Apple Watch Series 2: Een grote stap in de goede richting

© PXimport

Apple Watch Series 2: Een grote stap in de goede richting

Geplaatst: 29 september 2016 - 10:19

Aangepast: 24 november 2022 - 12:08

Lub Snoek

Met de Apple Watch Series 2 doet Apple opnieuw een poging om de Apple Watch net zo geliefd te maken bij het grote publiek als de iPod en de iPhone. Wij mochten de nieuwe Watch een poosje dragen.

Design en comfort

De nieuwe Apple Watch ziet er grotendeels hetzelfde uit als de eerste Apple Watch. De zijkant is nog steeds gesierd met een draai- en drukknop en het scherm is rechthoekig met aflopende randen. De Apple Watch Series 2 is zelfs iets dikker dan zijn voorganger, al is dit alleen zichtbaar als je de twee generaties naast elkaar legt. De Series 2 is niet té dik en doordat we er een veel betere accu voor terugkrijgen, vind ik het geen slechte ruil. Waar de eerste Apple Watch hooguit een dag mee ging, gaat de Series 2 een dagje langer mee. Lees ook: iPhone 7 (Plus) - De beste smartphone van Apple, voor Apple.

Op een volle lading werkt de Apple Watch vrolijk twee dagen mee, mits je deze ’s nachts uitzet. De batterij gaat namelijk zo’n 18 uur mee bij normaal gebruik. Het voordeel van de Watch is wel dat deze aardig vlot is opgeladen. Een uurtje in het stopcontact geeft je zo’n 60% aan batterij, waardoor je in veel gevallen makkelijk de rest van de dag mee vooruit kan. Als je de Watch niet om de nacht oplaadt, is het geen overbodige luxe om een kabeltje mee te nemen naar je werk.

Je laadt de Apple Watch op met een magnetische plateautje.

© PXimport

Volgens Apple is het scherm van haar nieuwste smartwatch 25% helderder dan zijn voorganger. Naast het feit dat de Apple Watch hierdoor in fel daglicht goed leesbaar blijft, is de kijkhoek van de Apple Watch Series 2 meer dan voldoende. De pixeldichtheid is gelijk gebleven met 330 pixels per inch op de 38 Apple Watch en 333 pixels per inch op de 42mm Apple Watch. Hiermee is de pixeldichtheid van de Apple Watch Series 2 hoger dan die van de iPhone 7, maar lager dan de pixeldichtheid van de iPhone 7 Plus.

In de praktijk heeft de Apple Watch Series 2 een geweldige display. De kleuren spatten van het schermpje en alle software op het horloge maakt gretig gebruikt van het Retina-scherm. Het scherm heeft geen altijd-aan-functie, maar met een beweging van je pols licht het scherm op. Als je je pols stilhoudt, kun je op het scherm tikken om deze te activeren of je kan het scherm langzaam op laten lichten met een draai aan de knop aan de zijkant.

Net als de eerste Apple Watch kun je bij de Series 2 ook kiezen uit allerlei uurwerken voor je smartwatch. Je kan de Apple Watch volledig configureren met de Apple Watch-App op je iPhone. Door gebruik te maken van de vernieuwde Activiteiten-functie op de Apple Watch, installeert de app zichzelf op je iPhone en krijg je meldingen van doelstellingen. Door een bepaald aantal stappen of verbrande calorieën per dag in te stellen, krijg je gedurende de dag meldingen in hoeverre je het doel van die dag hebt bereikt.

De Apple Watch let op je beweging gedurende de dag.

© PXimport

Functies en berichten

Bij het indrukken van de ronde knop aan de zijkant krijg je een overzicht van de apps die op de Watch staan, terwijl een druk op de tweede langwerpige knop je Dock laat zien. Net als op de Mac heeft de Apple Watch een Dock waar zowel actieve apps worden getoond als apps die je altijd in je Dock wil hebben.

De Apple Watch is in feite een verlengstuk van je iPhone, doordat deze op een toegankelijke samenwerkt met wat je op je iPhone doet. Ben je aan het hardlopen? De Apple Watch toont de afstand, aantal stappen en verbrande calorieën. Navigeer je in het verkeer met Kaarten? De Apple Watch geeft een trilsignaal als je een afslag moet pakken en laat zelfs zien welke afslag je moet hebben. Een slim detail is dat de Apple Watch altijd een trilsignaal geeft bij een afslag, maar het scherm alleen activeert als hij een bepaalde beweging van je pols detecteert. Zo gaat navigeren niet ten koste van de batterijduur.

Een kleine kinderziekte in de Watch is het feit dat ik tijdens het gebruik van navigatie de melding kreeg dat het tijd was om te gaan staan. Hoewel ik het fijn vind dat Apple rekening houd met mijn dagelijkse beweging, blijf ik tijdens het autorijden liever in mijn stoel zitten.

De Watch toont een deel van de navigatie.

© PXimport

De nieuwe Apple Watch werkt ook samen met berichtenapplicaties als WhatsApp en Messenger. Als je de Watch via bluetooth hebt gekoppeld met je iPhone, krijg je een melding als je een bericht krijgt. Deze kun je vervolgens beantwoorden met korte standaard antwoorden zoals ‘OK’ of ‘Ik kom eraan’ of een langere zin door deze in te spreken op de Watch. De Watch zet het gesproken bericht om in tekst en stuurt het naar degene die je wilde beantwoorden. Naast tekst kun je natuurlijk ook een onmisbare emoji sturen.

Waar je in third-party apps als WhatsApp en Messenger alleen kunt beantwoorden, kun je met de Berichten-app van Apple, naast beantwoorden, ook zelf een bericht sturen. Deze manier van berichten maken werkt hetzelfde als de beantwoorden-functie bij andere apps, al is het wel fijn dat je bij Berichten ook de gespreksgeschiedenis kan zien. Helaas maak ik zelf vrij weinig gebruik van Berichten, waardoor ik het alleen maar jammer vind dat WhatsApp en Messenger deze functionaliteit niet hebben.

Je kan op verschillende manieren berichten sturen.

© PXimport

Waterdicht

Je kan de Watch dit keer ook daadwerkelijk 24/7 omhouden, aangezien het horloge volledig waterdicht is tot 50 meter diepte. Zo kan je het horloge omhouden tijdens het douchen en kun je er zorgeloos mee gaan zwemmen.

De nieuwe Apple Watch heeft een handige functie waarmee je kan aangeven dat het horloge onder water gaat. Door deze functie te activeren voorkom je dat het scherm waterdruk aanziet voor aanraking en wordt het scherm vastgezet. Door aan de ‘kroon’ te draaien kun je de Apple Watch weer ontgrendelen en produceert de Watch een pieptoon waarmee het horloge water uit de interne speaker trilt.

De Apple Watch heeft nieuwe functies voor onder water.

© PXimport

Bewegen

Apple heeft niet voor niets een Nike-variant uitgebracht van de nieuwe Apple Watch, de smartwatch bewijst zijn functionaliteit namelijk vooral op het gebied van sport en beweging. De Apple Watch Series 2 is uitgerust met GPS waarmee de afstand die je aflegt heel nauwkeurig kan worden gemeten. Een viertal sensoren onder het horloge meten je hartslag.

Je kan kiezen uit een aantal standaard work-outs zoals fietsen, hardlopen, zwemmen en roeien. De metingen van de Apple Watch worden namelijk afgestemd op de activiteit die je uitvoert.

Apple Watch houdt live je voortgang bij, je iPhone geeft je een overzicht.

© PXimport

Bij het selecteren van zwemmen kun je de lengte van de baan instellen, waardoor de Watch beter het aantal baantjes kan bijhouden. Bij hardlopen of fietsen kun je kiezen tussen twee doelen; een bepaald aantal calorieën die je wil verbranden of een tijd die je minimaal wil besteden aan de work-out.

Conclusie

Met de Apple Watch Series 2 maakt Apple een smartwatch die een stuk dichter in de buurt komt van het ideale smartwatch dan zijn voorganger; de batterijduur is een stuk beter en de apps zijn razendsnel. Dankzij de vrijwel naadloze verbinding met je iPhone is de Watch een fijn verlengstuk. Waar je normaal je telefoon uit je broekzak moet halen bij een melding, is een blik op je pols voldoende om een volledig overzicht te krijgen van je berichten.

Helaas kan de batterij niet concurreren met andere smartwatches. Waar andere smartwatches als de Huawei Watch of de Samsung Gear S2 respectievelijk zo’n 30 en 48 uur meegaan, gaat de Series 2 volgens de website van Apple 18 uur mee.

Het feit dat de Apple Watch Series 2 volledig waterdicht is, maakt de Watch geschikt voor alle omstandigheden. Als je graag een sport beoefent of waarde hecht aan je dagelijkse portie beweging, is de Apple Watch een vriendelijk duwtje in de rug voor een actievere levensstijl.

Al met al is de Apple Watch Series 2 een enorme stap in de goede richting. Door nieuwe functies in zowel de behuizing als de verbeterde watchOS, is de Apple Watch meer dan ooit een goede keuze voor dragers van een smartwatch.

Mickey Mouse is natuurlijk het leukste uurwerk.

© PXimport

8,0

Pluspunten

Helder en scherp display

Werkt feilloos samen met iPhone

Snelle apps

Waterdicht

Motivatie om meer te bewegen

Minpunten

Accuduur

Iets dikker

Conclusie

Apple Watch Series 2 -------------------- **Prijs** Vanaf € 439,- **Kleuren** Zwart, grijs, zilver, goud, roze **Display** 272 by 340 pixels (38mm kast) of 312 by 390 (42mm kast) **Materiaal** Aluminium, roestvrij staal, keramiek **Bandje** Sport, geweven nylon, leer, roestvrij staal **OS** watchOS 3 **Processor** Dual core **Website** [apple.nl](https://www.apple.com/watch/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten