Beste hacking-tools voor beginnende ethische hackers

Als beginnend ethisch hacker kun je wel een duwtje in de juiste richting gebruiken. Je hoeft echt niet alles zelf te verzinnen, online staat het bol van de informatieve sites en software die je kunnen helpen. We zetten de beste hacking-tools voor je op een rijtje.

Lees ook: Ethisch hacken voor beginners: Wat moet je kunnen (en weten?)

Om als hacker aan de slag te kunnen moet je veel leren. Snap je een term op internet niet? Zoek het meteen uit, zodat je kennis opbouwt. Dat leren is een belangrijke stap. Start met de werking te begrijpen van netwerken, besturingssystemen, webtechnologieën en software. Veel van de hulpmiddelen maken gebruik van de command prompt, soms in Windows, maar meestal in Linux.

Vooral op het laatste platform zijn veel tools beschikbaar die helpen ingewikkelde aanvallen simpel uit te voeren met een script of programma. Programmeerkennis is ook noodzakelijk om problemen in programmatuur om te hacken te fixen simpel te verhelpen, het begrijpen hoe een systeem werkt of om een zelfbedachte aanval uit te werken.

Veel zwakheden die naar boven worden gehaald zitten in webservers en dan het meest ook nog in webapplicaties. Het Open Web Application Security Project, ofwel OWASP probeert op een open source-manier zoveel mogelijk kennis te verzamelen en te delen over zwakheden in applicaties en manieren om deze te voorkomen. De site bevat veel presentaties, documentatie en tools om te zoeken naar zwakheden en ze te verhelpen. Het project heeft ook een afdeling in Nederland die bijeenkomsten organiseert.

OWASP stelt ook bewust kwetsbaar gemaakte webapplicaties beschikbaar waarmee je zelf aanvallen kunt oefenen. Daarmee beschik je over een eigen omgeving om in te breken. Ook Metasploitable doet iets dergelijks, door een virtuele server met zwakheden aan te bieden waarop je je hackersvaardigheden kunt oefenen. Hiervoor is wel de (gratis) virtuele machine VirtualBox nodig.

Netcraft en Shodan

Bij het testen van de beveiliging is het hebben van zoveel mogelijk informatie over de omgeving van belang. Bij het kijken naar een website of een domein is Netcraft een mooi startpunt. Via deze site is informatie te vinden over het besturingssysteem, software en andere technische zaken van de site. Daarmee ontstaat een eerste beeld van de website, met als prettige bijkomstigheid dat de informatie wordt verzameld zonder zelf een test te hebben gedaan en zo sporen achter te laten.

© PXimport

Datzelfde geldt ook voor de zoekmachine Shodan. Deze indexeert namelijk geen documenten, maar computers en de daarbij horende kenmerken. Op zoek naar computers met standaard wachtwoorden, zwak beveiligde webcamera’s of Windows XP-systemen in Nederland of juist liever aan de andere kant van de wereld? Met deze zoekmachine tover je ze zo naar boven.

NMAP en ZAP

Naast de theorie en websites zijn ook hulpmiddelen om zelf te installeren onmisbaar voor een ethische hacker. Zo is het open source NMAP een mooi beginpunt om computers in kaart te brengen: hoe ziet de route (via internet) naar het apparaat eruit, welke poorten zijn er open en welk besturingssysteem is in gebruik? Nuttige basale informatie om op gang te komen. NMAP heeft ook een grafische schil genaamd Zenmap, die werkt op Windows, macOS en Linux.

© PXimport

Wie een webapplicatie wil testen kan goed beginnen met ZAP, één van de projecten van OWASP. De software werkt onder Windows, Linux en macOS. Het project heeft veel uitleg over de werking van de tool gegeven en er zijn zelfs videocursussen beschikbaar. Met behulp van deze tool is duidelijk waar eventuele zwakheden zich bevinden in een server.

Armitage

Wie minder subtiel te werk wil gaan, kan ook kiezen om Armitage te installeren. Deze tool is een grafisch front-end voor het Metasploit-framework en werkt onder Windows, macOS en Linux. De software kan heel snel een scan uitvoeren en vervolgens tot een volledig geautomatiseerde aanval overgaan. De software detecteert belangrijke kenmerken en bij de aanval wordt geprobeerd op zoveel mogelijke manieren toegang tot de computer te krijgen.

Een niet goed bijgewerkte site of een foute configuratie kan met de inzet van Armitage met een beetje geluk leiden tot volledige toegang van het hele systeem als beheerder in soms minder dan een minuut. Subtiel is deze tool niet en na een hack zijn er vaak veel sporen achtergelaten, maar snel is het wel.

Conclusie

De tools om mee te beginnen zullen allemaal even wennen zijn en een leercurve hebben. Wie als – echte hacker – leergierig gaat oefenen zal dit snel onder de knie krijgen. Oefen niet zonder toestemming en bij voorkeur alleen op eigen machines, bij voorkeur een eigen virtuele server.

Wie dan nog niet genoeg heeft, kan ook Kali Linux downloaden en installeren. Je kunt dit bijvoorbeeld op een pc of een Raspberry Pi installeren, of als virtuele machine draaien. Deze Linux-distributie heeft een hele grote collectie aan allerhande tools voor ethische hackers om zo’n beetje alles te doen wat denkbaar is. Happy hacking!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000