ID.nl logo
Tips en trucs voor je externe harde schijf
© PXimport
Zekerheid & gemak

Tips en trucs voor je externe harde schijf

Een externe schijf is reuzehandig wanneer je bestanden mobiel wilt opslaan. Je prikt dit opslagstation in een willekeurige pc of laptop zodat je bij je persoonlijke data kunt. Een keuze maken voor een nieuwe externe schijf is vanwege het overweldigende aanbod nogal lastig. Met dit artikel helpen we je eindje op weg bij het uitzoeken van een externe harde schijf, zodat je precies weet op welke specificaties je moet letten.

Tip 01: Formaat

Allereerst is het formaat van de externe schijf een belangrijke factor. Wil je het mobiele opslagstation graag meenemen? In dat geval is een kleine behuizing natuurlijk een groot voordeel. Geen probleem, want er zijn allerlei portable schijven verkrijgbaar die zich laten voeden door de usb-poort van de computer of smart-tv. In de behuizing zit dan een compacte en energiezuinige 2,5inch-schijf verwerkt. Als je de externe schijf voornamelijk op één plek gebruikt, kun je ook een forser exemplaar overwegen die werkt op netvoeding. Hierin zit dan een 3,5inch-schijf verwerkt. Een voordeel is dat de lees- en schrijfsnelheid van grote schijven doorgaans hoger is, aangezien er meer energie beschikbaar is. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er in de buurt altijd een stopcontact vrij is. Bovendien zijn externe 3,5inch-schijven in de meeste gevallen naar verhouding goedkoper dan portable 2,5inch-schijven, aangezien je per gigabyte een lager bedrag betaalt. Houd naast een groter formaat overigens ook rekening met een hoger gewicht.

©PXimport

Tip 02: Opslagcapaciteit

Zodra je het formaat hebt bepaald, stel je de gewenste opslagcapaciteit vast. Hoe meer GB’s de schijf kan herbergen, hoe meer geld je betaalt. Voor de opslag van foto’s en vooral video’s is een flinke opslagcapaciteit geen overbodige luxe. Voor het bewaren van documenten kun je wellicht met minder GB’s uit de voeten. Bij de aanschaf van een externe 2,5inch-schijf heb je grofweg keuze uit producten met een capaciteit tussen de 1 en 5 TB. Overigens bestaan er ook nog compacte opslagstations met minder dan 1 TB ruimte, al worden die wel steeds zeldzamer. In het geval van externe 3,5inch-schijven bestaat het huidige aanbod uit producten met 2 tot en met 10 TB bestandsopslag. Let hierbij wel goed op: sommige fabrikanten pochen met een externe schijf van 8 TB, waar in werkelijkheid twee opslagdragers van elk 4 TB zitten verwerkt. Dat resulteert in een veel grotere behuizing. Middels deze duo-constructie zijn er in de handel ook externe schijven met meer dan 10 TB dataopslag verkrijgbaar. Ons advies: wie uitkomt op een product met twee of meer schijven, kiest het best voor een nas (zie kader).

©PXimport

Nas

Een nas laat zich het best omschrijven als een externe schijf met een eigen besturingssysteem. Doordat dit apparaat met een ethernetkabel is aangesloten op het thuisnetwerk, kun je met elke computer bij je bestanden komen. Ideaal voor wie thuis een centrale en veilige opslagplaats voor belangrijke bestanden wenst. Aangezien een nas ook applicaties kan draaien, biedt dit apparaat bovendien veel meer functionaliteit dan een reguliere externe schijf. Zo stream je bijvoorbeeld mediabestanden naar een smart-tv en sla je bewakingsbeelden van ip-camera’s automatisch op. Bij de duurdere modellen kun je meestal meerdere 3,5inch-schijven in de behuizing kwijt.

©PXimport

Tip 03: Schijfsnelheid

Een harde schijf bestaat uit meerdere roterende lagen (platters) die meestal op een vast toerental draaien. Fabrikanten drukken deze waarde uit in rpm (rotaties per minuut). Het toerental is essentieel voor de snelheid van een 2,5- of 3,5inch-schijf. Hoe hoger de rotatiesnelheid, hoe minder tijd de schijf nodig heeft om gegevens uit te lezen en op te slaan. De meeste externe 2,5inch-schijven hebben een toerental van 5400 rpm. Aangezien 3,5inch-schijven toegang hebben tot meer stroom, ondersteunen ze vaak een iets hogere rotatiesnelheid van 7200 rpm. Let hierbij wel op, want er zijn ook 3,5inch-schijven met een toerental van 5400 of 5900 rpm te koop. Die zijn weliswaar energiezuiniger, maar bieden ook een lagere lees- en schrijfsnelheid. Het voordeel hiervan is wel weer dat de schijf minder heet wordt, waardoor de kans op een langere levensduur toeneemt.

Tip 04: Usb-standaard

Je sluit de schijf via een usb-poort sluit aan op de computer. Naast het toerental heeft ook de gebruikte usb-standaard veel invloed op de snelheidsprestaties. Veruit de meeste producten hebben een usb3.0-connector, waarbij er een theoretische doorvoersnelheid van 5 Gbit/s haalbaar is. De nieuwste producten hebben een usb3.1-aansluiting, waarvoor een maximale doorvoersnelheid van 10 Gbit/s geldt. Houd er wel rekening mee dat je op de computer een geschikte usb-poort nodig hebt om te profiteren van een hogere usb-standaard. Laat je overigens niet afschrikken wanneer jouw pc of laptop louter usb2.0-poorten bevat. Hierop sluit je probleemloos een usb3.0-schijf aan, al is de snelheid dan wel beperkt tot maximaal 480 Mbit/s.

©PXimport

Tip 05: Usb-c

Om de keuze nog iets lastiger te maken, leveren sommige fabrikanten een usb-kabel met een kleinere connector mee. Dit betreft een usb-c-kabel. Uiteraard kun je die alleen aansluiten wanneer je computer een usb-c-aansluiting bevat. Een voordeel is dat dit aansluitingtype de usb3.1-standaard ondersteunt, zodat je profiteert van een hogere overdrachtssnelheid. Controleer in de specificaties wel altijd welke usb-standaard er maximaal wordt ondersteund, want dat kan net zo goed usb 2.0 of usb 3.0 zijn. Verder kun je in tegenstelling tot de traditionele usb-a-poort deze nieuwe usb-aansluiting niet verkeerd aansluiten. Een ander voordeel is dat je de schijf rechtstreeks aan een smartphone of tablet kunt koppelen, mits het mobiele toestel een usb-c-poort heeft. Een gunstige ontwikkeling is dat steeds meer apparaten voorzien zijn van een usb-c-aansluiting. Nuttig om te weten is dat de usb-c-connector naast de usb-standaard nog meer protocols ondersteund, zoals thunderbolt 3 (zie kader). Bovendien gebruik je deze connector ook om mobiele apparatuur op te laden, mits de externe schijf deze functie ondersteunt. Heeft jouw computer geen usb-c? Geen nood, want bij de meeste externe schijven zit een verloopkabel waarmee je het opslagstation alsnog op een reguliere usb-poort kunt aansluiten.

©PXimport

Steeds meer apparaten bevatten tegenwoordig een moderne usb-c-aansluiting

-

Thunderbolt 3

Sommige harde schijven ondersteunen het thunderbolt3-protocol. Deze standaard is vooral bekend onder bezitters van een recente Mac of MacBook. Opvallend is dat het protocol gebruikmaakt van een usb-c-connector. Het voornaamste speerpunt is een hogere doorvoersnelheid van maximaal 40 Gbit/s. Met name LaCie ontwikkelt veel externe schijven die zowel thunderbolt 3 als usb-c ondersteunen. Overigens ontwerpt deze fabrikant ook nog producten met een thunderbolt2-aansluiting.

©PXimport

Tip 06: Behuizing

Tussen externe harde schijven zit veel kwaliteitsverschil in de behuizing. Goedkope producten hebben doorgaans een buitenkant van kunststof. Die kun je veelal indeuken, waardoor deze schijven extra gevoelig zijn voor val- en stootschade. Ben je bereid om meer geld te investeren, kies dan een exemplaar met een aluminium buitenkant. Die kunnen over het algemeen wel een stootje hebben. Wil je het helemaal serieus aanpakken, dan zijn er ook nog externe schijven met rubber bescherming te koop. De Rugged-reeks van LaCie is daar een bekend voorbeeld van. Deze producten zijn (spat)water-, val- en schokbestendig, waardoor ze zeer geschikt zijn voor buitenshuis gebruik op bijvoorbeeld een camping.

Tip 07: Software

Veel mensen gebruiken een externe schijf om een back-up van hun bestanden te bewaren. Bekende fabrikanten als Toshiba, Western Digital, LaCie en Seagate voegen om die reden speciale software mee om kopieën van bestanden te maken. Hiermee bepaal je bijvoorbeeld dat je elke dag op een vast tijdstip een back-up naar de externe schijf wilt wegschrijven. Western Digital voegt bij bepaalde producten bijvoorbeeld Acronis True Image toe, waarmee je een back-up van het complete systeem kunt maken.

Overigens is het niet verplicht om de bijgesloten software te gebruiken. Je laat de externe schijf namelijk ook moeiteloos samenwerken met andere back-upprogramma’s. Naast back-upsoftware leveren fabrikanten bij de betere schijven ook een beveiligingsprogramma mee, zodat je de inhoud desgewenst afschermt met een wachtwoord. Door de data te versleutelen hebben onbevoegden geen toegang tot de bestanden.

©PXimport

Tip 08: Externe ssd

Speelt geld geen rol en wens je maximale snelheid? Dan is een externe ssd (solid state drive) iets voor jou. Zo’n opslagstation bevat in tegenstelling tot reguliere 2,5inch- en 3,5inch-schijven geen roterende onderdelen om de gewenste bestanden te zoeken, waardoor wachttijden te verwaarlozen zijn. Dit merk je bijvoorbeeld met name wanneer je een besturingssysteem vanaf een ssd opstart, maar bijvoorbeeld ook zodra je een zwaar videobestand opent. Vanwege het gebrek aan bewegende onderdelen zijn externe ssd’s bovendien erg duurzaam en maken ze amper geluid. Een ander voordeel is dat de behuizing niet veel groter is dan een stapeltje bankpasjes, zodat je deze externe opslagdrager gemakkelijk meeneemt. Houd wel rekening met een forse aanschafprijs. Daarnaast is de opslagcapaciteit beperkt tot maximaal 2 TB. Merken die externe ssd’s ontwikkelen, zijn onder meer Western Digital, SanDisk, LaCie en Samsung. Vooral de Portable SSD T5-lijn van Samsung is bekend, waarbij de 2TB-versie een adviesprijs heeft van maar liefst 909,99 euro. Laat je hierdoor overigens niet afschrikken, want de 250GB-versie is met een adviesprijs van 149,99 euro een stuk vriendelijker geprijsd.

©PXimport

Wie maximale snelheid wenst, kiest het best voor een externe ssd

-

Kooptips

Op zoek naar een betrouwbare harde schijf? Hieronder vind je drie interessante koopsuggesties:

WD My Passport Ultra

Prijs: € 84,99 / € 109,99 / € 144,99 / € 159,99 De WD My Passport Ultra is met 1, 2, 3 en 4 TB opslag verkrijgbaar. Het betreft een 2,5inch-exemplaar. Als eerste valt het luxe design op, waarbij geïnteresseerden keuze hebben tussen de kleurstellingen wit-goud en grijs-zwart. Zoals je van een portable schijf mag verwachten, zijn de afmetingen met 11 × 8,15 × 1,35 centimeter (l × b × h) beperkt. Overigens zijn de versies met 3 en 4 TB wel iets hoger, namelijk 2,15 centimeter. Via een usb3.0-aansluiting koppel je het apparaat aan een computer of smart-tv. Fijn is dat Western Digital software meelevert om back-ups te maken. Het is zelfs mogelijk om je gegevens hardwarematig te versleutelen, zodat niemand anders bij je data kan komen.

WD Elements Desktop

Prijs: € 99,99 / € 119,99 / € 139,99 / € 169,99 Western Digital staat al sinds jaar en dag bekend om het ontwikkelen van betrouwbare schijven en de Elements Desktop-reeks is daar een bekend voorbeeld van. Deze externe 3,5inch-schijf is dan ook bij zo’n beetje elke elektronicawinkel te koop. Je hebt keuze tussen 2, 3, 4 en 5 TB opslag. De behuizing is wat forser vergeleken met die van veel andere externe schijven, waardoor je de Elements Desktop rechtop kunt neerzetten. De verbinding met de pc verloopt via usb 3.0. Daarnaast is er een ingang voor het netsnoer.

©PXimport

Seagate Backup Portable

Prijs: € 144,99 / € 164,99 Seagate is een van de weinige fabrikanten die externe 2,5inch-schijven van 5 TB produceert. Voor twintig euro minder is de Backup Portable overigens ook met een capaciteit van 4 TB verkrijgbaar. Het product is voorzien van een usb3.0-aansluiting en Seagate levert back-upsoftware mee. Dankzij de 2,5inch-formfactor is de behuizing erg compact, namelijk 11,45 × 7,8 × 2,05 centimeter (l × b × h). Met een gewicht van 247 gram is deze schijf bovendien niet al te zwaar. De Backup Portable is te koop in vier kleurstellingen, namelijk blauw, rood, zilver en zwart.

▼ Volgende artikel
Slimme tips om energie te besparen op je smartphone
Huis

Slimme tips om energie te besparen op je smartphone

Als er iets is waarmee je vaak onderweg bent, dan is het wel je telefoon en/of tablet. Uiteraard wil je voorkomen dat je zonder batterij komt te zitten. Hoe haal je het meeste én langste plezier uit de accu van je mobiele apparaten? Ontdek het met dit stappenplan.

In dit artikel laten we zien hoe je het energieverbruik van je smartphone en tablet kunt beperken:

  • Activeer de energiebesparingsmodus of spaarstand
  • Gebruik batterijbescherming om laden tot 80% te beperken
  • Schakel pushnotificaties en achtergrondverversing van apps uit
  • Beperk energieverslindende functies
  • Verlaag de schermhelderheid en verkort de time-out
  • Schakel Always On Display en snelle oplaadopties uit

Of koop een telefoon met een goede accuduur, zoals de Apple iPhone 16e.

In het artikel Laat je laptop langer leven kun je lezen over slimme manieren om het maximale uit de accu van je laptop te halen. Ook met je telefoon en tablet wil je uiteraard zo lang mogelijk kunnen doorwerken. Fabrikanten bedenken gelukkig steeds handigere instellingen om je daarbij te helpen. Denk aan een spaarstand die automatisch wordt geactiveerd bij een bepaald batterijniveau en energieslurpers op de achtergrond in hun verbruik beperkt.

Voor iPhone, iPad en Android

Dit artikel richt zich op de iPhone, iPad en Android-toestellen. De stappen zijn gebaseerd op iOS (en iPadOS) versie 18.2 en Android versie 14. Houd er rekening mee dat er verschillende Android-versies en launchers (gebruikersinterfaces) in omloop zijn. Dit betekent dat de aanwezigheid en locatie van genoemde functies sterk kunnen verschillen. Gebruik de zoekfunctie van Android om opties te vinden.

Energiebesparingsmodus

In iOS en iPadOS vinden we een energiebesparingsmodus. Die wordt actief zodra de batterij bijna leeg is. Je iPhone of iPad wordt automatisch op een energiedieet gezet. Activiteiten op de achtergrond, zoals het downloaden van bestanden of het downloaden van e-mail, worden teruggeschroefd. Deze activiteiten worden hervat zodra de batterij een niveau van 80 procent heeft bereikt. Wil je dat de activiteiten eerder worden hersteld? Schakel dan de energiebesparingsmodus uit.

Hoe zet je de energiebesparingsmodus aan? In het instellingenvenster tik je op de optie Batterij. Je zet de schuif op Aan bij Energiebesparingsmodus. Wil je snel toegang tot de modus, dan voeg je deze toe aan het bedieningsvenster waar je ook andere opties vindt, zoals het volume en de schermhelderheid. Je opent dit onderdeel door vanaf de rechterbovenhoek van het scherm omlaag te vegen. Open het bedieningsvenster en tik op een leeg gedeelte totdat de bewerkingsmodus is geactiveerd. Tik op Voeg een regelaar toe en kies bij Diensten voor Energiebesparingsmodus.

Voeg de energiebesparingsmodus toe aan het bedieningsvenster van je iPhone of iPad.

Spaarstand

Hoe zit het met de slimme spaarstand op een Android-toestel? Open hiervoor het Android-instellingenvenster en kies voor de optie Batterij. Activeer vervolgens Spaarstand. Je hoeft overigens geen genoegen te nemen met de standaardinstellingen. Tik op Spaarstand om te zien welke acties er mogelijk zijn. Standaard beperkt de spaarstand het netwerkgebruik op de achtergrond en worden locatiefuncties geminimaliseerd. Heb je een telefoon met een geavanceerd scherm, dan wordt er teruggeschakeld naar 60 Hz. Een functie zoals Super HDR wordt daarbij uitgeschakeld.

Je kunt met de spaarstand nog meer optimalisaties uitvoeren. Deze vind je bij Opties energiebesparing. Wil je het scherm volledig uitschakelen, dan activeer je de optie Always On Display uitschakelen. Je kunt ook de snelheid van de processor terugdraaien en daarmee energie besparen: kies voor CPU-snelheid beperken tot 70%. Daarnaast kun je nog kiezen voor Helderheid verminderen met 10%. Ook dat zorgt ervoor dat je langer met je batterij doet.

Tot slot is er de functie Apps beperken en Startscherm. Deze staat standaard uitgeschakeld. Als je deze functie aanzet, wordt nagenoeg alle achtergrondactiviteit uitgeschakeld en een donker thema ingeschakeld. Je kunt de spaarstand snel activeren via het onderdeel Snelle instellingen, dat verschijnt bij een veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.

De spaarstand van Android beperkt onder meer de activiteiten op de achtergrond.

Bescherm je batterij

Afgezien van specifieke batterijmodellen zijn de meeste experts het erover eens: je zorgt het beste voor de batterij van je telefoon en tablet als je het niveau tussen de 20 procent en 80 procent probeert te houden. Het volledig ontladen van een accu komt de levensduur niet ten goede, maar het dagelijks volledig opladen van de accu ook niet.

Afhankelijk van het toestel biedt Android batterijbescherming. Hierbij wordt de batterij automatisch tot maximaal 80 procent opgeladen. In het instellingenvenster activeer je de optie Batterijbescherming (in de sectie Batterij). Je kunt de optie nog verder naar je hand zetten. Tik erop om het detailscherm te openen. Kies voor Basis om de batterij op te laden tot 100 procent en het opladen daarna te stoppen. Zodra het batterijniveau 95 procent bereikt, begint het opladen opnieuw. Kies Maximum om het opladen automatisch te stoppen bij een percentage van 80 procent. Voor meer flexibiliteit kies je voor Aanpasbaar. Hierbij wordt de modus Maximum gebruikt tijdens de nachtelijke uren en wordt vlak voor het wakker worden overgeschakeld naar de Basis-modus. Android bepaalt op basis van je gebruik wanneer de overschakeling plaatsvindt.

Ook Apples apparaten hebben een ingebouwde batterijbescherming. Om de optie te activeren, kies je vanaf iPhone 15 achtereenvolgens voor Instellingen / Batterij en Opladen.

De energiebesparingsmodus activeert zodra de batterij bijna leeg is.

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voorziet je smartphone of tablet snel van wat energie

Grafieken

Wil je zien hoe de batterij zich gedurende de dag gedraagt? Bij Android vind je in de sectie Batterij een grafiek die het huidige batterijniveau aangeeft. Ook zie je hier de geschatte levensduur van de batterij, wanneer de batterij oplaadt en of deze in de spaarstand is geschakeld. Tik op Vandaag en kies voor Sinds laatste keer opladen om de geschiedenis sinds de laatste oplaadsessie te zien. Het overzicht onder de grafiek toont je het energieverbruik per app.

Tik op een app om de details te bekijken. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel minuten de app gebruik heeft gemaakt van de accu en draadloze verbindingen, maar ook hoelang het op de achtergrond actief is geweest. Via het detailvenster kun je de app limiteren op de achtergrond, een optie waarover je verderop leest bij de paragraaf ‘Achtergrondgebruik’.

Bij een iPhone en iPad worden de batterijprestaties ook in een grafiek getoond. Tik in het instellingenvenster op Batterij om de grafiek te zien. Schakel tussen Afgelopen 24 uur en Afgelopen 10 dagen om de informatie te bekijken. Onder de grafiek vind je een lijst met het batterijgebruik per app. Tik op een app om te zien hoelang de app wordt gebruikt en of dat op het scherm of op de achtergrond plaatsvindt.

Je kunt zien hoe de batterij zich de afgelopen periode heeft gedragen.

Zuinig op je batterij

Ondersteunt je Android-telefoon snel opladen of snel draadloos opladen, maar maak je hiervan liever geen gebruik? Afhankelijk van het type toestel kun je deze oplaadmodi verbieden. In de sectie Batterij tik je op Oplaadinstellingen. Schakel de opties uit via Snel opladen en Snel draadloos opladen.

In hetzelfde scherm vind je ook de optie Oplaadinformatie weergeven. Die toont de geschatte laadtijd en laadmodus zodra je de stekker aansluit. Schakel de optie uit als je hieraan geen behoefte hebt.

Pushnotificaties

Pushberichten van apps zorgen ervoor dat je telefoonscherm wordt geactiveerd en energie verbruikt. Beperk het aantal apps dat pushnotificaties kan geven. In het instellingenvenster van Android kies je voor Meldingen / App-meldingen. Tik op de knop met de drie puntjes rechts bovenin en kies Systeem-apps weergeven. De lijst is nu compleet. Zet de schuif op Uit bij de apps die geen meldingen mogen sturen.

Gebruik je een iPhone of iPad? Tik dan in het instellingenmenu op Meldingen. In de sectie Meldingsstijl zie je alle apps. Tik op een app en zet de schuif op Uit bij Sta meldingen toe. Dit herhaal je bij alle apps die je geen bericht meer mogen sturen.

Zorg voor meer controle over het aantal pushberichten dat je telefoon activeert.

Op zwart

Het scherm behoort tot de grootste energieverslinders van mobiele apparaten. Niet erg natuurlijk, maar we zorgen er wel voor dat het scherm niet langer is ingeschakeld dan strikt noodzakelijk. Voor iPhone en iPad maak je hiervoor gebruik van de functie Automatisch slot. Hiermee wordt je apparaat automatisch vergrendeld nadat je het hebt gebruikt, het scherm schakelt dus automatisch uit.

In het instellingenvenster kies je voor Scherm en helderheid / Automatisch slot. Kies de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten. In Android kies je in het instellingenscherm voor Display / Time-out scherm. Hier kun je het scherm al na 15 seconden uitschakelen. Bij sommige Android-toestellen, waaronder die van Samsung, vind je ook de optie Scherm aan tijdens weergeven. Hiermee voorkom je dat het scherm wordt uitgeschakeld, terwijl je ernaar kijkt. De telefoon maakt hiervoor slim gebruik van de camera aan de voorzijde.

Het automatisch slot van iOS en iPadOS schakelt het scherm automatisch uit wanneer je apparaat inactief is.

Snelle bespaartips

Je kunt nog veel meer energie besparen. We geven je nog drie tips. De eerste: Maak bij voorkeur gebruik van wifi. Daarmee verbruikt je apparaat minder energie dan bij een mobiele dataverbinding. De tweede: Schakel de vliegtuigmodus in om tijdelijk alle energieslurpers te pauzeren. En de laatste: Kies op een telefoon met een amoledscherm voor de donkere modus, waarin dus veel zwart voorkomt.

Helderheid

Hoe feller het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Voor meer controle hierover schakel je de automatische helderheid uit. Voor iPhone of iPad kies je in het instellingenscherm voor Toegankelijkheid / Weergave en tekstgrootte. Schakel de optie uit Pas automatisch aan.

Maak je gebruik van een Android-toestel? Open het onderdeel Snelle instellingen (door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen). Tik op de drie puntjes naast de helderheidsbalk en schakel de functie uit Aanpasbare helderheid.

Alle details

Benieuwd naar de status en het type batterij dat je Android-toestel gebruikt? Onder Batterij tik je op Batterijgegevens. Hier zie je de batterijstatus, het batterijniveau en de capaciteit van het model.

Appsverbruik Android

In Android kun je de batterij slim sparen door het energieverbruik van apps aan banden te leggen. Hierbij kun je apps die je niet gebruikt automatisch in een sluimerstand zetten. Ga naar Batterij en tik op Limieten achtergrondverbruik. Kies vervolgens voor Ongebruikte apps laten sluimeren. Je kunt eventueel aangeven voor welke apps die niet moet gelden. Tik hiervoor op Nooit autom. sluimerende apps en voeg de apps toe via het plusteken rechtsboven. Via Sluimerende apps zie je een overzicht van apps die momenteel in de sluimerstand staan.

Android kent ook de modus Ultieme sluimerstand. Daarmee worden de apps nooit op de achtergrond uitgevoerd. Ze krijgen ook geen updates of meldingen, ze zijn alleen actief als je de app opent. Benieuwd om welke apps het gaat? Tik voor een overzicht op Apps in ultieme sluimerstand. Via het plusteken rechtsboven voeg je daar apps aan toe. Wil je controleren welke apps mogelijk in aanmerking komen voor de ultieme sluimerstand, dan kun je tikken op Controleren.

Ongebruikte apps kun je binnen Android laten sluimeren.

Appcontrole iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad kun je eveneens controle uitoefenen op het gedrag van apps op de achtergrond. Zo kunnen apps standaard op de achtergrond hun inhoud verversen, zoals e-mail, nieuwe weersvoorspellingen en andere gegevens. Hoe minder dit gebeurt, hoe langer de accu meegaat.

In het instellingenscherm tik je op Algemeen / Ververs op achtergrond. Wil je dat er niets meer op de achtergrond wordt ververst, tik op Ververs op achtergrond en kies Uit. In dezelfde sectie kun je kiezen om het verversen alleen maar toe te staan op een draadloos netwerk (kies Wifi) en zo het minder zuinige mobiele netwerk te omzeilen. Je kunt ook minder rigoureus te werk gaan en specifiek aangeven welke apps alsnog hun data mogen verversen. Zet de schuifjes op Uit bij de apps die niet op de achtergrond mogen verversen.

Bepaal of apps op je iPhone of iPad hun data op de achtergrond mogen verversen.

Widgets

Een kritische blik op je widgets helpt je ook met het verder in toom houden van het energieverbruik. Widgets halen namelijk op de achtergrondinformatie op en zijn zo voortdurend actief. Verwijder de widgets die je niet nodig hebt. In iOS tik je op de widget en houd je deze ingedrukt. Kies hierna voor Verwijder widget en bevestig via Verwijder. Voor Android: tik op de widget en houd deze ingedrukt. Kies vervolgens voor Wissen.

Dynamische achtergronden

Bewegende (dynamische) achtergronden zijn een tijdje leuk, maar ze kunnen aardig wat energie kosten. Maak je gebruik van zulke achtergronden, overweeg dan om ze uit te schakelen. Een vaste achtergrond is de vriendelijkste optie voor je accu.

Op de iPhone of iPad open je het instellingenvenster en kies je Achtergrond. Tik op Voeg nieuwe achtergrond toe. Selecteer een statische achtergrond in plaats van een dynamische versie. Maak je gebruik van een dynamisch vergrendelingsscherm, overweeg dan ook om dit scherm naar een statisch scherm te veranderen.

Gebruik je Android? In het instellingenvenster kies je voor Achtergrond en stijl / Achtergronden wijzigen. Vermijd ook hier het gebruik van dynamische elementen.

Kies bij voorkeur voor een energievriendelijke achtergrond.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!
© Bemmel & Kroon
Huis

Klik, sleep, klaar: zo ontwerp je in een handomdraai jouw droomkeuken!

Zelf een keuken ontwerpen moeilijk? Niet met de gratis 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon. Vanuit je eigen huis ontwerp je in een paar klikken een keuken die perfect past bij jouw stijl, ruimte en wensen. En dat is verrassend leuk én praktisch.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu houdt van modern minimalisme of juist valt voor een landelijke sfeer, met de 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon kies je uit talloze stijlen, kleuren en materialen. Denk aan matzwarte fronten met een betonlook werkblad, of juist wit hout gecombineerd met warme grepen en een natuurstenen blad. Dankzij de intuïtieve filters navigeer je moeiteloos door alle mogelijkheden. Je ziet direct hoe je keuzes samenkomen in een realistisch 3D-beeld. Dat helpt niet alleen om knopen door te hakken, maar zorgt ook voor enthousiasme: je keuken begint echt vorm te krijgen.

©Bemmel & Kroon

Jouw ruimte, jouw regels

Geen twee keukens zijn hetzelfde, en daarom begin je met het intekenen van jouw eigen ruimte. Hoe groot is de keuken, waar zitten de ramen, hoe lopen de muren? Alles kun je zorgvuldig instellen, zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Op basis van die plattegrond kies je vervolgens een opstelling die bij jouw woning én levensstijl past: een rechte keuken, een praktische hoekopstelling, een U-vorm of zelfs een open keuken met een apart eiland. Je krijgt direct een beeld van de beschikbare loopruimte en werkzones. En als iets niet past? Dan pas je het gemakkelijk weer aan.

Slim combineren met kasten en apparatuur

Zodra de opstelling staat, begint het inrichten. Je kiest uit een ruim aanbod aan keukenkasten, waaronder onderkasten, hoge kasten, hoekkasten en slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast of carrousel. Zo benut je elke centimeter optimaal.

©Bemmel & Kroon

Vervolgens voeg je inbouwapparaten toe – van kookplaat tot koelkast – die je op de juiste plek sleept. Ook het uiterlijk van de keuken stem je tot in detail af: denk aan de kleur van de fronten, het materiaal van het werkblad en de stijl van de grepen. Terwijl je bezig bent, zie je alles continu in 3D veranderen. Zo krijg je snel gevoel bij je ontwerp.

Klaar? Of toch nog even aanpassen?

De kracht van de planner zit 'm in de flexibiliteit. Je kunt eindeloos combineren, vergelijken en finetunen. Wil je het werkblad in een lichtere kleur? Toch liever een extra kast naast de oven? Met een paar klikken heb je het geregeld. Omdat je elke wijziging meteen visueel terugziet, voelt het proces intuïtief en speels aan. Je kunt ontwerpen opslaan, opnieuw openen en eventueel delen met anderen. Dat maakt het niet alleen handig, maar ook leuk om samen met je partner of gezin te ontwerpen.

©Bemmel & Kroon

Van klik tot keuken

Is je ontwerp helemaal naar wens? Dan is het tijd om de overstap te maken van virtueel naar echt. Bij Bemmel & Kroon kun je je ontwerp eenvoudig bespreken met een van de keukenspecialisten. Zij bekijken samen met jou je keuken, adviseren over materialen en indeling en helpen je met het maken van de juiste keuzes. Alles wordt afgestemd op jouw budget, wensen en woonruimte. Zo wordt jouw digitale droomkeuken uiteindelijk werkelijkheid – zonder stress of verrassingen.

Begin vandaag nog!

De 3D-keukenplanner van Bemmel & Kroon is gratis, werkt zonder registratie en is verrassend gebruiksvriendelijk. Dus waarom niet vandaag al beginnen? Zet een kop koffie, pak de afmetingen erbij en geef je creativiteit de ruimte.

👉 Start hier je ontwerp

...en begin aan je droomkeuken!