© PXimport

11 handige tips voor je printer

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 12 juni 2017 - 07:26

Aangepast: 14 december 2022 - 14:26

Jochem de Goede

Hoe onderhoud je een printer, welk type printer is het meest geschikt voor je, hoe haal je het meeste uit je inkt en hoe kun je sneller, goedkoper en efficiënter printen? Met de tips voor je printer in dit artikel benut je de mogelijkheden optimaal.

Tip 01: Dubbelzijdig

Dubbelzijdig printen is dé manier om efficiënter om te gaan met je papier. Je hoeft daarvoor niet per se een printer te hebben die het ondersteunt, hoewel het dan wel makkelijker gaat. Dubbelzijdig printen heet in printtermen duplex printen. Om te controleren of je printer dat ondersteunt, ga je naar het Configuratiescherm / Apparaten en printers. Klik op je printer en kies voor Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Zoek nu in het venster naar dubbelzijdig afdrukken. Ontbreekt die optie? Geen zorgen: je kunt dan handmatig dubbelzijdig afdrukken. Daarvoor druk je eerst de oneven pagina’s af. Heb je dat gedaan, dan verschillen de stappen afhankelijk van je printer. Als je een achterlader hebt, waarbij je het papier ‘rechtop’ in de printer aan de achterkant plaatst, dan zet je de geprinte pagina’s achterstevoren, zodat je een blanke pagina ziet. Nu druk je de even pagina’s af, maar dat doe je ook achterstevoren door bij Paginavolgorde voor Omgekeerd te kiezen. Als je een voorlader hebt, waarbij het papier liggend in de printer wordt geplaatst, plaats je het afgedrukte papier terug met de bedrukte zijde naar boven en de bovenkant richting/in de printer. Daarna druk je de even pagina’s af met een normale paginavolgorde.

© PXimport

Tip 02: Extra instellingen

In Windows is het mogelijk om dezelfde printer nog een keer toe te voegen. Dat is handig, want dan kun je op die tweede printer andere standaardinstellingen toepassen, zodat je niet steeds tussen instellingen hoeft te wisselen. We voegen onze printer nog een keer toe. Daarvoor ga je naar het Configuratiescherm / Apparaten en printers. Klik nu op Een printer toevoegen. Klik op De printer die ik wil staat niet in de lijst / Een lokale printer of een netwerkprinter toevoegen met handmatige instellingen en klik op Volgende. Bij Bestaande poort gebruiken kies je voor USB001 (Virtuele printerpoort voor USB). Het getal erachter kan verschillen. Klik op Volgende. Bij de installatie van de printerdriver kies je links je merk uit de lijst en rechts het type. Die kun je terugvinden in het Configuratiescherm dat nu open staat. Klik op Volgende en kies nu voor Huidig geïnstalleerd stuurprogramma gebruiken (aanbevolen). Klik op Volgende en voer een naam in voor je extra printer, bijvoorbeeld Printer zwart-wit. Klik op Volgende / Voltooien. Je kunt nu je printer bewerken door er rechts op te klikken en te kiezen voor Voorkeursinstellingen afdrukken / Printer zwart-wit. Dan kun je alle wijzigingen maken die je wilt. Het Configuratiescherm voegt je twee printers samen omdat ze op dezelfde poort zitten; in andere programma’s zie je wel apart de toegevoegde printer.

© PXimport

Tip 03: Printen in de cloud

Een printer installeren betekent automatisch gedoe met drivers. Maar je kunt ook kiezen voor AirPrint en Google Cloudprinter. Om AirPrint te kunnen gebruiken, geldt dat de printer het moet ondersteunen. Raadpleeg daarvoor de handleiding van je fabrikant. Eenmaal aangezet, kun je moeiteloos vanaf Macs, iPads en iPhones printen. Voor Googles oplossing geldt dat deze ook oude printers ondersteunt. Daarvoor installeer je op de pc waarop de printer is aangesloten Google Chrome vanaf deze site en volg je de installatiestappen. Typ dan in de adresbalk chrome://devices en druk op Enter. Klik bij Klassieke printers op Printers toevoegen. Kies de printers die je wilt toevoegen en klik op Printer(s) toevoegen. Let op dat je bent ingelogd met het juiste Google-account rechtsboven, want aan dat account worden de printers gekoppeld. Je kunt nu vanaf je Android-apparaten printen, net als van andere pc’s met Google Chrome, ongeacht besturingssysteem. Handig als je oude printer bijvoorbeeld niet werkt met Windows 10.

© PXimport

Heb je een inkjetprinter? Dan móet je af en toe printen, om verstopping te voorkomen

-

Verberg je printer

Tip 04: Print af en toe

Met een inkjetprinter is het belangrijk af en toe te printen. Dat klinkt misschien vreemd, maar als je niet regelmatig print, verkort dat de levensduur van je printer. De inkt kan dan gaan klonteren. Zo’n klont kan vast komen te zitten in de printkop en dat wil je het liefste voorkomen. Het beste zet je een herinnering in je agenda en print je een simpele testpagina, in zowel kleur als zwart-wit. Je print een testpagina via het Configuratiescherm / Apparaten en printers. Klik rechts op je printer en kies voor Eigenschappen van printer / Testpagina afdrukken. Doe dat ten minste één keer per week. Dat is beter dan dat je printer zichzelf schoon moet maken om de verstopping ongedaan te maken, want dan wordt pas veel inkt verspild. Voor laserprinters is dit niet nodig. Omdat die met toner werken in plaats van met vloeistoffen, bestaat er geen risico op klontering.

© PXimport

Tip 05: Printer-vakantie

Als je de printer langere tijd niet gaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, dan verschilt het per printer wat je het beste kunt doen. Bij veel printers zit de printkop in de cartridge. Dat kun je zien als de cartridge aan de achter- of onderkant allerlei puntjes heeft. Je hoeft dan alleen de cartridge te verwijderen. Om te voorkomen dat de cartridge uitdroogt, bewaar je hem bijvoorbeeld in een afgesloten plastic zak met een vochtig maar uitgewrongen keukenpapiertje. Als je een printer hebt met de printkop als onderdeel van de printer, haal je de inktcartridges er bij voorkeur ook uit en bewaar je hem zoals hiervoor omschreven. Belangrijk bij dit soort printers is verder dat de inkt in de printkop niet opdroogt. Je kunt een speciale schoonmaakcartridge gebruiken voordat je weggaat, zodat de inkt in de printkop wordt verwijderd en dus niet kan opdrogen.

© PXimport

Tip 06: Trage printer

Als je printer traag print, dan is de enige oplossing om de afdrukkwaliteit te verlagen. Ga daarvoor naar het Configuratiescherm / Apparaten en printers, klik rechts op je printer en kies voor Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Per fabrikant verschilt nu wat je te zien krijgt, maar je bent op zoek naar de kwaliteit. Zet die zo laag mogelijk, bijvoorbeeld op Normaal of op Conceptmodus. Heb je daar al naar gekeken, dan kan het heel soms helpen om de printer te resetten. Voor HP-printers zet je de printer aan. Wacht totdat de printer geen geluid meer maakt en trek dan de stekker eruit, wacht een minuut en steek de stekker er weer in. Is je printer draadloos, controleer dan of deze wel een goed bereik heeft met het wifi-netwerk. Dat kan ook de printsnelheid beïnvloeden. Bij veel draadloze printers kun je een pagina met diagnostische gegevens afdrukken waarop de signaalsterkte is af te lezen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je printer.

© PXimport

Tip 07: Printer weigert

Wil je printer niet printen, controleer dan eerst de kabels en of de printer aan staat. Zit je printer op wifi, check dan of hij nog verbonden is, bijvoorbeeld door in de router in te loggen en de aangesloten apparaten te controleren. Is dat het geval, controleer dan of je printer in het Configuratiescherm / Apparaten en printers erbij staat. Is dat niet het geval, installeer dan de drivers opnieuw. Het beste download je daarvoor de nieuwste versie; ga daarvoor naar de website van de fabrikant. Staat je printer er wél tussen, controleer dan of het de standaardprinter is. Dat zie je aan het groene vinkje bij de printer. Je maakt een printer standaard door er rechts op te klikken en te kiezen voor Als standaardprinter instellen.

HP
Canon
Epson
Brother
Samsung
Lexmark

© PXimport

Tip 08: Papier vast

Heb je vaak last van vastzittend papier in de printer, zorg er dan als eerste voor dat de lade niet te veel gevuld is met papier. Zorg ook dat het papier goed vastzit in de printer: veel printers hebben aan de zijkant van de papierlade een ‘papierbreedtegeleider’. Controleer dat die de rand van het papier raakt. Controleer verder dat de printer geen papierresten bevat of ander afval binnenin: dat kan chronische papierstoringen veroorzaken. Hiervoor moet je wel de printer uitzetten en openmaken; raadpleeg voor de precieze stappen de handleiding. Om in het algemeen papierstoringen te voorkomen, is het belangrijk om papier droog en afgesloten te bewaren. Papier kan vocht opnemen en daardoor kan het makkelijker kreuken en vast komen te zitten in de printer.

© PXimport

Inkjet of laserprinter? De keuze hangt hangt af van wat je ermee wilt doen

-

Tip 09: Inkjet of laser

Als je toe bent aan een nieuwe printer, dan sta je voor een belangrijke keuze: een inkjet- of een laserprinter?. Inkjetprinters zijn het populairst en over het algemeen erg goedkoop. Een inkjetprinter gebruikt vloeibare inkt, waardoor deze printers het beste geschikt zijn voor foto’s. Daarnaast zitten er vaak meteen ook een scanner en kopieerapparaat bij in. Het nadeel van een inkjetprinter is de dure inkt. Nu zijn er goedkopere alternatieven voor inkt, maar die zijn niet altijd optimaal. Een laserprinter is het overwegen waard als je niet per se perfecte foto’s wilt printen. Ze zijn een stuk goedkoper in gebruik, omdat de toner niet uitdroogt. Vaak heeft een laserprinter kantoorfuncties, zoals een automatisch papierlader, duplex printen, een hogere printsnelheid, weinig onderhoud en een langere levensduur. Kleur is wel een luxe bij laserprinters en het is ook niet altijd mogelijk om op andere formaten te printen. Print je voornamelijk tekst, kies dan voor een laserprinter. De duurdere aanschafprijs is het op den duur zeker waard. Print je regelmatig en wil je ook veel kleur printen, dan ben je beter af met een inkjetprinter.

© PXimport

Tip 10: Welke inkt?

Ben je beter af met de inkt van de fabrikant of met namaakinkt? Dat antwoord is duidelijk: met de inkt van de fabrikant. Ook al betaal je daar (fors) meer voor. Er zit namelijk meer achter dan je misschien denkt. Als je een niet-originele cartridge koopt met ingebouwde printkop, dan is deze inferieur aan de merkcartridge, vanwege bepaalde patenten waarmee de toevoer van inkt heel nauwkeurig geregeld kan worden. Als je alleen zwart print, zal je dat verschil minder merken, maar dat geldt niet voor kleur. Er is dan nog een andere optie: je cartridge navullen. Dat kun je zelf doen of laten doen. Als je het zelf doet, heb je een navulset nodig. Dat is nog best ingewikkeld: eerst moet je, als je het goed wilt doen, de printkop van de cartridge reinigen en soms moet de chip in de cartridge gereset worden, waardoor je nog eens een apparaatje voor een paar tientjes nodig hebt. Als je het laat doen, verschilt de kwaliteit per navuller. Sommige aanbieders controleren of de cartridge nog in goede staat is en of-ie echt leeg is. Ook varieert de inktkwaliteit. Je kunt overigens niet onbeperkt navullen: de printkop verslijt op den duur.

© PXimport

Tip 11: Welk papier?

De papierkwaliteit bepaalt hoe goed de inkt opgenomen wordt. Standaardpapier is mat papier met een gewicht van 80 gram per vierkante meter. Het goedkoopste papier is voor het kopieerapparaat; dat is expres dun, zodat het snel door de machine heen kan. Als je vooral tekstdocumenten print en kwaliteit niet zo belangrijk is, kies dan voor dit soort papier. Er is ook speciaal papier voor inkjet- of laserprinters. Over het algemeen is dit soort papier wat dikker dan het standaardpapier.

Voor het afdrukken van foto’s wil je sowieso wat dikker papier, zodat de inkt niet vlekt. Als kwaliteit erg belangrijk is voor wat je gaat printen, dan kan het de moeite waard zijn om papier van de printerfabrikant te kopen. Die heeft het papier geoptimaliseerd voor zijn eigen printers zodat de afdruk het beste tot zijn recht komt. Voor fotopapier geldt hetzelfde. Papier van de fabrikant kost wel extra. Als je papier van een derde partij koopt, let dan op het gewicht. De beste kwaliteit fotopapier zit tussen de 250 en 300 gram per vierkante meter. Let ook op de toplaag: voor kleurenfoto’s is hoogglanzend (high glossy) het mooiste. Voor de helderheid geldt: hoe meer, hoe beter.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000