© PXimport

10 handige tech tips (Deel 3)

Geplaatst: 18 november 2015 - 06:33

Aangepast: 14 december 2022 - 15:08

Chwhynny Overbeeke

In deze serie artikelen bespreken we in het kort een aantal handige tips die betrekking hebben op allerlei verschillende soorten technische zaken en/of problemen.

1. Bing niet als standaard zoekmachine gebruiken in Microsoft Edge

Ik heb zelf een tijdlang moeten zoeken voordat ik erachter kwam hoe ik een andere zoekmachine dan Bing als standaard in moest stellen in de nieuwe Edge browser van Microsoft.

Open Edge en type het adres van de website van je gewenste zoekmachine in de adresbalk. Klik vervolgens op het menu met de drie puntjes rechts bovenaan het venster en kies Instellingen > Geavanceerde instellingen weergeven en ga naar Zoeken in de adresbalk met. Klik op het menu onder deze optie en kies . Vervolgens kun je de gewenste zoekmachine selecteren. Klik op Als standaard toevoegen, en klaar is Kees.

2. Je nieuwsoverzicht op Facebook opschonen

Heb jij ook van die vervelende Facebook vrienden die constant babyfoto's of zogenaamd diepzinnige memes posten? Je kunt deze mensen natuurlijk als vriend verwijderen, maar soms is dat niet mogelijk zonder dat dit vervelende sociale gevolgen heeft, bijvoorbeeld wanneer het om een goede vriendin of collega gaat.

 

© PXimport

Gelukkig is het mogelijk om de statusupdates van bepaalde mensen niet langer te volgen. Op die manier blijf je nog wel vrienden op Facebook, maar krijg je zijn of haar statusupdates niet meer in je nieuwsoverzicht te zien. Klik op het omlaag wijzende pijltje aan de rechterbovenkant van een Facebook post en klik op [naam] niet meer volgen. Je kunt ook naar de Facebook pagina van de persoon in kwestie gaan en bovenaan op Volgend klikken en vervolgens [naam] niet meer volgen selecteren.

3. Bellen met WhatsApp

Als je regelmatig belminuten tekort komt is het een goed idee om je contacten via WhatsApp te bellen. Boven- of onderaan een conversatie kun je op het telefoon icoontje drukken om de contactpersoon in kwestie te bellen via wifi of je mobiele dataverbinding.

Let op: Als je mobiele data gebruikt om te bellen moet je opletten dat je je datalimiet niet overschrijdt, en let extra op als je je in het buitenland bevindt.

4. Gebruik een externe harde schijf

Een externe harde schijf is niet alleen handig om back-ups op te zetten. Als je er eentje kiest die gemakkelijk in je tas past, heb je al je belangrijke bestanden altijd bij je.

Zorg er wel voor dat je de schijf versleutelt voordat je hem ergens mee naartoe neemt, zodat de data die erop staat zonder je wachtwoord niet gelezen kan worden. Als je je externe harde schijf dan kwijtraakt of als hij gestolen wordt, hoef je je er in ieder geval geen zorgen over te maken dat de vinder of dief zomaar bij je data kan.

5. Gebruik Evernote Web Clipper om dingen voor later te bewaren

Met Evernote Web Clipper kun je tijdens het browsen (delen van) webpagina's voor later bewaren, zodat je in één keer met een project aan de slag kunt. Bovendien kun je de tool gebruiken om je verzamelde pagina's te delen, inclusief je eigen markeringen.

6. Met Google binnen een website zoeken

Soms heeft een bepaalde website geen zoekfunctie, of gewoon een hele slechte zoekfunctie waarmee je totaal niet kunt vinden waar je naar zoekt. Je kunt dit probleem omzeilen door Google te gebruiken om binnen een website te zoeken. Typ site: gevolgd door het adres van de website waarbinnen je wilt zoeken (zonder spatie), en typ daarna (met een spatie) de gewenste trefwoorden in.

 

© PXimport

Met een eenvoudig commando kun je met Google binnen een website zoeken.

7. Meer dan 140 karakters gebruiken op Twitter

Als je op Twitter een bericht wilt posten dat langer is dan 140 karakters, dan kun je deze limiet omzeilen door het eerste gedeelte van je tweet te posten en de rest van het bericht als antwoord op deze tweet te posten. Twitter geeft dan originele tweet plus het antwoord als een thread weer, zodat ze allebei zichtbaar zijn.

8. De batterijduur van je laptop verlengen

Als je de helderheid van het scherm van je laptop op 50 procent zet in plaats van 100 procent, kun je de batterijduur van je apparaat tot zo'n 10 procent verlengen. Dat lijkt niet veel, maar als je onderweg bent en je je laptop echt nodig hebt is het een handige truc die niet ten koste gaat van de prestaties van je apparaat.

9. Altijd schroefjes kwijt?

Als je veel met computers of andere apparatuur in de weer bent, gebeurt het regelmatig dat de schroefjes die je hebt losgedraaid wegrollen of gewoon lijken te verdwijnen. Zelf pak ik er altijd een magnetische messenhouder bij, zodat ik mijn schroefjes nooit meer kwijtraak. Zorg er wel voor dat je de magneet ver bij je harde schijf vandaan houdt!

10. Wie volgt je online?

Met de Lightbeam add-on voor Firefox kun je door middel van interactieve visualisaties zien met welke sites je - soms ongemerkt - op het web interacteert. Tijdens het browsen laat Lightbeam zien hoe diep het web eigenlijk gaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten