Samsung Gear S2 - Verrassend mooie smartwatch
Samsung was net als andere smartwatch-fabrikanten de afgelopen jaren behoorlijk zoekende met z'n slimme horloges, maar lijkt het nu in ieder geval qua vorm bij het juiste eind te hebben.
De afgelopen tijd heb ik op de redactie veel eigenaardige polstechnologie voorbij zien komen. De meeste smartwatches leken uit een slechte sciencefictionfilm te komen, met grote, vooral dikke schermen en vaak vierkante of rechthoekige vormen. Er zaten maar weinig apparaten tussen die ik ook na werktijd om m'n pols wilde houden. En dan heb ik het tot nu toe alleen nog maar over de vorm, niet de functionaliteit. Lees ook: 15 slimme toepassingen voor wearables
Maar uit het niets komt Samsung opeens met een smartwatch die het qua vorm helemaal goed doet. Het ronde scherm geeft het de uitstraling van een echt horloge en door zijn ontwerp met afgeronde zijkanten lijkt hij minder dik en log dan een Apple Watch. Rondom het scherm zit een draaibare ring, die je gebruikt om door menu's te bladeren. Aan de zijkant zitten twee knoppen (terugknop en homeknop). Overigens is het horloge ook gewoon te bedienen via het touchschreen op het heldere en scherpe schermpje.
De bediening met de draairing, knoppen en touch werkt intuïtief. Samsung heeft ook flink gesleuteld aan besturingssysteem Tizen. Wanneer je de Gear S2 voor het eerst in handen krijgt heb je snel je weg gevonden in de bediening, apps en mogelijkheden. Het werkt logischer dan Android Wear smartwatches en de Apple Watch.
©PXimport
Het horloge bedien je met een draaischijf, knoppen en touchscreen.
Koppeling
Je koppelt je smartwatch aan een smartphone. Op dit moment kan de koppeling alleen met Androids gemaakt worden, maar er gaan geruchten dat er ook ondersteuning voor iOS komt. Dat is een verstandige zet van Samsung, hun eerste Gear S smartwatch van vorig jaar werkte alleen samen met Samsung-smartphones (die overigens ook Android draaien) en wist mede daardoor niet echt populair te worden.
Om de Gear S2 te koppelen aan je Android heb je veel apps nodig, die bovendien vrijwel alle machtigingen van je smartphone vragen en een behoorlijke aanslag zijn op je batterij. Bezitters van een Galaxy smartphone hebben deze apps overigens al voorgeïnstalleerd staan op hun toestel. Je hebt sowieso de Samsung Gear- en Accessory Service-app nodig om beide apparaten te koppelen. Wil je ook gebruikmaken van de ingebouwde hartslagmeter, stappenteller en andere sportieve- en gezondheidsgegevens, dan installeer je er ook de S Health app bij. Jammer dat je zoveel apps nodig hebt, want in praktijk eist dit wel z'n tol op de batterij van je smartphone, terwijl de bluetooth-verbinding tussen de smartwatch en telefoon juist weinig invloed heeft op de accu.
De batterij van de Gear S2 gaat ruim twee dagen mee. Hoewel het natuurlijk sterk afhankelijk is van hoe vaak je hem gebruikt en hoe lang hij verbonden is met je smartphone. Maar voor een smartwatch is dat prima te noemen. De bespaar-stand zorgt ervoor dat je smartwatch nog veel langer mee kan, maar is dan in praktijk niet veel meer dan een gewoon horloge. Opladen doe je door de smartwatch in een magnetisch dock te plaatsen. Het opladen gebeurt draadloos, hoewel het oplaadstation natuurlijk wel moet aansluiten, dit gaat via micro-usb.
Maar wat kun je ermee?
Wat maakt een smartwatch een must-have accessoire? Dat is de meest basale vraag die fabrikanten nog niet op weten te lossen en ook de Gear S2 is geen onmisbare gadget. Uiteraard kun je de smartwatch gebruiken om meldingen op te lezen, via de app op je telefoon stel je in welke apps meldingen mogen weergeven. Ook kun je op een handige manier je muziek en films afspelen of pauzeren, bijvoorbeeld als je streamt naar je multiroom systeem of TV en je domotica (bijvoorbeeld slimme verlichting) bedienen. Simpele tools zijn natuurlijk ook aanwezig, zoals een stopwatch, weersvoorspelling en agenda-koppeling. Ook kun je het horloge personaliseren met verschillende klokjes. Waaronder klokjes die je realtime op de hoogte houden van bijvoorbeeld het aantal meldingen op Facebook of Twitter.
Er zijn tevens apps geïnstalleerd op je horloge zelf en via de Gear-app installeer je nieuwe apps. Bijvoorbeeld van nieuwssites, zodat je met de draaiknop snel door de nieuwskoppen heen bladert. De Here-maps applicatie geeft aan waar je bent en welke route je moet nemen, maar er is ook een muziekspeler aanwezig, de smartwatch heeft immers 4 GB opslag en bluetooth, zodat je met een bluetooth koptelefoon verbindt. Zo kun je muziek luisteren zonder dat je je smartphone op zak hebt. Handig bijvoorbeeld tijdens het sporten.
Hartstilstand
Dat sporten neemt ook een prominente rol in, maar dat komt niet helemaal goed uit de verf. Er zit een stappenteller in, hartslagmeter en je kunt je voedinginname invoeren zodat je een overzicht krijgt van inname ten opzichte van verbranding. Leuk is wel dat je aangemoedigd wordt om meer te bewegen als je te lang stil zit. Maar aan het belangrijkste onderdeel moet nog wel gesleuteld worden, de hartslagmeter. Deze werkt alleen op oproep, waardoor je alleen een momentopname van je hartslag maakt. Terwijl hartslaggegevens juist waardevol zijn als ze continue gemeten worden, om je hartslag in (diepe) rust te meten of om de opbouw te zien tijdens een intensieve training. Je kunt diep in de instellingen wel aanzetten dat hij automatisch je hartslag registreert, maar dan wordt slechts een keer per uur de hartslag gemeten. Dat zijn nog steeds momentopnames. Ik begrijp vanuit accubesparingsperspectief dat Samsung ervoor kiest de hartslagmeter op deze manier in te zetten. Maar als je als gebruiker niet de mogelijkheid hebt om je hartslag continue te registeren, dan kun je net zo goed geen hartslagmeter plaatsen.
Helaas is dat niet de enige dienst die voor verbetering vatbaar is. S Voice, de spraakgestuurde assistent is bedroevend slecht. Niet alleen de resultaten van je spraakopdracht stellen teleur, ook word je slecht verstaan. Dit is helaas ook het geval als je via je horloge berichtjes (bijvoorbeeld sms) beantwoordt via spraak.
©PXimport
Je laadt de smartwatch op door hem in een magnetisch laadstation te plaatsen.
Conclusie
De basis van de Gear S2 smartwatch staat als een huis. Het horloge is heel mooi ontworpen en het besturingssysteem werkt zo logisch dat je er direct in thuis bent. Samsung worstelt alleen met de functionaliteit, het applicatie-aanbod is karig en niet alle diensten werken even goed. Hierdoor blijft voor mij een smartwatch nog niet een apparaat waar waarmee ik niet zonder kan.
Samsung Gear S2 --------------- **Prijs** Vanaf € 349,- **Formaat** 1,2 inch diameter (3 cm) **Schermresolutie** 360x360 **Processor** 1 GHz dualcore (Exynos 3250) **Geheugen** 512 MB RAM, 4 GB opslag **Batterij** 250 mAh **Connectiviteit** Wifi, bluetooth, NFC **Overig** Hartslagmeter, waterdicht **Website** [www.samsung.com](http://www.samsung.com/nl/galaxy/gear-s2/features/)
- Mooi ontwerp
- Slimme besturing
- Accuduur
- Weinig apps
- Hartslagmeting
- S Voice