Bestanden extern opslaan - welke schijf kies jij?

© PXimport

Bestanden extern opslaan - welke schijf kies jij?

Geplaatst: 20 juni 2018 - 05:14

Aangepast: 24 november 2022 - 13:11

Maikel Dijkhuizen

Vandaag de dag heb je voor de pc of laptop volop keuze uit externe opslagdragers, zoals een losse harde schijf, usb-stick, geheugenkaart of misschien wel externe ssd. Welke schijf je het best kunt kiezen, is van verschillende factoren afhankelijk. Computer!Totaal loodst je door het keuzeproces!

Een externe opslagdrager is een prima oplossing voor het geval de interne schijf van jouw pc of laptop volloopt. Bovendien kun je er gemakkelijk back-ups op bewaren en bestanden onderweg meenemen. Vanwege het enorme aanbod van externe opslagdragers is de aanschaf niet bepaald een abc’tje. Heb jij moeite met kiezen en kun je wel wat hulp gebruiken? Hier moet je op letten

Externe schijf: Veel voor weinig

Wie veel opslagruimte wenst voor een gunstige prijs, is het best af met een externe harde schijf. Kijk je naar de prijs per gigabyte, dan zijn 3,5inch-schijven het goedkoopst. Bij een nieuw product heb je keuze tussen een opslagcapaciteit van 2 TB tot 10 TB. Een nadeel is wel dat deze schijven altijd netvoeding nodig hebben. Weliswaar is dat gunstig voor de lees- en schrijfsnelheid, maar het kan onhandig zijn om zo’n voedingsblok mee te sjouwen. Externe 3,5inch-schijven zijn dan ook met name geschikt voor gebruik op een vaste locatie. Gelukkig bieden ook externe 2,5inch-schijven tegenwoordig nogal wat opslagruimte. Die hebben voldoende aan voeding via een usb-kabel, zodat je geen stekker met een voedingsblok nodig hebt. Bovendien is het formaat vanwege de 2,5inch-formactor ook iets kleiner. Bij externe 2,5inch-schijven heb je keuze tussen een capaciteit van 500 GB tot en met 5 TB.

Externe 3,5inch-schijven zijn relatief goedkoop, maar helaas niet erg handzaam.

© PXimport

Twee schijven

Externe opslagstations met meer dan 10 TB opslag beschikken altijd over meerdere schijven, zoals deze My Book Duo van WD.

© PXimport

Usb-stick: Kleine datadrager voor pc

Vind je een externe 3,5inch- of 2,5inch-schijf te groot? Met een usb-stick haal je een zeer compacte en schokbestendige opslagdrager in huis. Aangezien iedere pc en laptop usb-poorten bevat, werken usb-sticks probleemloos op ieder systeem. Bedenk wel dat de prijs per gigabyte van een geheugenstick vele malen hoger ligt dan bij een externe harde schijf. Daarentegen schaf je voor een paar euro al een klein stickie met 8 of 16 GB opslag aan, terwijl de goedkoopste schijven beginnen bij enkele tientjes. Overigens bestaan er ook modellen met meer opslagcapaciteit. De grens ligt bij 2 TB maar daar betaal je ook flink voor (zie kader ‘Mega-usb-stick’). Een usb-stick is met name handig wanneer je relatief weinig data onderweg meeneemt, zoals documenten, foto’s of enkele filmpjes. Veel usb-sticks hebben een oogje, zodat je ze simpel bevestigt aan een sleutelbos. Controleer goed op welke wijze de usb-connector is beschermd. Goedkopere producten hebben bijvoorbeeld een dopje dat je gemakkelijk kwijtraakt. Kies je voor een iets duurder exemplaar, dan wordt de usb-connector meestal beschermd door een schuifmechanisme.

Sommige usb-sticks zijn piepklein, zoals de SandDisk Cruzer Fit Ultra.

© PXimport

Mega-usb-stick

De peperdure DataTraveler Ultimate GT van Kingston heeft een robuuste uitstraling.

© PXimport

Externe ssd: Compact en razendsnel

Wie snelheid belangrijk vindt en behoorlijk wat gegevens wil opslaan, kiest het best voor een externe ssd. In tegenstelling tot een externe schijf bevat dit opslagmedium geen bewegende onderdelen om data uit te lezen. Alle bestanden staan op chips, waardoor gebruikers ze zeer snel kunnen oproepen. Dat verschil merk je bijvoorbeeld duidelijk wanneer je een besturingssysteem vanaf een externe ssd opstart of zware bestanden opent. Een bijkomend voordeel is dat dit opslagtype zeer compact is en nagenoeg geen geluid produceert. Verder is een externe ssd robuust en slijtvast, waardoor de verwachte levensduur behoorlijk lang is. Nadelen zijn er ook. Deze opslagdrager is behoorlijk aan de prijs en er is vooralsnog nog niet bijster veel keus wat merk betreft. SanDisk, Samsung en WD hebben inmiddels wat van deze producten. De opslagcapaciteit strekt zich uit van 120 GB tot 2 TB.

Een externe ssd is veel sneller en compacter dan een reguliere externe schijf.

© PXimport

Rotatiesnelheid en usb-standaard

Ook wanneer je niet kiest voor een prijzige externe ssd, let je op de snelheid van het gekozen opslagmedium. Twee specificaties hebben hierbij grote invloed. Kijk ten eerste even naar de usb-standaard. Hoe hoger die is, hoe beter. De meeste usb-sticks en externe schijven ondersteunen usb 3.0, waarbij de maximale doorvoersnelheid in theorie 5 Gbit/s bedraagt. In de praktijk haal je dat overigens nooit. De recente usb3.1-aansluiting verdubbelt deze theoretische doorvoersnelheid, al zijn er momenteel nog weinig producten met deze usb-standaard te koop. Houd er rekening mee dat je op de computer een usb-poort met dezelfde usb-standaard nodig hebt om de hogere doorvoersnelheid te benutten. Bij een usb2.0-poort is de snelheid namelijk beperkt tot maximaal 480 Mbit/s. Dan kun je die snellere schijf wel gewoon aansluiten, maar haal je die hoge snelheid niet.

Bij externe schijven kun je ook nog op de rotatiesnelheid letten. De roterende lagen (platters) van een harddisk draaien namelijk in de meeste gevallen op een vast toerental. Bij een hogere waarde kunnen de gegevens sneller worden uitgelezen. Mobiele 2,5inch-schijven hebben doorgaans een lagere rotatiesnelheid dan 3,5inch-schijven die draaien op netvoeding. De snelste schijven werken met 7200 rotaties per minuut. De keerzijde van dergelijke producten is wel dat ze meer energie verbruiken en sneller slijten.

Controleer goed welke usb-standaard jouw beoogde opslagdrager ondersteunt.

© PXimport

Achter slot en grendel

Zeker wanneer je een opslagdrager regelmatig onderweg meeneemt, speelt veiligheid een belangrijke rol. De kans op verlies of diefstal is in dat geval groter dan wanneer je een externe schijf alleen maar thuis gebruikt. Om te voorkomen dat privacygevoelige bestanden in verkeerde handen terechtkomen, kun je de bestanden versleutelen. Je kiest dan het best voor een opslagdrager met hardwarematige encryptie. Een speciale chip voert de versleuteling uit, zodat je voor deze taak niet de processor van de computer belast. Via meegeleverde software stel je een sterk wachtwoord in, zodat onbevoegden geen toegang tot de gegevens hebben. Bij het koppelen van de opslagdrager aan een systeem is altijd de juiste sleutel vereist. Veel externe ssd’s beschikken over hardwarematige encryptie, en er zijn ook enkele externe schijven en usb-sticks met deze functie verkrijgbaar. Sommige specifieke schijven hebben een cijfercodeslot en vingerafdrukscanner, maar dergelijke producten zijn wel vrij zeldzaam.

Opslagdragers met hardwarematige encryptie beveilig je meestal met een wachtwoord.

© PXimport

Robuuste behuizing

Als je de opslagdrager vaak meeneemt, let dan even goed op de behuizing. Het is uiteraard verleidelijk om voor een goedkope usb-stick of externe schijf te kiezen, maar dan heeft de fabrikant ergens op moeten bezuinigen, en dat is nogal eens op het materiaal. Zo bestaat de buitenkant van budgetschijven uit kunststof dat je veelal kunt indeuken. Dergelijke producten zijn niet voorbereid op val- en stootschade. Kies bij voorkeur voor een exemplaar met een robuustere buitenkant. De luxere modellen hebben meestal een behuizing van aluminium, waardoor je gegevens beter zijn beschermd. Ga je voor maximale zekerheid, dan zijn er ook externe schijven met water-, val- en schokbestendige behuizingen te koop. Kijk maar eens naar de bekende Rugged-lijn van Lacie, waarbij de buitenkant een rubberen laag heeft.

De Rugged-serie van LaCie bestaat uit diverse externe schijven en ssd’s met een uiterst stevige behuizing.

© PXimport

Toekomstbestendig

Zoek je een opslagdrager die goed voorbereid is op de toekomst? Kies een externe schijf of ssd met een rappe usb-c-aansluiting. Deze poort is een stuk kleiner dan een traditionele usb-a-ingang. Steeds meer mobiele apparaten zijn voorzien van usb c, zodat je de opslagdrager bijvoorbeeld ook op een geschikte smartphone of tablet kunt aansluiten. Verder is de connector van usb c omkeerbaar, zodat je de kabel niet meer verkeerdom kunt proberen aan te sluiten. Heb je nog geen computer of mobiel apparaat met usb c maar wil je wel nu alvast een opslagdrager met deze aansluiting kopen? Geen zorgen, want fabrikanten leveren meestal een adaptersnoertje mee. Hiermee koppel je het opslagmedium alsnog aan een reguliere usb-poort. Wordt zo’n verloopkabeltje niet meegeleverd, dan kun je dit ook los aanschaffen.

De nieuwste generatie externe schijven en ssd’s beschikken veelal over usb c, zoals deze T5 van Samsung.

© PXimport

Sd-kaart

Sd-kaarten zijn nogal kwetsbaar om daarom niet geschikt als extern opslagmedium.

© PXimport

Conclusie

Er bestaan allerlei afwegingen om voor een losse schijf, usb-stick of externe ssd te kiezen, waarbij mobiliteit en opslagcapaciteit natuurlijk een belangrijke rol spelen. Heb je de keuze eenmaal gemaakt, let dan vooral ook op de usb-standaard voor een vlotte bestandsoverdracht. Tot slot is hardwarematige encryptie geen overbodige luxe wanneer je privacygevoelige data onderweg meeneemt. Succes bij het maken van je keuze!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten