Edge - Eerste indruk van Internet Explorer-vervanger

© PXimport

Edge - Eerste indruk van Internet Explorer-vervanger

Smartphone & tablet

Geplaatst: 9 mei 2015 - 04:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:36

Joris Peterse

Wanneer Windows 10 uit komt is Edge de nieuwe standaardbrowser. Internet Explorer verdwijnt na vele jaren via de achterdeur. Maar wat staat ons te wachten?

In de previewversie van Windows 10 die Microsoft heeft vrijgegeven kun je ook vast met Edge stoeien. Je vindt de browser nog terug onder de codenaam Project Spartan. Microsoft is echter nog druk aan de slag met de browser, dus op het gebied van stabiliteit en functies laat het nog even te wensen over. Maar het geeft je vast een eerste indruk van wat we kunnen verwachten van de Internet Explorer-vervanger. Lees ook: Wat is de beste browser?

© PXimport

Edge vervangt Internet Explorer in Windows 10.

Functies

Om Edge op de kaart te zetten moet de browser snel zijn, een breed aanbod van extensies bieden, maar ook unieke functies zoals een leesmodus en aantekeningsmogelijkheid. Maar ook spraakassistent Cortana heeft een prominente rol. Dat Microsoft nog een hoop te doen heeft de komende weken is wel duidelijk, want de extensies zijn nog niet aanwezig, evenals Cortana. Het is nog maar de vraag of Cortana überhaupt aanwezig zal zijn in de Nederlandstalige versie van Windows 10.

Rechthoekig

Edge start als een app. Maar omdat Windows 10 apps dezelfde eigenschappen geeft als Windowsvensters kun je de browsergrootte zelf aanpassen zoals je wilt. Het uiterlijk past geheel in de stijl van Windows 10, dankzij icoontjes van groter formaat voor touch-besturing en rechthoekige icoontjes. Het instellingenvenster kan met schuifjes worden bediend, maar is nog behoorlijk beperkt. De extensies zijn ook nog niet beschikbaar.

Wat echter het meest opvalt is dat Edge nog nauwelijks verschilt van Internet Explorer. Waarschijnlijk met de gedachte om bestaande gebruikers niet te verliezen en de minder gevorderde gebruikers die 'op dat blauwe knopje drukken om internet te starten' niet te vervreemden. Maar voor de grote gebruikersaantallen die zijn weggerend naar Firefox en Chrome is Edge op deze manier een nieuwe naam voor hetzelfde kwaad.

De toegevoegde leesmodus werkt prettig en is vooral een aanvulling op tablets. De leesmodus zorg ervoor dat de webpagina wordt ontdaan van storende elementen, alleen plaatjes en tekst worden weergegeven op een donkere achtergrond. Wat inderdaad comfortabel wegleest.

© PXimport

De leesmodus is heerlijk voor tablets.

Ook de aantekeningfunctionaliteit is een handige toevoeging. Wanneer je deze inschakelt wordt de webpagina een canvas waar je markeringen, krabbels en tekeningetjes in aan kunt brengen, om de pagina vervolgens als afbeelding of OneNote-notitie op te slaan.

Update

De grootste verschillen zitten op dit moment nog onder de motorkap. Niet alleen is er een nieuwe browser-engine ontwikkeld die html-standaarden beter moet ondersteunen, ook heeft Edge geen last van de molensteen die om de nek van Internet Explorer hangt: de constante ondersteuning van meerdere oudere versies. Edge blijft bij één browserversie die zichzelf updatet.

Een browser benchmark-test laat zien dat Edge al op de goede weg is. Edge scoorde een stuk hoger dan Internet Explorer (1185 punten tegenover 414), maar moest Chrome met 2185 nog wel ver voor zich dulden. Edge scoorde echter op sommige vlakken zoals html 5 video-ondersteuning nog geen punten. Naar verwachting zullen de scores in een latere fase ook een stuk dichterbij elkaar liggen.

Microsoft in het midden

Natuurlijk wordt in Edge een prominente plek gereserveerd voor Microsoft-diensten. Cortana en haar afwezigheid hadden we al gemeld. Maar ook OneNote en zoekmachine Bing zijn volop vertegenwoordigd. Frustrerend is alleen dat de zoekresultaten en functionaliteit van Bing te wensen overlaten en Bing (vooralsnog) niet vervangen kan worden door het kwalitatief betere Google of het privacy-vriendelijke DuckDuckGo.

© PXimport

Je maakt makkelijk aantekeningen in webpagina's.

Conclusie

Edge wordt de nieuwe standaardbrowser voor Windows 10, dat deze zomer moet verschijnen. Maar voordat het zover is, hebben de ontwikkelaars nog een enorme berg werk te verzetten. De basis is er, maar het is wachten op meer functies, meer stabiliteit en meer opties. Om succesvol te worden moeten vooral synchronisatie, snelheid en een rijk extensie-aanbod aanwezig zijn. We hopen dat we de volwaardige versie van Edge deze zomer nog kunnen begroeten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000