Wachtwoorden beheren met KeePass
Ons huidige digitale leven draait om wachtwoorden. Vrijwel elke dienst vereist een gebruikersnaam en wachtwoord. Maar het is nagenoeg onmogelijk om al die verschillende inloggegevens te onthouden. Precies daarvoor zijn wachtwoordmanagers bedacht, zoals KeePass. Wachtwoorden beheren werkt ermee als volgt.
Het principe achter een wachtwoordbeheerder is simpel: maak een stevig versleutelde database aan, met daarin al je wachtwoorden. Vergrendel die database en voorzie ‘m van één hoofdwachtwoord. Alleen degene die dat wachtwoord heeft, kan de database ontsluiten en heeft toegang tot alle daarin opgeslagen gegevens.
Natuurlijk kun je zelf met databasesoftware aan de gang en zo’n kluis in elkaar knutselen, maar dat kost veel tijd en moeite. Wie daar geen zin in heeft (of de technische kennis ontbeert), kan ook terecht bij wachtwoordbeheerders van anderen.
We kijken in dit artikel naar KeePass, een gratis wachtwoordbeheerder voor Windows (en macOS plus een scala aan Linux-distro’s). Na het downloaden en installeren, start je het programma en klik in je het menu File op New. Daarmee wordt de database voor al je wachtwoordgegevens (en meer!) aangemaakt. In het info-venster klik je op OK.
Blader naar een weer makkelijk terug te vinden map en geef de ‘container’ een naam, gevolgd door een klik op Save.
Hoofdwachtwoord verzinnen
Nu is het tijd om dat eerder genoemde master password in te stellen. We raden je aan om bij onze Tech Academy de cursus veilige wachtwoorden eens te bekijken. Je weet dan zeker dat je wachtwoord aan alle veiligheidseisen voldoet. Noteer dit wachtwoord op een veilige plek: kwijt betekent op geen enkele manier meer toegang tot de database! Het is ook niet voor niets dat KeePass je straks aanbiedt om een A4’tje te printen met daarin deze ingevulde gegevens.
©PXimport
Heb je het wachtwoord ingevuld en ter controle nogmaals getikt in het veld daaronder, dan klik je op OK. In het daarop geopende venster kunnen de liefhebbers diverse zaken nog wat tweaken, maar in principe volstaat hier slechts een klik op wederom OK.
Nu kun je met een klik op Yes in wederom een nieuw dialoogvenster de beloofde emergency sheet afdrukken. Deze opent in de browser, alwaar je zelf alvast het net ingetikte master password in kunt vullen. Druk het af en verstop het op een veilige plek.
Items toevoegen
KeePass is nu klaar voor gebruik. In het hoofdvenster vind je in de kolom links een boom met categorieën. Zit daar niks van je gading bij, klik dan met de rechtermuisknop op KeyPassDatabase en vervolgens in het geopende contextmenu op Add Group. Geef de groep een naam; de liefhebbers kunnen desgewenst ook nog een icoontje (icon) toewijzen. Klik op OK en de groep is gemaakt.
Om een item toe te voegen aan een groep, klik je ofwel in het menu Edit op Add Entry, of je maakt gebruik van het daarvoor bedoelde knopje op de knoppenbalk.
©PXimport
Een aardig detail van KeePass is dat het standaard een sterk wachtwoord aanmaakt voor elk item dat je toevoegt. Voor de bankpas in ons voorbeeld heeft dat weinig zin, maar als je bijvoorbeeld de logingegevens van een (nieuwe) account wilt maken, kun je met een gerust hart het aangeboden sterke wachtwoord gebruiken.
Klik in het geopende venster op de tab Advanced en je kunt specifieke gegevens van een item toevoegen. Klik daarvoor op de knop Add en vul de gevraagde gegevens in. Denk aan iets als Kaartnummer achter Name en dan bij Value het kaartnummer. Op die manier zijn andere belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld vervaldatum, pincode, pasnummer enzovoort toe te voegen. Klik bij elk toegevoegd item op OK.
Via de knop Attach in het venster Add Entry kun je ook bijlagen toevoegen; denk bijvoorbeeld aan een scan van die bankpas, paspoort of rijbewijs. Zo bewaar je die ook veilig versleuteld, altijd handig om bij verlies of diefstal een kopietje achter de hand te hebben. Ben je klaar met het invoeren van gegevens voor – in dit voorbeeldje – je bankpas, klik dan op OK. De pas is nu toegevoegd aan de database.
Selecteer een item om een snelle preview in de horizontale balk onderin het venster te krijgen; druk op Enter om een geselecteerd item te openen voor een gedetailleerde weergave.
©PXimport
Wachtwoordgenerator
Je zult KeePass vooral veel gebruiken voor het bewaren van website-logingegevens. Klik daarvoor in de kolom links op Internet (of maak een eigen categorie met een voor pakkender naam). Klik op de knop om een item toe te voegen. Feitelijk heb je nu alleen de tab Entry nodig. Vul je gebruikersnaam voor de site in, en het wachtwoord dat je daar gebruikt. Zoals gezegd genereert KeePass standaard een stevig wachtwoord, maar dat kun je – als je al bestaande inloggegevens gebruikt – ook gewoon overschrijven door dat al bestaande wachtwoord.
Meld je je echter aan bij een nieuwe dienst waarvoor een wachtwoord verzonnen moet worden, dan kun je zonder meer het voorgestelde wachtwoord selecteren en kopiëren naar het wachtwoordveld van de dienst waarvoor je je aan het aanmelden bent.
©PXimport
Om het automatisch gegenereerde wachtwoord te zien, klik je op de knop achter het veld Password. Selecteer het wachtwoord en kopieer het. Voeg verder het webadres van de dienst toe, en eventuele notities. Klaar? Klik dan op OK en het item wordt bewaard.
Vergeet niet tijdens het gebruik van KeePass – zeker bij het toevoegen van veel items achter elkaar – af en toe eens op te slaan, via het disketteknopje. Ook zal KeePass je vragen om nog niet weggeschreven zaken bij het afsluiten eerst op te slaan. Altijd doen natuurlijk! En vanzelfsprekend wordt bij elke start om je master password gevraagd.
Last but not least: zorg voor een regelmatige back-up van het KeePass-databasebestand, dat wil je écht niet kwijtraken!