5 tips voor Cortana

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 september 2017 - 09:17

Aangepast: 24 november 2022 - 12:43

Rens Blom

De bekende digitale spraakassistenten van onder meer Google en Apple zijn veelvuldig in het nieuws omdat ze steeds beter worden. En zo ontstaan er meer en meer mogelijkheden, maar gebruik ze ook écht? Met deze 5 tips voor Cortana laten we zien wat een spraakassistent kan… en dat is meer dan je denkt.

Microsoft Cortana

1 Open programma’s

Cortana kan apps zoals Word, Google Chrome of Outlook opstarten als je daarom vraagt. Op je smartphone werkt dat door ‘Hey Cortana, open (app)’ te zeggen en op een Windows 10-computer door ‘open (programma) in te typen, waarna de assistent het programma opent. Heb je Cortana’s stemherkenning ingeschakeld (zodat hij continu meeluistert via de microfoon van je pc) dan kun je het commando ook uitvoeren door ‘Hey Cortana, open (programma)’ te zeggen.

2 Handige herinneringen

De herinnering-functie (reminder) van Cortana is erg goed en kan drie soorten herinneringen maken: gebaseerd op een tijd, locatie en persoon. Een tijd-gebaseerde herinnering werkt via een tijdstip of datum, een locatie-gebaseerde maakt gebruik van de locatie van je smartphone en een persoon-gebaseerde verschijnt als je gebeld wordt of een bericht krijgt van diegene. Van alle drie een voorbeeld: ‘Hey Cortana, remind me to clean the house tomorrow’, ‘Hey Cortana, remind me to buy batteries at the supermarket’ en ‘Hey Cortana, remind me to congratulate when Jeroen calls or messages me’.

3 Achterhaal muziek

Hoor je een onbekend muzieknummer dat je leuk (of stom) vindt, en wil je weten wat het is? Dan kan Cortana ook alleraardigst muziek herkennen. Daarvoor gebruikt de assistent de microfoon van je smartphone of computer, dus zorg er bij die laatste voor dat er een microfoon is ingebouwd of aangesloten. Zeg vervolgens ‘Hey Cortana, what song is this?’ en Cortana luistert om vervolgens antwoord te geven in de vorm van de titel en artiest.

4 Bestanden in een periode zoeken

Grote kans dat jouw (gekoppelde) harde schijf vol staat met documenten, films, foto’s en andere bestanden. Een tip voor Cortana op je Windows 10-computer: je kunt de assistent vragen om bestanden te zoeken in een bepaalde periode, bijvoorbeeld van vorige week of uit mei 2015. Daarbij kun je een specifiekere term op te geven dan ‘alle bestanden’. Zeg bijvoorbeeld ‘Hey Cortana, find pictures from last week’ of ‘Hey Cortana, find documents from may 2015’ en Cortana laat relevante resultaten zien.

5 Specifieke bestanden zoeken

Een ander handig commando voor Cortana op de computer: de assistent kan naast het zoeken op datum, ook resultaten tonen op basis van de bestandsnaam. Dat is handig als je een foto of document zoekt, maar de datum niet weet of die niet van belang is. Vraag Cortana bijvoorbeeld ‘Can you find a picture called ‘zomervakantie’ of ‘Can you find a document called Computer!Totaal’. Bij media met een lastige (Nederlandse) bestandsnaam is handmatig zoeken via Windows Verkenner handiger en sneller, omdat de assistent vanuit het Engels luistert.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000