ID.nl logo
Wachtwoorden beheren met KeePass
© PXimport
Huis

Wachtwoorden beheren met KeePass

Ons huidige digitale leven draait om wachtwoorden. Vrijwel elke dienst vereist een gebruikersnaam en wachtwoord. Maar het is nagenoeg onmogelijk om al die verschillende inloggegevens te onthouden. Precies daarvoor zijn wachtwoordmanagers bedacht, zoals KeePass. Wachtwoorden beheren werkt ermee als volgt.

Het principe achter een wachtwoordbeheerder is simpel: maak een stevig versleutelde database aan, met daarin al je wachtwoorden. Vergrendel die database en voorzie ‘m van één hoofdwachtwoord. Alleen degene die dat wachtwoord heeft, kan de database ontsluiten en heeft toegang tot alle daarin opgeslagen gegevens.

Natuurlijk kun je zelf met databasesoftware aan de gang en zo’n kluis in elkaar knutselen, maar dat kost veel tijd en moeite. Wie daar geen zin in heeft (of de technische kennis ontbeert), kan ook terecht bij wachtwoordbeheerders van anderen.

We kijken in dit artikel naar KeePass, een gratis wachtwoordbeheerder voor Windows (en macOS plus een scala aan Linux-distro’s). Na het downloaden en installeren, start je het programma en klik in je het menu File op New. Daarmee wordt de database voor al je wachtwoordgegevens (en meer!) aangemaakt. In het info-venster klik je op OK.

Blader naar een weer makkelijk terug te vinden map en geef de ‘container’ een naam, gevolgd door een klik op Save.

Hoofdwachtwoord verzinnen

Nu is het tijd om dat eerder genoemde master password in te stellen. We raden je aan om bij onze Tech Academy de cursus veilige wachtwoorden eens te bekijken. Je weet dan zeker dat je wachtwoord aan alle veiligheidseisen voldoet. Noteer dit wachtwoord op een veilige plek: kwijt betekent op geen enkele manier meer toegang tot de database! Het is ook niet voor niets dat KeePass je straks aanbiedt om een A4’tje te printen met daarin deze ingevulde gegevens.

©PXimport

Heb je het wachtwoord ingevuld en ter controle nogmaals getikt in het veld daaronder, dan klik je op OK. In het daarop geopende venster kunnen de liefhebbers diverse zaken nog wat tweaken, maar in principe volstaat hier slechts een klik op wederom OK.

Nu kun je met een klik op Yes in wederom een nieuw dialoogvenster de beloofde emergency sheet afdrukken. Deze opent in de browser, alwaar je zelf alvast het net ingetikte master password in kunt vullen. Druk het af en verstop het op een veilige plek.

Items toevoegen

KeePass is nu klaar voor gebruik. In het hoofdvenster vind je in de kolom links een boom met categorieën. Zit daar niks van je gading bij, klik dan met de rechtermuisknop op KeyPassDatabase en vervolgens in het geopende contextmenu op Add Group. Geef de groep een naam; de liefhebbers kunnen desgewenst ook nog een icoontje (icon) toewijzen. Klik op OK en de groep is gemaakt.

Om een item toe te voegen aan een groep, klik je ofwel in het menu Edit op Add Entry, of je maakt gebruik van het daarvoor bedoelde knopje op de knoppenbalk.

©PXimport

Een aardig detail van KeePass is dat het standaard een sterk wachtwoord aanmaakt voor elk item dat je toevoegt. Voor de bankpas in ons voorbeeld heeft dat weinig zin, maar als je bijvoorbeeld de logingegevens van een (nieuwe) account wilt maken, kun je met een gerust hart het aangeboden sterke wachtwoord gebruiken.

Klik in het geopende venster op de tab Advanced en je kunt specifieke gegevens van een item toevoegen. Klik daarvoor op de knop Add en vul de gevraagde gegevens in. Denk aan iets als Kaartnummer achter Name en dan bij Value het kaartnummer. Op die manier zijn andere belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld vervaldatum, pincode, pasnummer enzovoort toe te voegen. Klik bij elk toegevoegd item op OK.

Via de knop Attach in het venster Add Entry kun je ook bijlagen toevoegen; denk bijvoorbeeld aan een scan van die bankpas, paspoort of rijbewijs. Zo bewaar je die ook veilig versleuteld, altijd handig om bij verlies of diefstal een kopietje achter de hand te hebben. Ben je klaar met het invoeren van gegevens voor – in dit voorbeeldje – je bankpas, klik dan op OK. De pas is nu toegevoegd aan de database.

Selecteer een item om een snelle preview in de horizontale balk onderin het venster te krijgen; druk op Enter om een geselecteerd item te openen voor een gedetailleerde weergave.

©PXimport

Wachtwoordgenerator

Je zult KeePass vooral veel gebruiken voor het bewaren van website-logingegevens. Klik daarvoor in de kolom links op Internet (of maak een eigen categorie met een voor pakkender naam). Klik op de knop om een item toe te voegen. Feitelijk heb je nu alleen de tab Entry nodig. Vul je gebruikersnaam voor de site in, en het wachtwoord dat je daar gebruikt. Zoals gezegd genereert KeePass standaard een stevig wachtwoord, maar dat kun je – als je al bestaande inloggegevens gebruikt – ook gewoon overschrijven door dat al bestaande wachtwoord.

Meld je je echter aan bij een nieuwe dienst waarvoor een wachtwoord verzonnen moet worden, dan kun je zonder meer het voorgestelde wachtwoord selecteren en kopiëren naar het wachtwoordveld van de dienst waarvoor je je aan het aanmelden bent.

©PXimport

Om het automatisch gegenereerde wachtwoord te zien, klik je op de knop achter het veld Password. Selecteer het wachtwoord en kopieer het. Voeg verder het webadres van de dienst toe, en eventuele notities. Klaar? Klik dan op OK en het item wordt bewaard.

Vergeet niet tijdens het gebruik van KeePass – zeker bij het toevoegen van veel items achter elkaar – af en toe eens op te slaan, via het disketteknopje. Ook zal KeePass je vragen om nog niet weggeschreven zaken bij het afsluiten eerst op te slaan. Altijd doen natuurlijk! En vanzelfsprekend wordt bij elke start om je master password gevraagd.

Last but not least: zorg voor een regelmatige back-up van het KeePass-databasebestand, dat wil je écht niet kwijtraken!

▼ Volgende artikel
Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook
© Andreas Prott
Huis

Snel en simpel: mailgroepen maken in Outlook

Moet je regelmatig e-mail verzenden naar meerdere contacten, dan win je veel tijd door in Outlook met contactgroepen te werken. Hierdoor hoef je niet telkens de namen van de afzonderlijke ontvangers typen. Bovendien loop je op die manier nooit het risico dat je iemand per ongeluk vergeet.

In drie stappen laten we zien hoe je eenvoudig e-mailgroepen aanmaakt in Outlook:

  • Voeg de contacten toe aan je adresboek
  • Stel een e-mailgroep samen en voeg leden toe
  • Verstuur de mail aan de groep

Handig om te weten: Contactenchaos? Zo breng je je adresboek weer op orde

Toevoegen aan contactpersonen

Met een e-mailgroep kun je bijvoorbeeld de volledige leesclub, de collega’s van de afdeling, of een vriendengroep bundelen. Zo’n mailgroep is ook superhandig voor wie regelmatig een nieuwsbrief verstuurt.

Zorg eerst dat de mensen die deel zullen uitmaken van de e-mailgroep in de lijst Contactpersonen van je mailprogramma staan. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een e-mail te openen waarin het e-mailadres van deze persoon staat. Klik met de rechtermuisknop op dit e-mailadres. Hierdoor opent de fiche van deze persoon. Onder de naam van deze persoon klik je op de drie puntjes en dan selecteer je Toevoegen aan contactpersonen.

Voeg het e-mailadres toe aan de lijst met contactpersonen.

Groep samenstellen

Daarna kun je een groep maken. Klik op het pictogram Groepen in de linkerkolom van Outlook. Linksboven zie je de knop Nieuwe e-mail, maar als je op het pijltje daarnaast klikt, kun je Nieuwe groep selecteren. In de pop-up geef je deze groep een duidelijke naam. Bij Beschrijving vul je het doel van de groep in. De groepsleden zullen een e-mail ontvangen waarin dit aan hen wordt meegedeeld. Daarna klik je op de blauwe knop Maken. In de volgende stap kun je de leden van de groep toevoegen. Aan de linkerkant bij Groepen verschijnen alle groepen die je op die manier hebt aangemaakt. Om extra leden toe te voegen selecteer je eerst de groep en daarna klik je op Leden toevoegen. Dat kan door het e-mailadres in te typen.

Je kunt eindeloos veel leden aan een groep toevoegen.

E-mail sturen naar de groep

Om vanuit naar een groep in één keer een e-mail te versturen naar alle leden, selecteer je de betreffende groep aan de linkerkant en klik je rechtsboven op de knop E-mail verzenden. In het Aan-vak zal automatisch de naam van de groep verschijnen. Je kunt de muisaanwijzer boven de groepsnaam houden en even wachten; dan verschijnen de beschrijving van de groep en de namen van de leden.

Een groep verwijder je door met rechts op de naam van de mailgroep te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Links in het menu onder Verwijderd staan alle verwijderde items. Hier kun je later de mailgroep nog uit terughalen.

Hou de muisaanwijzer boven de groepsnaam, dan verschijnen de details.

▼ Volgende artikel
Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp
© Samsung Electronics
Huis

Nieuwe Bespoke AI-wasmachine van Samsung met aangepast ontwerp

Samsung Electronics heeft een nieuwe wasmachine en droger uitgebracht, de Bespoke AI Laundry met AI Home. Deze apparaten zijn voorzien van 7-inch displays en Bespoke-design.

De nieuwe Bespoke AI Laundry-producten zijn uitgerust met AI Home-displays, wat past binnen de 'Screens Everywhere'-visie die Samsung eerder dit jaar op CES presenteerde. Deze displays bieden niet alleen een intuïtieve bediening, maar houden ook essentiële informatie bij zoals wasprogramma's en resterende wasmiddelniveaus. De apparaten kunnen gebruikersgewoonten onthouden en houden rekening met seizoensgebonden behoeften, waardoor ze passende programma's kunnen voorstellen. De AI Home functioneert tevens als centrale hub voor het bedienen van aangesloten apparaten, terwijl gebruikers tegelijkertijd online content kunnen bekijken.

De Bespoke AI-set bestaat uit een wasmachine en droger die gebruik maken van AI-algoritmes en sensoren voor optimale werking en energiezuinigheid. De functies AI Wash en AI Dry zijn verbeterd naar AI Wash+ en AI Dry+, met verbeterde textieldetectie voor efficiënter wassen en drogen van verschillende soorten textiel. 

Samsung brengt ook een was-droogcombinatiemodel met hoge capaciteit uit, bedoeld voor gebruikers die een compact, alles-in-één apparaat zoeken. Deze combineert functies zoals AI Home, AI Wash+ en AI Ecobubble, en droogt kleding via condensatie.

9 Kilo-variant

In Europa komt een wasmachine en droger met 9kg capaciteit beschikbaar. De wasmachine is energiezuinig ontworpen en verbruikt tot 55% minder energie dan de minimale vereisten voor een klasse A-classificatie. Het apparaat ondersteunt een grondige reiniging door optimalisatie van water- en wasmiddelgebruik met AI Wash, terwijl AI Ecobubble zorgt voor betere vuilverwijdering. Met QuickDrive kan de wastijd tot 50% verkort worden zonder verlies van wasprestaties.

De bijpassende droger werkt met AI Dry+, dat vier soorten textiel kan detecteren (normaal, denim, handdoek en synthetisch) voor nauwkeuriger drogen. Dit verlaagt het energieverbruik tot 10% en verkort de droogtijd tot 15%. De QuickDrive-functie kan de droogtijd zelfs tot 35% verminderen door automatische aanpassingen van de invertercompressor.

Samsung heeft nog geen adviesprijzen genoemd voor de nieuwe producten.

Bekijk andere Samsung-wasmachines op Kieskeurig.nl: