ID.nl logo
8 goedkope inkjet all-in-one-printers getest
© PXimport
Zekerheid & gemak

8 goedkope inkjet all-in-one-printers getest

Hoewel we niet enorm veel meer afdrukken, is het toch handig om thuis een printer te hebben. En dan het liefste eentje die ook kan scannen, want ook die functie is af en toe handig. Te veel uitgeven wil natuurlijk niemand, vandaar dat we relatief goedkope printers in twee prijsklassen getest hebben. Wat koop je voor een bedrag tot 100 euro en wat kan je een treetje hoger op de ladder verwachten voor zo’n 150 euro? Wij zochten het uit aan de hand van een test van acht modellen.

We printen steeds minder, omdat steeds meer digitaal kan. Als je met behulp van je smartphone kunt inchecken op de luchthaven, waarom zou je dan nog je boarding pass afdrukken? Formulieren vul je tegenwoordig vaak online in, waarna je een digitale kopie op je computer en/of een andere locatie opslaat. Een fysieke map met daarin allerlei documentatie wordt steeds zeldzamer. Lees ook: Zo print je eenvoudig vanaf je tablet en smartphone.

Toch zullen de meesten van jullie ook af en toe een afdrukje willen of moeten maken, bijvoorbeeld als je een pakketje retour moet sturen en hiervoor een retourticket af moet drukken of als je een formulier eerst met pen in moet vullen alvorens het weer in te scannen en terug te sturen. De scanner op een all-in-one is natuurlijk sowieso handig als je zo veel mogelijk van je administratie digitaal wilt doen. Je kunt dan de documenten die je nog wel fysiek krijgt (bijvoorbeeld de koopovereenkomst van een huis of aankoopbonnen van producten die je hebt gekocht bij fysieke winkels), inscannen en op een veilige digitale locatie bewaren.

Voor deze test hebben we gekeken naar betaalbare all-in-ones, waarbij we twee prijsklassen hebben bepaald: maximaal 100 euro en maximaal zo’n 150 euro. Dit houdt in dat we ons richten op inkjetmachines, want voor dit soort bedragen blijven lasermultifunctionals buiten bereik. Uiteindelijk zijn we op een totaal van acht multifunctionele printers uitgekomen die we door onze vaste testprocedure hebben gehaald. We hebben van vier fabrikanten, namelijk Brother, Canon, Epson en HP, voor beide prijsklassen een printer ontvangen.

©PXimport

Startercartridges

Dat je bij een nieuwe printer speciale ‘startercartridges’ (ook wel setup-cartridges) meegeleverd krijgt, is niet nieuw. Hoewel dit niet altijd duidelijk wordt aangegeven, krijg je bij vrijwel iedere nieuwe printer deze cartridges met een lagere capaciteit dan de normale varianten. Op deze manier moet je sneller een nieuwe set kopen, waardoor fabrikanten sneller geld verdienen aan een printer. Echt chique is dat niet te noemen, eerder sluw. Bij enkele machines in deze test maken de fabrikanten het echter wel heel erg bont. De Brother DCP-J562DW, HP Envy 5540 en HP Envy 7640 hadden niet genoeg inkt in de cartridges zitten om onze testprocedure (die bestaat uit zo’n 40 printjes in totaal en zowel zwart-wit- als kleurenafdrukken en zowel tekst- als foto-prints behelst) te volbrengen. Met name bij de relatief dure Envy 7640 is dat niet goed te praten. Bij dit model hadden we ook geen extra cartridges meer over om alle tests af te ronden.

Cartridges

Zelfs in de wat meer betaalbare segmenten is het goed om je vooraf goed af te vragen waar je het apparaat primair voor nodig hebt. Wil je er graag regelmatig foto’s op afdrukken, dan geldt: hoe meer cartridges, hoe beter. In deze test hebben de twee Canons en de Epson Expression Premium XP-830 meer dan de vier standaardkleuren (CMYK) aan boord. Modellen met alleen de vier standaardkleuren kunnen op zich prima gebruikt worden om foto’s mee af te drukken, maar de toevoeging van extra kleuren levert vrijwel zonder uitzondering een betere afdrukkwaliteit op.

Opvallend is dat er modellen zijn met ‘gewoon’ zwart en modellen met een extra cartridge met fotozwart. Het verschil hiertussen zit hem in de grondstoffen die zijn gebruikt. Gewoon zwart bij de machines met nog een extra zwarte cartridge is pigmentinkt, fotozwart is dye-inkt. Pigmentinkt is de duurdere van de twee, en bestaat uit een mengsel van water en niet-oplosbare deeltjes. Het hecht zich erg goed aan ruwere oppervlakken, bijvoorbeeld standaardpapier voor tekstafdrukken. Dye-inkt is goedkoper om te fabriceren en is gemaakt van een oplosbare kleurstof. Die glanst van nature wat meer, maar is met name geschikt voor afdrukken op glossy fotopapier. Dye-inkt vervaagt daarnaast ook sneller. De modellen in deze test die geen extra cartridges hebben, hebben overigens de goedkopere dye-inkt in de zwarte cartridge zitten. De kleurencartridges zijn bij alle modellen gevuld met dye-inkt.

De twee deelnemers van HP maken gebruik van een 3-in-1-kleurencartridge. In lang vervlogen tijden was dat zeer gebruikelijk, maar de afgelopen jaren leken steeds meer fabrikanten hiervan af te stappen. Als één van de kleuren op is, moet je bij HP dus de complete cartridge vervangen, ook als de andere kleuren nog niet op zijn.

Documenteninvoer

Zoek je een apparaat met een wat meer zakelijke inslag, dan is een model met een ADF (automatic document feeder) het overwegen waard. Je kunt daar een stapeltje originelen in leggen, waarna de all-in-one ze achter elkaar scant. In deze test kom je dan uit bij de Brother MFC-J5620DW, Epson Expression Premium XP-830 en de HP Envy 7640. De Brother is daarnaast ook duidelijk gemaakt voor mensen die wat meer af gaan drukken, want de prijs per pagina hiervan is overduidelijk het best van allemaal.

©PXimport

Aansluitingen

Op het gebied van aansluitingen vallen enkele zaken op. Zo zijn er drie modellen die je nog kunt gebruiken om mee te faxen, iets wat niet meer bepaald in de mode is. Verder valt op dat er in de goedkopere prijsklasse geen bekabelde netwerkaansluiting is. De duurdere modellen hebben deze aansluiting allemaal. Wifi hebben alle apparaten in deze test, evenals WiFi Direct. Dat laatste kan handig zijn als je iemand wel wat af wilt laten drukken op je printer, maar die persoon geen toegang wilt geven tot je netwerk. Vrijwel alle printers in deze test bieden de mogelijkheid om een SD-kaartje te plaatsen, waarvandaan je ook meteen af kunt drukken.

Alleen de goedkopere Canon en HP hebben dit niet. Een usb-host-aansluiting (waarop je een usb-stick aan kunt sluiten) is voorbehouden aan de vier duurdere modellen in deze test. Die aansluiting is bij de Brother MFC-J5620DW, Canon Pixma MG7750 en Epson Expression Premium XP-830 ook geschikt voor PictBridge, waarmee rechtstreeks vanaf een camera afgedrukt kan worden. Bij de HP Envy 7640 is dat niet het geval. In het algemeen is het aan de aanwezigheid van het aantal aansluitingen goed te zien dat de Canon Pixma MG5750 de goedkoopste is in deze test. Die biedt alleen het hoognodige op dit vlak: wifi en een usb-aansluiting voor het rechtstreeks verbinden met een computer.

©PXimport

Duplex

Op het gebied van de mogelijkheden zijn er ook behoorlijk wat verschillen te noteren. Opvallend is dat de Epson Expression Home XP-435 de enige is in deze test zonder automatische duplex-unit. Voor gemiddeld zo’n 80 euro mag dat tegenwoordig wat ons betreft eigenlijk niet meer ontbreken. Wil je wel dubbelzijdige afdrukken maken, dan moet je bij deze printer dus eerst de even pagina’s afdrukken, daarna de stapel omdraaien en dan de oneven pagina’s afdrukken (andersom kan uiteraard ook). We kunnen overigens wel bedenken waarom Epson bij de XP-435 de duplex-unit achterwege heeft gelaten, deze all-in-one is namelijk zo klein mogelijk gemaakt.

De XP-435 wordt dan ook aangeprezen als een ‘small-in-one’. Aangezien een duplex-unit redelijk wat ruimte inneemt, kan door het weglaten ervan behoorlijk wat bespaard worden op dat vlak. In de praktijk valt dat overigens wel mee, omdat je hier te maken hebt met een printer waarbij het papier staand aan de achterkant ingevoerd wordt. Om dit te kunnen doen, moet er een standaard uitgeklapt worden. Ook aan de voorkant moet een behoorlijk stuk plastic uitgetrokken worden. Qua footprint is de XP-435 uiteindelijk niet bijster veel kleiner dan het gros van de andere printers in de test, waardoor het formaat wat ons betreft niet opweegt tegen het weglaten van de duplex-unit.

©PXimport

Scannen

Kijken we naar de mogelijkheden van de scanner, dan steken de twee machines van Brother erbovenuit. Het zijn de enige die naar een netwerklocatie kunnen scannen. Scannen naar e-mail is ook mogelijk, dat zit ook bij de modellen van Epson en HP ingebakken. Althans, als je een ruime definitie hanteert voor ‘ingebakken’. Bij alle deelnemers gaat dit namelijk niet middels een lokale SMTP-server, maar middels een add-on. Bij de twee Brothers moet je een app installeren waarmee dit kan, terwijl het bij de Epsons onderdeel is van de Scan To Cloud-functies. Het gaat bij alle machines via de cloud. Dit werkt in het algemeen niet zo snel als een ingebouwde variant, maar je kunt hier wel gewoon een adresboek in aanmaken. Verder zien we op alle apparaten behalve die van HP de mogelijkheid om naar cloudopslag zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive te scannen.

Beheermogelijkheden

De mogelijkheden op het gebied van beheer zijn bij de Brother MFC-J5620DW veel uitgebreider dan bij de andere modellen in deze test. Het is zelfs mogelijk om per gebruiker het aantal afdrukken te volgen en rechten toe te wijzen om zowel in kleur en zwart-wit of alleen in zwart-wit af te drukken. Bij de Epsons en de Canon Pixma MG5750 kun je in het beheermenu niet veel meer uitrichten dan het bekijken van de inktniveaus.

De Brother MFC-J5620DW valt ook nog om een andere reden op, te weten de manier waarop het papier langs de printkoppen geleid wordt. Dit gebeurt in landschapsmodus, dus ‘in de breedte’. Dat zorgt ervoor dat deze all-in-one een stuk minder diep is dan je gewend bent. Dat is echter niet de primaire reden geweest voor Brother om dit zo te doen. Er kan nu namelijk ook A3-papier langs de printkoppen geleid worden. De hoogte van een A4-vel komt immers precies overeen met de breedte van een A3-vel. Let wel op: A3-papier moet je handmatig aan de achterzijde invoeren. Een enorme meerwaarde is dit wat ons betreft overigens niet, met name omdat het niet foutloos werkt. De ene keer zit het papier er te ver in, de andere keer juist niet ver genoeg. Het luistert allemaal net wat te nauw.

©PXimport

Prestaties en stroomverbruik

Over het algemeen zijn de duurdere printers sneller dan de goedkopere, met name bij grotere afdruktaken. De HP Envy 7640 is de uitzondering op deze regel. Die presteert niet bijster goed. Zoek je snelheid, dan is de Brother MFC-J5620DW zonder twijfel de beste keuze. De snelheid van de duplex-unit verschilt verder behoorlijk bij de deelnemers. Bij de Brother DCP-J562DW kun je gerust even een ommetje gaan maken als je dubbelzijdig af wil gaan drukken bijvoorbeeld. Eigenlijk zijn ze geen van alle echt snel op dit punt overigens, daarvoor moet je een of meerdere treetjes hoger op de prijsladder kijken. Scannen gaat bij de meeste modellen vrij rap. De uitzondering hierop is de Expression Home XP-435 van Epson. Die neemt hier ruimschoots de tijd voor. Ook op dit punt is de Brother MFC-J5620DW duidelijk de snelste, ook als we kijken naar de kwaliteit van de ADF.

Inkjets verbruiken niet veel stroom, dat is een gegeven. Er hoeft niets opgewarmd te worden zoals het geval is bij laserprinters. Uiteindelijk draait het bij printers wat ons betreft met name om het verbruik in stand-by, omdat dat de staat is waarin de printer hoogstwaarschijnlijk het meest zal verkeren. Dat is inmiddels bij vrijwel alle soorten printers lekker laag. Staat je printer vaak helemaal uit en zet je hem pas aan op het moment dat je gaat afdrukken, dan is het belangrijk dat hij snel opstart. Daar is Canon traditiegetrouw erg sterk in. Met een opstarttijd van 3-4 seconden voor beide modellen hoef je ook bij deze Canons niet lang te wachten voor je af kunt gaan drukken. De Epson Expression Premium XP-830 zit de beide Canons op de hielen.

©PXimport

Afdrukkwaliteit

Over de afdrukkwaliteit van de deelnemers aan deze test zijn we in het algemeen goed te spreken. De beste fotoafdrukken worden gemaakt door de printers met extra cartridges, waarbij de Canon Pixma MG5750, MG7750 en de Epson Expression Premium XP-830 er duidelijk bovenuit steken. Ook de Brother DCP-J562DW en MFC-J5620DW doen het op dit vlak zeer verdienstelijk. De HP Envy 5540 is eigenlijk niet echt geschikt voor het afdrukken van foto’s. De Epson Expression Home XP-435 doet het weliswaar iets beter, maar produceert ook iets te fletse afdrukken naar onze smaak. De HP Envy 7640 doet het verdienstelijk, maar echt onder de indruk zijn we er niet van.

Qua tekst steken de Epson Expression Premium XP-830 en beide modellen van HP er duidelijk bovenuit, zowel als het gaat om scherpte als om zwarting. De Canon Pixma MG5750 en MG7750 produceren teksten van een goede scherpte, maar die zijn wat minder zwart. Tekst afgedrukt met de Brother DCP-J562DW is niet echt scherp en ook niet diepzwart, bij de Brother MFC-J5620DW zijn de teksten wel scherp genoeg maar hadden ze iets zwarter mogen zijn. De Epson Expression Home XP-435 produceert ten slotte mooi zwarte teksten, maar die zijn dan juist weer niet echt scherp.

©PXimport

Conclusie

Ben je op zoek naar een betaalbare all-in-one, dan heb je toch nog behoorlijk wat keuze, ook al zijn er niet zo veel fabrikanten. De beste machine in deze test is wat ons betreft zonder twijfel de Brother MFC-J5620DW. Die mag dan een net wat mindere afdrukkwaliteit hebben dan enkele andere deelnemers, hij is beduidend sneller en biedt veel mogelijkheden. Deze all-in-one gaat aan de haal met het predicaat Best getest. Weegt de afdrukkwaliteit het zwaarst voor jou, dan is de Epson Expression Premium XP-830 de beste keuze. Wil je liever (ruim) minder dan 100 euro uitgeven, dan doe je wat ons betreft de beste koop met de Canon Pixma MG5750. Die is weliswaar wat beperkt op het gebied van de mogelijkheden, verder overtuigt hij zeker en hij is verhoudingsgewijs ook nog eens erg goedkoop. Vind je mogelijkheden belangrijker dan prestaties, dan kun je ook eens kijken naar de Brother DCP-J562DW.

In de tabel (pdf) vind je de testresultaten van de 8 geteste all-in-one printers.

©PXimport

Afdrukkosten

Druk je veel af, dan kunnen de afdrukkosten van een printer op langere termijn behoorlijk uit elkaar gaan lopen per printer. We hebben dan ook voor alle modellen in deze test een prijs per pagina berekend. We baseren die alleen op de inkt die wordt verbruikt. In de praktijk komt hier ook nog de prijs van het papier bij en iets minder direct het stroomverbruik en de aanschafprijs bij. Deze totale kosten worden overigens ook wel aangeduid als tco, oftewel total cost of ownership. Uit onderstaande tabel is duidelijk dat de Brother MFC-J5620DW de voordeligste is als je puur kijkt naar de inkt die wordt verbruikt. HP doet het hier ook behoorlijk goed. Opvallend zijn verder de relatief hoge kosten van de Epson Expression Premium XP-830.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard
      © Wesley Akkerman
      Huis

      Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard

      Op papier (!) voegt de Amazon Kindle Paperwhite niet ontzettend veel toe. Maar de aanpassingen kunnen wel waardevol zijn voor iedereen die al jaren een (verouderde) Kindle-versie heeft. Wat brengt de 2024-variant?

      Uitstekend
      Conclusie

      Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen aanraden om over te stappen vanaf het 2021-model – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

      Plus- en minpunten
      • Sneller
      • Hoger contrast
      • Groter scherm
      • Geen echte grote stap vooruit
      • Bekende minpunten

      We vallen meteen met de deur in huis. Mocht je de 2021-versie van de Amazon Kindle Paperwhite gekocht hebben, dan zal de stap naar de 2024-variant te klein zijn om opnieuw 180 euro uit te geven aan een (eerlijk is eerlijk: voortreffelijke) e-reader. Maar als jouw Kindle uit 2018 of eerder komt, dan is het wél tijd om de overstap te maken. De Amazon Kindle van de twaalfde generatie heeft namelijk twee belangrijke en waardevolle aanpassingen.

      Ten eerste is het systeem nu tot 25 procent sneller. Amazon geeft weinig informatie vrij over de processor en andere specificaties; maar als je een oude en nieuwe Kindle naast elkaar houdt, merk je dat verschil. Het menu reageert vlotter op je aanrakingen, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Dit is met name merkbaar wanneer je iets moet intypen, als je een boek zoekt bijvoorbeeld.

      Daarnaast is het scherm ten opzichte van de 2021-editie is het scherm met een inch gegroeid. Er past nu net wat meer op het scherm: wat ons betreft betekent dat vooral meer leesplezier. Dat hij daardoor een paar gram zwaarder en wat groter is dan de voorgaande Paperwhite mag eigenlijk geen naam hebben. Met een gewicht van 211 gram en een scherm van 7 inch blijft de 2024-variant namelijk nog steeds een e-reader die niet zwaar of ontzettend groot is. Het is nog steeds een compact apparaat dat je vrijwel overal mee naartoe kunt nemen.

      ©Wesley Akkerman

      Kleine frustratie

      Het apparaat ligt lekker in de hand, maar is tevens ontzettend glad waardoor we een hoesje eigenlijk verplicht vinden. Zo voorkom je dat je de e-reader stevig vast wilt houden, waardoor je mogelijk met je duim op het e-inkt-scherm tikt.

      Tikken op het scherm betekent dat je van pagina wisselt in een boek of comic. Dat wil je natuurlijk niet per ongeluk doen, want dat kan je een beetje uit het lezen halen. Het is geen groot probleem, maar wel een kleine smet op de ervaring. Verder hebben we weinig aan te merken op het ontwerp. Onderop zit de knop waarmee je hem uit de slaapstand haalt. Ook zit hier de usb-c-poort waarmee je hem oplaadt. De accu kan het tot drie maanden uithouden.

      ©Wesley Akkerman

      (Bijna) hetzelfde, verbeterd

      Net als bij andere Kindle-modellen kun je de kwaliteit van het scherm aanpassen op je eigen zicht. Zo heb je verschillende niveaus van helderheid, die er zowel in de avond als overdag prima uitzien. Daarnaast ben je in staat de warmte van het scherm te veranderen. Dan maak je de digitale pagina's in feite meer geel dan wit, maar dat vinden we geen groot probleem. Na een seconde is je zicht daaraan gewend en lees je de woorden prettig van het schermpje. Ook de contrastverhouding is nu hoger. Dat zie je voornamelijk wanneer je comics of graphic novels leest. Een verbetering waarvan we zeggen: meer dan welkom. Maar...

      ©Wesley Akkerman

      Oude(re) Kindle vervangen of niet?

      ...Ondanks de verbeteringen wat betreft snelheid, schermgrootte en de hierboven beschreven contrastverhouding is de sprong tussen de variant uit 2021 en deze uit 2024 ook weer niet zó groot dat we meteen roepen dat je er nu een moet bestellen. Ja, de ervaring is beter – maar ook weer niet zó veel beter.

      Daarnaast is het jammer dat Amazon de Amazon Kindle Paperwhite voorziet van slechts 16 GB aan opslagruimte. Nu zal dat voor je verzameling oude en nieuwe boeken en novels meer dan voldoende zijn, maar fans van audioboeken kunnen beter naar een model kijken met iets meer ruimte. De Paperwhite Signature Edition heeft bijvoorbeeld 32 GB aan opslagruimte, maar kost met 199 euro ook meteen twee tientjes meer.

      ©Wesley Akkerman

      Een Kindle zoals verwacht

      Het zal niemand verrassen dat de Amazon Kindle Paperwhite presteert zoals verwacht. Zoals altijd kun je heel fijn je boeken lezen op dit apparaat, zonder vermoeide ogen. De interface is toegankelijk en boeken aanschaffen is zo gepiept. Dat kan direct op de e-reader, met een Amazon-account, of via de website. Dan worden ze naar de e-reader gestuurd. Gekochte boeken worden verder netjes gepresenteerd op het thuisscherm van het apparaat. Zoals altijd is het ook mogelijk gratis epubs met een omweg naar het product te sturen.

      Het apparaat biedt een aantal opties voor het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype, maar voelt tegelijkertijd ook een beetje beperkt. We zien graag meer opties in het menu staan. Daarnaast is het jammer dat de nieuwe Paperwhite geen koptelefoonaansluiting heeft en dat je voor luisterboeken bent aangewezen op bluetooth – zeggen we in het kader van veelzijdigheid.

      ©Wesley Akkerman

      Amazon Kindle Paperwhite kopen?

      Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen met een 2021-model aanraden om over te stappen – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

      ▼ Volgende artikel
      Vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie: welk model vriezer moet ik kiezen?
      © Hedgehog94
      Huis

      Vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie: welk model vriezer moet ik kiezen?

      Of het nu gaat om pizza's, ijs of zelf ingevroren maaltijden: een goede vriezer is onmisbaar. Maar kies je voor een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie? In dit artikel zetten we de verschillen op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.

      ⏱ Dit artikel in het kort:

      Een nieuwe vriezer kopen? Bedenk dan goed waar je het meeste aan hebt: een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie. Een vrieskast is een staande vriezer met overzichtelijke lades, die er van buiten uitziet als een koelkast. Een vrieskist is een liggende vriezer met veel opbergruimte (tot wel 600 liter). Een koelvriescombinatie combineert een koelkast en vriezer in één apparaat en heeft vaak een relatief klein vriesgedeelte.

      Lees ook: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe vriezer

      Voordat je je zoektocht naar het juiste model vriezer start, is het belangrijk om te bepalen hoeveel vriesruimte je nodig hebt. Het zou zonde zijn als je een duur apparaat in de keuken of schuur hebt staan dat uiteindelijk te weinig opbergruimte blijkt te hebben, of juist een apparaat dat altijd maar tot de helft gevuld is en daardoor onnodig veel energie verbruikt. Of je nu een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie kiest: voor alle modellen geldt dat je zo'n 50 liter vriesruimte per persoon rekent. Bestaat jouw huishouden uit vier mensen, dan heb je dus een vriezer met een inhoud van minstens 200 liter nodig. Met z'n tweeën heb je vaak genoeg aan 100 tot 150 liter.

      Vrieskast

      Een vrieskast lijkt door zijn verticale model veel op een koelkast, met als verschil dat de gehele kast bedoeld is om te vriezen. De binnenkant van een vrieskast bestaat dan ook uitsluitend uit lades. Het fijne daaraan is dat een vrieskast erg overzichtelijk is: als je ervoor staat, zie je in één oogopslag welke producten waar liggen. Dat is anders bij een vrieskist, waarin diepvriesproducten op elkaar gestapeld liggen in één groot vriesvak. Ook kun je in een vrieskast over het algemeen erg veel producten kwijt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het compacte vriesgedeelte van een koelvriescombinatie. Vrieskasten zijn er ook in tafelmodellen, die ideaal zijn voor kleinere keukens of huishoudens. Een tafelmodel plaats je bijvoorbeeld onder het keukenblad, waardoor hij geen extra ruimte in je keuken inneemt.

      ©carballo

      Vrieskist

      Iets minder populair dan de vrieskast en koelvriescombinatie is de vrieskist: een liggende vriezer met een deksel bovenop. Het voordeel van dit type vriezer is ook meteen een nadeel: een vrieskist is erg groot, waardoor hij niet in de gemiddelde keuken past. Vrieskisten scoren ook op esthetisch gebied wat minder hoog, waardoor de meeste mensen dit apparaat sowieso niet snel in de keuken zouden plaatsen. Toch kunnen vrieskisten juist vanwege hun grote formaat ontzettend handig zijn. Bijvoorbeeld als je vaak in bulk koopt, hobbykok bent, een moestuin hebt of in de zomer veel ijsjes of ijsblokjes wilt bewaren. Sommige vrieskisten hebben zelfs een netto inhoud van 600 liter! Als je ruimte overhebt in je schuur of garage en vaak voedsel invriest, is een vrieskist dus zeker het overwegen waard. Vrieskisten zijn daarnaast relatief goedkoop én energiezuinig, omdat de kou na het openen van het deksel direct weer terug in de kist 'valt'. Het apparaat hoeft na openen dus niet extra hard te werken om de vriesruimte weer op de juiste temperatuur te krijgen.

      Lees ook: Een vrieskast in de schuur of garage? Een koud kunstje!

      ©Vinícius Bacarin

      Coole tip: invriezen in diepvriesbakjes

      Dan kun je lekker stapelen!

      Koelvriescombinatie

      Veruit de meeste huishoudens hebben een koelvriescombinatie: een koelkast en vriezer ineen. De vriezer bevindt zich meestal boven of onder het koelgedeelte. Zo'n koelvriescombinatie is natuurlijk hartstikke handig, want het bespaart een hoop ruimte in de keuken. Ook is een koelvriescombinatie over het algemeen goedkoper dan een losse koelkast en vriezer. En omdat er maar één compressor hoeft te draaien, is een koelvriescombinatie vaak ook energiezuiniger dan twee losse apparaten bij elkaar. Maar zo'n twee-in-één-apparaat heeft ook een nadeel: je kunt er veel minder diepvriesproducten in kwijt dan in een losse vrieskast of -kist. Vaak beslaat de koelruimte het grootste gedeelte van het apparaat, en blijven er drie tot vijf lades over voor het vriezen. Voor een gemiddeld gezin dat af en toe wat invriest is dat meestal wel voldoende. Heb je meer vriesruimte nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak aanbiedingen koopt of aan mealpreppen doet? Dan heb je aan een koelvriescombinatie mogelijk niet genoeg en is een vrieskast of -kist voor jou een beter idee.

      ©Indofootage

      Extra functies

      Als je eenmaal besloten hebt voor welk type vriezer je gaat, zou je ook nog kunnen kijken welke functies je wilt dat het apparaat heeft. Veel moderne vrieskasten, -kisten en koelvriescombinaties beschikken over allerlei slimme functies die helpen om voedsel langer vers te houden en het apparaat efficiënt te laten werken. Zo hoef je met No Frost nooit meer te ontdooien, is de snelvriesfunctie handig voor het snel invriezen van nieuwe boodschappen en voorkomt een deuralarm dat warme lucht de vriezer binnendringt. Bij vrieskisten is binnenverlichting extra belangrijk, zodat je niet eindeloos hoeft te graaien als je een product zoekt. Let ook op het energielabel van je nieuwe vriezer, want vriezers vreten behoorlijk wat stroom. Wil je een zo zuinig mogelijk apparaat, ga dan voor een vriezer met energielabel C of hoger (tot A). Je kunt ook het energieverbruik in kWh/jaar gebruiken om apparaten te vergelijken; dit geeft het absolute verbruik van een vriezer aan.