Automatische schijfopruiming in Windows 10

© PXimport

Automatische schijfopruiming in Windows 10

Geplaatst: 27 april 2020 - 02:01

Aangepast: 25 november 2022 - 08:43

Ronald Smit

Heeft jouw pc of laptop een net wat kleinere harddisk of SSD? Dan zul je zien dat de opslagruimte vaak net te krap wordt op momenten dat je echt bestanden wilt bewaren. Om dat te voorkomen, laat je Windows 10 voortaan zelf z’n schijven opruimen.

Je kent vast het tooltje Schijfopruiming van Windows 10 wel. Handig, maar je moet altijd zelf het initiatief nemen tot opruimen. Tot nog niet eens zo heel lang geleden werden laptops vaak uitgeleverd met – voor Windows – kleine SSD’s, 128 GB of zelfs minder. Tijdens het gebruik genereert Windows 10 nogal wat ‘rommel’ in de vorm van onder meer tijdelijke bestanden. Die ontstaan bij gebruik van heel veel software. Bijvoorbeeld je browser, maar ook de maandelijkse (tegenwoordig zelfs multi-maandelijkse) update-ronde. En daar waar je op een harddisk van 500 GB of meer niet zo heel veel last zult hebben van die rommel, wordt het op een krappere schijf (of systeempartitie!) een ander verhaal.

Het nadeel van een te vol geraakte schijf is, dat het systeem er trager en mogelijk instabiel door wordt. Echt essentiële zaken kunnen immers niet meer opgeslagen worden als dat per se noodzakelijk is. Om dat probleem te voorkomen kun je de automatische schijfopruiming van Windows 10 aanzetten. Klik daarvoor in het menu Start op Instellingen(het tandwieltje) en dan op Systeem. In de kolom links klik je op Opslag. En vervolgens rechts – voordat je vol enthousiasme de schakelaar bij de alinea Slim opslaan aanzet eerst op de link Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.

Bij volle schijf of met interval

Zet de schakelaar onder Opslaginzicht aan. De standaardinstelling bij onvoldoende vrije schijfruimte voldoet in principe, maar je kunt problemen ook (veel) eerder voorkomen door een tijdsinterval voor de automatische opruiming in te stellen. Heb je direct schijfruimte nodig, klik dan op de knop Nu opruimen en wacht even. Die minuten zijn Microsoft-minuten, dus het is afwachten hoe lang de nu gestarte actie echt gaat duren. Zet je de optie Tijdelijke bestanden aan, dan worden ook – inderdaad – de tijdelijke bestanden meegenomen. Én – desgewenst – bestanden in de map Downloads. Dat laatste kan handig zijn als je een vergeetachtig type bent, maar ook voor tranen zorgen als je een grote en belangrijke download kwijtraakt.

Kortom: als je voor deze optie kiest, zorg dan voor een regelmatige back-up van je downloads naar een externe schijf of NAS. Als je ze tenminste wilt bewaren. Los van deze zaken zorgt het aanzetten van Opslaginzicht er ook voor dat je Prullenbak zo af en toe eens volautomatisch geleegd wordt. Minder geschikt voor een ieder die dit onderdeel als een soort van back-up-archief gebruikt dus.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000