Mac-schijf versleutelen met FileVault

© PXimport

Mac-schijf versleutelen met FileVault

Geplaatst: 13 juni 2022 - 04:49

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:09

Justin Doornekamp

Er zijn verschillende tools waarmee je bestanden of mappen kunt versleutelen. Wil je een Mac-schijf versleutelen? We tonen je hoe je dat doet met de ingebouwde systeemfunctie FileVault.

Apple biedt gebruikers al sinds Mac OS X Panther (10.3) met FileVault standaard de mogelijkheid om data op een station te versleutelen. Hoewel het daarbij aanvankelijk alleen om data binnen je eigen gebruikersmap ging, kan FileVault 2 sinds Mac OS X Lion (10.7) het hele opstartvolume encrypteren. Technisch gezien maakt FileVault 2 gebruik van XTS-AES-128-encryptie met een 256bit-sleutel. De noodzakelijke informatie wordt hierbij van een afzonderlijk, niet-versleuteld Apple_Boot-volume gehaald.

Het inschakelen van FileVault stelt weinig voor. Ga naar Systeemvoorkeuren en open hier Beveiliging en Privacy. Ga naar het tabblad FileVault, klik indien nodig op het slotje linksonder en ontgrendel dit met je wachtwoord. Klik op Schakel FileVault in.

Je krijgt nu twee opties te zien. Met de eerste optie, Mijn schijf mag worden ontgrendeld door mijn iCloud-account, kun je je Apple ID en bijbehorend wachtwoord gebruiken als back-up om de versleutelde schijf te benaderen. Doe je dit liever niet, kies dan Maak een herstelcode aan en gebruik mijn iCloud-account niet, waarna je een code van cijfers en letters invoert. Bewaar deze code goed, liefst op een externe en veilige plek.

Heeft je Mac meerdere gebruikers, dan moet je voor iedere gebruiker het wachtwoord invullen om de encryptie door te voeren. Via de knop Geavanceerd verschijnen er extra opties, waaronder Log uit na inactieve periode van [x] minuten.

© PXimport

Codering

De codering wordt nu opgestart. Dit proces kan best lang duren, maar gelukkig kun je de Mac intussen wel blijven gebruiken. FileVault werkt trouwens mooi transparant, zodat je er als legitieme, aangemelde gebruiker eigenlijk niets van merkt. In het slechtste geval werkt je systeem nu iets trager, maar je data zijn wel veilig versleuteld en dus onbruikbaar voor onbevoegden.

Je kunt FileVault ook op elk moment weer uitschakelen. Ga opnieuw naar Systeemvoorkeuren / Beveiliging en privacy / FileVault. Klik op het hangslotje, meld je aan als beheerder en kies Schakel FileVault uit. De decryptie loopt door op de achtergrond terwijl je de Mac verder gewoon gebruikt.

© PXimport

Mappen versleutelen op Mac

Om op een Mac afzonderlijke mappen te versleutelen, ga je als volgt te werk. Open Schijfhulpprogramma. Normaliter vind je dit via Programma’s / Hulpprogramma’s. Ga naar Archief / Nieuwe schijfkopie / Schijfkopie van map en duid de map aan die je wilt versleutelen. Geef aan onder welke naam en waar je de map wilt bewaren.

Bij Codering kun je kiezen tussen AES-128- of AES-256-encryptie. Deze laatste versleutelt nog grondiger, maar werkt ook iets trager. Vul een stevig wachtwoord in en klik op Bewaar. Je map wordt nu aangemaakt in de vorm van een dmg-bestand, een schijfkopiebestand dus. Bevestig met Gereed. De originele map kan vervolgens worden verwijderd.

Bij het openen van je dmg-bestand wordt om je wachtwoord gevraagd. Dit bewaar je liever niet in de sleutelhanger, anders kunnen medegebruikers mogelijk bij je map.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000