Bestanden veilig opslaan met VeraCrypt

© PXimport

Bestanden veilig opslaan met VeraCrypt

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 28 oktober 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Robbin Ooijevaar

Om je bestanden veilig op te slaan was TrueCrypt een van de beste keuzen. Het programma was eenvoudig, gratis en de encryptie werd lange tijd onkraakbaar geacht. Sinds mei 2014 is TrueCrypt plotseling gestopt. VeraCrypt neemt het stokje over en biedt een goed alternatief.

TrueCrypt

De website van TrueCrypt heeft een duidelijke waarschuwing voor zijn gebruikers: het programma krijgt geen updates meer en is dus mogelijk onveilig. Er wordt geadviseerd om Windows BitLocker te gebruiken, maar helaas is dit niet aanwezig in alle Windows-versies (en ook is onduidelijk hoe serieus men dit advies moet nemen). Gelukkig is er een alternatief. VeraCrypt borduurt voort op het fundament van TrueCrypt. Je kunt hiermee een schijf of partitie voorzien van encryptie. Voor de meeste mensen is een beveiligd stukje opslagruimte voldoende.

© PXimport

VeraCrypt kan een virtuele schijf maken en de inhoud hiervan beveiligen met sterke encryptie.

Encrypted file container

VeraCrypt maakt een kluisbestand aan, een zogenoemde 'encrypted file container'. De inhoud hiervan wordt automatisch beveiligd. Je opent je kluisbestand door er met VeraCrypt een schijfletter aan te koppelen. Download en installeer VeraCrypt en start het programma. Maak een nieuw volume aan via Volume / Create new volume / Create encrypted file container. Maak een standaard volume aan en bewaar het kluisbestand in een map naar keuze. Kies je encryptietechniek, bijvoorbeeld AES, en bepaal de volumegrootte (in MB). De omvang die je instelt, wordt direct gereserveerd op je harde schijf. Stel een goed wachtwoord in en kies het gewenste bestandssysteem (bijvoorbeeld NTFS of FAT).

© PXimport

Maak een nieuw kluisbestand aan en volg de stappen van de wizard.

Kluisbestand openen

Het kluisbestand is eenvoudig te openen. Klik in VeraCrypt op een schijfletter en wijs het kluisbestand aan met de knop Select file. Klik op Mount en geef je wachtwoord op. Je krijgt toegang tot de inhoud van je digitale kluis alsof je werkt op een virtuele usb-stick. Klik op Dismount all om alle geopende kluisbestanden te sluiten. Het gesloten kluisbestand is weer onleesbaar voor derden.

Let op: experimenteren met een kluisbestand is veilig, maar werken met volledig versleutelde partities of schijven niet omdat je door foutief gebruik gegevens kunt wissen. Werk altijd met kopieën van bestanden tot je de werking van VeraCrypt in de vingers hebt.

© PXimport

Koppel je kluisbestand aan een schijfletter en benader de beveiligde inhoud alsof je op een virtuele usb-stick werkt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000