Alienware Steam Machine - Je pc als spelcomputer

© PXimport

Alienware Steam Machine - Je pc als spelcomputer

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 1 maart 2016 - 17:36

Aangepast: 14 december 2022 - 12:09

Redactie

Vier jaar geleden kondigde Valve aan dat het bedrijf de spelbibliotheek Steam naar de woonkamer wilde brengen. Hiervoor werd Steam OS ontwikkeld, en een controller die muis en toetsenbord vervangt. Alienwares Steam Machine is de eerste pc speciaal voor Steam OS.

Alienware levert de Steam Machine in verschillende varianten. Het eenvoudigste model kost 599 euro en beschikt over een Intel Core i3-4170T dualcore-processor, 4 GB geheugen en 500 GB harde schijf. Wij testen het luxste model met een 1TB-schijf, Intel Core i7-4785T quadcoreprocessor en 8 GB geheugen. Alle modellen beschikken over dezelfde NVIDIA GeForce GTX GPU met 2 GB geheugen, wat voor games het belangrijkste onderdeel is. Lees ook: Al je films, games en muziek in het thuisnetwerk.

© PXimport

De Steam Machine is fraai vormgegeven.

Klein en fraai ontwerp

De Alienware Steam Machine heeft een zeer compacte vierkante behuizing met een glimmende zijkanten en ruwe bovenkant. Aan de voorzijde zit een aan-uit-knop in de vorm van een alienhoofd, vergezeld door twee usb-poorten. De linkerhoek is schuin afgevlakt met daarop het Steam-logo. De kleur van de verlichting kan via de software worden aangepast. Aan de achterkant zitten twee usb-poorten, een netwerkaansluiting, optische audio-uitgang en twee HDMI-poorten. Onderop zit een luikje waar de draadloze usb-connector voor de Steam controller is aangesloten.

© PXimport

Als we de Steam Machine naast de Xbox One, PS4 en Wii U zetten is de deze een heel stuk kleiner.

Aansluiten en spelen

Na het doorlopen van de installatiewizard, kun je met een druk op de downloadknop de spellen uit je Steam-bibliotheek installeren en spelen. Het valt wel direct op dat slechts zo'n 200 van de 700 spelen uit onze Steam-bibliotheek compatibel zijn met het SteamOS. Technisch is dat te verklaren: het overgrote deel van de spellen wordt ontwikkeld voor Windows. Het overgrote deel van de games die wel op Linux draaien zijn zogeheten indie-games van kleine ontwikkelaars.

Het is een beetje wrang dat games die je op Steam hebt gekocht niet werken op de 'eigen' spelcomputer. Er is wel de mogelijkheid om spellen die niet compatibel zijn van je Windows-pc naar de Steam Machine te streamen. Dan heb je alsnog een krachtige pc nodig en heb je die, dan is Valves Steam Link wellicht een beter idee. Dit kastje streamt alle spellen vanaf je pc naar de televisie. Dell verkoopt daarnaast de vrijwel identieke Alienware Alpha die op Windows draait, daar staat uiteraard ook Steam op. Je krijgt dan wel de Xbox360-controller in plaats van Valves eigen controller.

© PXimport

Dell levert de Valve Steam Controller mee die muis en toetsenbord vervangt

Op de Steam Machine bedien je spellen met de door Valve ontworpen Steam Controller. Deze controller met twee touchpads en veel knoppen is ontworpen om de muis en het toetsenbord te vervangen. Voor de meeste spellen zijn al handige configuraties bedacht. Is een spel niet direct compatibel met de Steam controller dan kun je uit een aantal standaard configuraties kiezen, of de controller-configuratie van een andere speler downloaden en gebruiken. Uiteraard kun je de configuratie ook helemaal zelf bepalen. Wie een beetje handig met Linux is, kan via de bureaubladweergave programma's als Kodi installeren. Hiermee dient de Steam Machine niet alleen als spelcomputer, maar kan het ook een mediacenter vervangen.

Prestaties

Tijdens de test presteerde de Alienware Steam Machine prima. Iets oudere spellen zoals Metro Last Light, The Witcher 2 en simpele indie-spellen speelde de computer moeiteloos af. Spellen die grafisch iets meer vragen zoals ARK: Survival Evolved kon de machine helaas niet aan. Je zult voor moderne spellen al snel de grafische instellingen moeten terugschroeven. Dat komt voornamelijk door de grafische kaart. De grafische kaart upgraden is helaas niet mogelijk, deze zit namelijk gesoldeerd op het moederbord. Je kunt de Steam Machine over bijvoorbeeld een jaar als hij het echt niet meer trekt upgraden. De harde schijf, CPU en het geheugen zijn wel gemakkelijk te vervangen, maar voor gamen minder relevant.

© PXimport

Op de grafische kaart na zijn de onderdelen gemakkelijk te vervangen.

Conclusie

De Alienware Steam Machine is op zich een leuke machine voor onder de televisie. Het ontwerp past wel goed tussen de andere randapparatuur om je televisie en de behuizing is compacter dan een moderne spelcomputer. We vragen ons wel af of de prijs in verhouding is tot wat je krijgt. Slechts een klein deel van de spellen uit je bibliotheek zijn compatibel met het op Linux gebaseerde Steam OS, op Steam is het gros van de spellen bedoeld voor Windows. Een ander probleem is dat de grafische kaart nu al te zwak is om nieuwe spellen af te spelen en deze niet te vervangen is. Wat over blijft zijn indiespellen en met mazzel een paar oudere populaire titels. Bij gamers zal de machine dan ook niet helemaal in de smaak vallen. Voor een vanaf prijs van 599 euro is het wel de vraag of de Alienware ondanks het fijne concept de moeite waard is.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Compact

Gebruiksgemak

Streamen incompatibele games

Minpunten

GPU verouderd

Geluidsproductie

Weinig games van grote uitgevers

Conclusie

Alienware Steam Machine ----------------------- **Prijs** v.a. € 599,- **Prijs geteste configuratie** € 939,- **Processor** Intel Core i3-4170T, Core i5-4590T of Intel Core i7-4785T **Grafisch** NVIDIA GeForce GTX 860M **Geheugen** 4 of 8 GB RAM **Opslag** 500 GB of 1 TB **OS** SteamOS **Aansluitingen** 2 x usb 3.0 (achter), 2 x usb 2.0 (voor), HDMI-ingang, HDMI-1.4a-uitgang, 10/100/1000-netwerkaansluiting, optische audio-uitgang (Toslink), usb 2.0 voor ontvanger controller **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac (1x1) of 802.11a/b/g/n/ac (2x2), bluetooth 4.0 **Afmetingen** 55 x 200 x 200 mm **Gewicht** 1,81 kg **Voeding** 130 W-wisselstroomadapter **Controller** Valve Controller...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000