijkt het alsof je te maken hebt met een installatieprocedure, maar in de praktijk worden alleen de programmabestanden uitgepakt.

© CIDimport

Tip 03 Pak het portable programma uit naar een eigen submap in 'Portable apps direct starten'.

Snelkoppeling

Als je een programma installeert maakt de installatieprocedure automatisch snelkoppelingen aan, bijvoorbeeld op je bureaublad. Bij portable programma's ontbreken die. Je start de programma's via Windows Verkenner. Een snelkoppeling kan toch handig zijn en is eenvoudig zelf te maken.

Open de programmamap in Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op het uitvoerbestand van het programma, bijvoorbeeld programmanaam.exe. Kies Vastmaken aan start (Windows 8.1) om het programma als tegel toe te voegen aan het startscherm. Met Kopiëren naar / Bureaublad snelkoppeling maken wordt de snelkoppeling op je bureaublad geplaatst en kun je het programma vanaf daar starten.

© CIDimport

Plaats een snelkoppeling op je bureaublad van je favoriete portable programma's.

Tip 04: Fotobewerken

Voor de meeste fotografen is Photoshop een noodzakelijk verlengstuk van de camera, maar hier hangt een stevig prijskaartje aan. Voor privégebruik zijn er goede gratis alternatieven en daar is PhotoFiltre er een van. Je kunt met PhotoFiltre foto's bewerken met eenvoudige effecten of geavanceerde bewerkingen uitvoeren via lagen (layers). Net als voor Photoshop vereist PhotoFiltre enige tijd en inspanning om er optimaal mee te werken. De basisfuncties zijn snel te doorgronden.

Uitvoerbestand: PhotoFiltre7.exe

© CIDimport

Tip 04 PhotoFiltre is een volwaardig fotobewerkingsprogramma.

Tip 05: Alles afspelen

VLC media player is misschien wel de bekendste mediaspeler en dat word je niet zomaar! Het programma moet het niet hebben van de vormgeving, deze is zacht uitgedrukt nogal ouderwets. Maar het programma blinkt uit in functionaliteit en speelt alle bekende videobestanden die je op internet vindt probleemloos af. VLC media player is daarom zeer geliefd bij filmfanaten.

Uitvoerbestand: vlc.exe

© CIDimport

Tip 05 VLC media player speelt alle soorten videobestanden probleemloos af.

Tip 06: Ondertiteling

De vorige tip is handig als je een compleet filmbestand hebt, maar wat als je geen ondertiteling ziet? In dat geval heb je Sublight nodig. Sublight zoekt snel de juiste Nederlandse ondertiteling bij een film. Je kunt het filmbestand slepen naar het Sublight-venster of in Sublight een handmatige zoekopdracht geven. Sublight bewaart het bestand met ondertiteling automatisch met de juiste bestandsnaam. Hierdoor pakt een goed afspeelprogramma je ondertiteling automatisch op.

Uitvoerbestand: Sublight.exe

© CIDimport

Tip 06 Sublight zoekt de juiste ondertiteling bij een videobestand.

Standaardprogramma

Als je een programma installeert zorg de installatieprocedure er voor dat er automatisch een bestandskoppeling wordt gemaakt. Hierdoor weet Windows bijvoorbeeld wanneer je dubbelklikt op een mkv-bestand dat je het programma VLC wilt gebruiken om de film af te spelen. Bij een portable programma dien je die koppeling handmatig te maken. We nemen een mkv-bestand als voorbeeld. Klik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op een willekeurig mkv-bestand. Kies Openen met / Standaardprogramma selecteren. Je ziet een lijst met programma's (of apps) die het bestand aankunnen, maar omdat we de portable versie van VLC willen gebruiken, staat dit programma niet in de lijst. Blader zelf naar het exe-bestand van het portable VLC-programma en klik dit aan om mkv-bestanden vanaf nu mee te openen.

Tip 07: Scan naar pdf

De meeste mensen zullen hun scanner alleen nog gebruiken voor een incidenteel kopietje of als er ooit een van oorsprong papieren document gemaild moet worden. Voor dit laatste is WinScan2PDF uitermate geschikt. Zoals de programmanaam al doet vermoeden digitaliseert WinScan2PDF documenten naar pdf-bestanden. Klik op Select source en kies je scanner. Met de knop Scan wordt de scan gemaakt en bewaar je het eindresultaat als pdf-bestand.

Uitvoerbestand: WinScan2PDF.exe

© CIDimport

Tip 07 WinScan2PDF scant documenten direct naar een pdf-bestand.

Tip 08: Anoniem op internet

Als je surft op internet laat je sporen achter op je eigen computer, bij reclamenetwerken en op de servers van de websites die je bezoekt. Voor wie dit tijdelijk wil voorkomen, kan aan de slag met Tor Browser Portable. Het programma regelt zonder ingewikkelde instellingen een anonieme internetverbinding. Vervolgens wordt een aangepaste versie van Firefox opgestart (eveneens inbegrepen in Tor Browser) waarna je anoniem over het web surft. Tor Browser is ook handig om websites te bezoeken met regiobeperkingen. Je kunt Tor Browser naast je favoriete browser gebruiken.

Uitvoerbestand: TorBrowserPortable.exe

© CIDimport

Tip 08 Tor Browser laat je anoniem surfen op internet.

Tip 09: E-books

Heb je een e-reader en loop je tegen beperkingen op van het beheerprogramma van de makers van het apparaat? Dan moet je Calibre Portable zeker eens proberen! Calibre Portable beheert je digitale boekenkast en kan communiceren met alle bekende e-readers. Ook kun je Calibre Portable gebruiken om boeken om te zetten naar een ander formaat. Je kunt met e-reader ook e-books lezen op je computer, maar echt prettig is dit niet in de praktijk. Dit ligt niet aan de functies van Calibre Portable, maar aan het computerbeeldscherm. De speciale schermen van e-readers zijn beter geschikt om boeken te lezen.

Uitvoerbestand: calibre-portable.exe

© CIDimport

Tip 09 Calibre is een uitstekend programma om je e-reader en verzameling e-books te beheren.

Tip 10: Taakbeheer 2.0

Gevorderde Windows-gebruikers zijn bekend met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc. Hiermee wordt Windows Taakbeheer gestart en zie je welke processen er allemaal actief zijn. Windows Taakbeheer is ook handig om een vastgelopen programma geforceerd te sluiten. Daphne is een uitgebreid alternatief voor Windows Taakbeheer. De opzet is eenvoudiger, maar de mogelijkheden zijn uitgebreider. Je kunt processen bijvoorbeeld op een voorgedefinieerde tijd laten beëindigen. Uiteraard kun je processen ook direct beëindigen. Klik op met de rechtermuisknop op een item in de lijst en kies Kill.

Uitvoerbestand: DaphnePortable.exe

© CIDimport

Tip 10 Daphne is een overzichtelijk alternatief voor Windows Taakbeheer.

Tip 11: Automatisch starten

Tijdens het opstarten van je computer worden er allerlei programma's geladen. De meeste zijn nodig, bijvoorbeeld om je systeem veilig te houden, maar sommige zijn overbodig. Denk hierbij aan freeware die je ooit geïnstalleerd hebt, maar bijna nooit gebruikt. Door overbodige programma's uit je opstartproces te halen, start Windows mogelijk sneller op. Autoruns is een handig hulpje om dit voor elkaar te krijgen. Kijk bij Logon om na te gaan wat er zoal automatisch wordt geladen. Schakel een onderdeel uit door het vinkje te verwijderen. Je kunt een programma altijd opnieuw aanvinken om je aanpassing ongedaan te maken. Gebruik de rechtermuisknop en kies Search online om onbekende programma's op te zoeken op internet.

Uitvoerbestand: Autoruns.exe

© CIDimport

Tip 11 Met Autoruns bepaal je welke programma's er mogen opstarten met Windows.

Tip 12: Extreem verwijderen

Als je programma's verwijdert van je computer via de standaardprocedure is de kans groot dat er resten achterblijven. Dit kunnen bestanden zijn, maar ook instellingen in het Windows-register. Dankzij Revo Uninstaller kun je een programma volledig laten verwijderen. Revo Uninstaller voert eerst de standaard de-installatieprocedure uit en zoekt dan naar achtergebleven resten. Deze kun je vervolgens aanvinken en verwijderen.

Uitvoerbestand: Revouninstaller.exe

© CIDimport

Tip 12 Revo Uninstaller verwijdert programma's en gaat vervolgens op zoek naar achtergebleven resten.

Tip 13: Ruimtevreters

Grote bestanden zijn lastig te vinden en dat is jammer, zeker als de opslagruimte van een snelle SSD beperkt is. TreeSize helpt je hierbij. Kies via Scan / Select directory een map of schijf die je wilt laten onderzoeken. TreeSize Free spoort je ruimtevreters op en toont de grootste boven in beeld. Je kunt in een mapstructuur verder klikken om dieper te graven naar mappen die veel ruimte in beslag nemen. Gebruik de rechtermuisknop op een map en kies Open om de betreffende map in Windows Verkenner weer te geven.

Uitvoerbestand: TreeSizeFree.exe

© CIDimport

Tip 13 TreeSize vereenvoudigt het opsporen van grote bestanden in submappen.

Tip 14: Afsluithulp

Soms is het handig om je computer nog even aan te laten (bijvoorbeeld als je wacht tot een download binnen is), maar de hele nacht laten draaien is zonde. Dankzij Shutter Lite kun je je systeem vertraagd laten afsluiten, in stand-by krijgen en meer. Shutter Lite werkt met twee onderdelen: gebeurtenis en actie. De gebeurtenis kan een tijd zijn (on time), stopwatch (countdown) en andere 'trigger'. De actie is bijvoorbeeld het systeem uitschakelen of stand-by activeren.

Uitvoerbestand: Shutter.exe

Tip 15: Niet sluiten

Hoe vaak op een dag start jij je browser, mailprogramma of Spotify opnieuw? De meeste mensen doen dit (onbewust) meerdere keren. Dankzij het mini-programmaatje NoClose kun je het bekende kruisje in de rechterbovenhoek uitschakelen. Druk in een programma op Ctrl+1 om het kruisje uit te schakelen. Door deze toetscombinatie nogmaals te gebruiken, komt het kruisje weer terug. NoClose werkt in veel programma's, maar niet overal.

Uitvoerbestand: NoClose.exe

Tip 16: Bleekmiddel

Voor de CCleaner-fans noemen we het kort: er is een portable versie van dit populaire schoonmaakprogramma. Voor wie eens wat anders wil dan CCleaner kan aan de slag met BleachBit Portable. Het programma verwijdert sporen en tijdelijke bestanden van programma's van Adobe, Microsoft en alle bekende browsers. Het fijne aan BleachBit Portable is dat alle opties standaard zijn uitgeschakeld. Je kunt per programma aangeven wat je wilt opschonen door vinkjes te plaatsen of alle opties van een programma in één keer activeren. Dit laatste is uiteraard alleen aan te raden als je zeker weet wat je laat opruimen.

Uitvoerbestand: bleachbit.exe

© CIDimport

Tip 16 BleachBit Portable haalt de bezem door overbodige bestanden, bestandsresten en internetsporen.

Tip 17: Prikbordhulp

Zodra je in Windows iets kopieert (bijvoorbeeld een bestand of stukje tekst), wordt het op je klembord gezet. Vervolgens kun je het plakken op een andere locatie of in een ander programma. Standaard heeft het Windows-klembord plek voor één dingetje. Kopieer je iets nieuws? Dan ben je het voorgaande kwijt. Ditto geeft je klembord extra geheugen zodat je er mee op kunt zetten. Zorg er voor dat Ditto automatisch start met Windows via Options / General / Start Ditto on Windows startup. Met de toetscombinatie Ctrl+~ laat Ditto de inhoud van het extra klembordgeheugen zien in een lijstje. Dubbelklik op een onderdeel om het opnieuw op je klembord te zetten.

Uitvoerbestand: Ditto.exe

Tip 18: Alle instellingen

Veel Windows-instellingen zijn diep verscholen in het besturingssysteem of staan verspreid over allerlei onderdelen in je configuratiescherm. Ultimate Windows Tweaker maakt de instellingen onder de 'motorkap' inzichtelijk. Hierbij toont Ultimate Windows Tweaker handige tabbladen om bijvoorbeeld prestaties te optimaliseren (via het tabblad Performance) of andere verbeteringen toe te passen.

Sleutelen aan geavanceerde instellingen is niet voor beginners. Wijzig nooit instellingen die je niet kent of niet ongedaan kunt maken. Maak met de knop Restore point altijd eerste een herstelpunt voordat je met Ultimate Windows Tweaker aan de slag gaat.

Uitvoerbestand: Ultimate Windows Tweaker 3.exe

© CIDimport

Tip 18 Ultimate Windows Tweaker is een systeemhulpprogramma voor Windows.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000