BREIN verwacht boetes voor gebruikers van Popcorn Time

© PXimport

BREIN verwacht boetes voor gebruikers van Popcorn Time

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 20 oktober 2015 - 12:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jelle Peterse

Het zou directeur van Stichting BREIN Tim Kuik niet verbazen als individuele gebruikers van Popcorn Time 'zeer binnenkort' een boete krijgen voor het illegaal streamen van films of series.

Popcorn Time is een dienst waarmee gebruikers zonder al te veel technische know-how gratis films en series kunne streamen. Uiteraard is het illegaal, maar mede door de eenvoudige user interface is het programma erg populair.

Stichting BREIN richt zich vooral op grote aanbieders van illegaal materiaal, en zal zelf individuele gebruikers niet gaan vervolgen. Het is de taak van rechthebbenden om individuen aan te klagen of zelfs schadeclaims in te dienen.

Als rechthebbenden rechtszaken willen starten tegen gebruikers, hebben ze de hulp van internet-providers nodig. Of providers ook daadwerkelijk gaan helpen, is nog maar de vraag.

Denemarken is een 'teken aan de wand'

De kans dat providers deze hulp wel gaan bieden is aanwezig: in het buitenland gebeurt dit al. Deense gebruikers van Popcorn Time hebben schriftelijk een schadeclaim van 2.200 Deense Kroon ontvangen, omgerekend een kleine 300 euro.

Ook in Denemarken werd tot op heden vooral gericht op grote verspreiders van illegaal materiaal. Dat daar nu ook individuen worden aangeschreven is volgens Kuik 'een teken aan de wand'.

Nu rechthebbenden zien dat hun film of serie veel illegaal wordt bekeken en daardoor inkomsten mislopen, kunnen ze zelf een schadeclaim gaan inbrengen. Het zou een kwestie van tijd zijn voordat deze maatregelen ook in Nederland worden ingevoerd.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000