© CIDimport

Streaming

Geplaatst: 21 mei 2015 - 09:06

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:30

Redactie ID.nl

Tv kijken op de tablet, Netflix, on demand huren of kijken, uitzending gemist… het is allemaal mogelijk. En het past perfect in een smart-huis. Wat is er nodig? En hoe krijgt u dit op een gemakkelijk manier voor elkaar? We duiken in de wereld van streaming video.

Het streamen van media – en dus ook films – kan op verschillende manieren. Grofweg is er een scheiding te maken tussen gratis streamen en betaalde diensten. Zo is het natuurlijk mogelijk om een nas neer te zetten met door u gedigitaliseerde media. Deze films (en natuurlijk muziek en foto’s) kunt u altijd bekijken. Dat is natuurlijk niet geheel gratis: u moet de films aanschaffen en u moet een nas hebben. Maar eenmaal op de nas zijn ze altijd en overal beschikbaar. 

Ook kunt u zich abonneren op een online streamingdienst. Zo’n dienst biedt vaak een uitgebreide bibliotheek en vele apps voor smartphones, tablets en tv’s. Online zijn er tevens talloze gratis diensten te vinden. Of wat te denken van uw tv-provider? We lopen de mogelijkheden even langs. 

Nas

Streaming-15803723

© CIDimport














 

 

 

 

 

 

 

Chromecast is compatible met Synology-nas. U kunt dus direct streamen via de apps van Synology naar een Chromecast. Handig! 

De nas hebben we al uitgebreid besproken in de vorige editie van deze serie. Het is een onmisbaar apparaat in een smart netwerk. Door mediabestanden op de nas te zetten, kan elk media-apparaat in het netwerk deze bestanden afspelen. Dat is natuurlijk ontzettend handig. 

Een nas vergt echter een investering van zowel geld als tijd, want niet alleen moet u deze aanschaffen; u moet er ook bestanden op gaan zetten. Wie een uitgebreide collectie van films (en muziek en foto’s) heeft, kan daar veel tijd aan kwijt zijn. Daar moet u dus zin in hebben. 
Wie geen nas heeft, of geen zin heeft om alle films (of andere media) te kopiëren (rippen) naar de nas, heeft inmiddels aardig wat keuze. Gelukkig zijn er naast illegale opties talloze legale mogelijkheden. 

Netflix

Streaming-15803728

© CIDimport




















Netflix is bijzonder breed ondersteund. Niet gek dat het rap zieltjes aan het winnen is! 

De grootste, betaalde, aanbieder van online videostreaming is Netflix. Deze dienst beschikt over talloze series en films. Het aanbod wisselt, omdat Netflix ook series verwijdert uit de database. Maar ga ervan uit dat er zo’n 1750 titels in de database zitten. Dat zijn series én films samen. 

Naast Netflix zijn er nog meer diensten die films aanbieden. Denk aan Videoland, Pathé Thuis, HBO, Film1 en zelfs iTunes. Ja, iTunes streamt ook video. Daarnaast zijn er diensten van de tv-provider. Zowel KPN als UPC en Ziggo (inmiddels samen), bieden online films die u kunt huren. Dat gaat geheel via de settopbox of smartcard die u direct in de tv kunt doen. De kwaliteit en grootte van de collectie is zonder meer prima. 

Een wat vreemde eend in de bijt is NL Ziet…Op deze website kunt u online tv kijken. De dienst biedt een gecombineerd aanbod van NPO Uitzending Gemist, RTL XL en Kijk van SBS. Soms ook aangevuld met afleveringen die nog niet zijn uitgezonden op tv. Uiteraard kunt u ook via een app op tablet en smartphone het aanbod bekijken. Deze dienst kost 8 euro per maand. 

Gratis

Streaming-15803733

© CIDimport




























NPO Uitzending gemist is er ook op bijna alle apparaten, inclusief smartphone.

We zouden bijna de gratis diensten vergeten die u al langere tijd online kunt gebruiken. Met name om programma’s terug te kijken die u gemist hebt of gewoon nog een keer wilt zien. Denk aan RTL XL, Kijk en NPO Uitzending gemist. Dat zijn handige websites, want u kunt lekker rustig uw etentje uitzitten en later terug kijken. Youtube is natuurlijk ook een onuitputtelijke bron van videomateriaal. 

Waarop kijken?

Streaming-15803737

© CIDimport























Waarop wilt u kijken? Op bijna alle apparaten met een scherm zijn wel apps te krijgen. Ook game-consoles. 

Er is dus al heel wat aanbod van streaming videodiensten. Sommige diensten bieden films, andere weer series en weer andere zijn databases van tv-programma’s. Maar waar kunt u nu al die inhoud op bekijken?
Om te beginnen staan op veel tablets en smartphones apps voor de bovengenoemde diensten. We hebben gekeken op zowel een iPad als op Android-apparaten en we hebben geen problemen gehad met het vinden van apps om de bovengenoemde diensten te gebruiken. Maar dat zijn kleine schermen. Hoe zit het met de tv’s? 

Het verschilt enorm op welke platforms de bovengenoemde diensten beschikbaar zijn. Netflix is breed ondersteund. Veel smart-tv’s hebben die al toegevoegd aan het systeem. De Apple tv ondersteunt de dienst, net als de Playstations, Xbox en Google Chromecast. Kortom: grote kans dat u wel een apparaat in huis hebt om Netflix op uw tv te kunnen gebruiken. 

Ook Pathé Thuis heeft een vrij brede ondersteuning. Zowel nieuwere smart-tv’s hebben een app, als dat de Playstation en Xbox voorzien zijn. Ook is het mogelijk om films van de iPad naar de Apple-tv te streamen. Ook hier zit het dus wel goed. 
Met HBO of Film1 wordt het een ander verhaal. Deze abonnementen lopen via de provider. U moet dus een tv-abonnement hebben bij een provider die HBO of Film1 in het pakket heeft. Hebt u dat niet, dan kunt u geen gebruik maken van deze diensten. Het bekijken van films via HBO en Film1 gaat dan ook via een app op een smartphone of tablet, of via de settopbox of smartcard. We weten van Film1 dat het door UPC, Ziggo en CanalDigitaal geleverd wordt. HBO is breder ondersteund. 
NPO uitzending gemist is op veel smart-tv’s toegankelijk. Ook oudere modellen. Kijk en RTL XL is iets minder vaak beschikbaar, naar wij hebben begrepen. 

Mediaplayers en htpc’s

Streaming-15803742

© CIDimport




















Mediaplayers zijn door de opkomst van smart-tv’s minder populair dan voorheen. Neemt niet weg dat ze handig zijn! 

Niet iedereen heeft een smart-tv. En dat hoeft ook niet. Er zijn genoeg manieren om uw tv ‘smart’ te maken. Denk aan het toevoegen van een mediaplayer of een htpc. 

Tot een paar jaar geleden was de mediaplayer helemaal ‘hot’. Smart-tv’s hebben dit handige kastje voor het streamen van muziek, foto’s en films compleet van de kaart geveegd. Deels terecht, deels onterecht, want laten we eerlijk zijn: er zijn veel slechte smart-tv’s. 
Mediaplayers zijn natuurlijk nog steeds te koop. Pas echter op met zomaar online bestellen. Er zijn vele soorten spelers. Veel worden nu geleverd met een Android-besturingssysteem. Dat levert veel mogelijkheden op door de Google Play Store, maar niet alle fabrikanten hebben rekening gehouden met het aanpassen van de interface, zodat u het systeem ook goed met een afstandsbediening kunt bedienen. 

Voor alle zekerheid kunt u beter bij de degelijke merken blijven. Wij hebben prima ervaringen met de Google Chromecast (als u al Android gebruikt), Mede8ter, Popcorn Hour, Apple tv en Dune. De laatste is weliswaar wat duurder, maar werkt wel erg stabiel en heeft vaak nog een blu-ray speler ingebouwd. Dat kan handig zijn als u af en toe toch nog een schijfje wilt afspelen. 
Het voordeel van een goede mediaplayer is dat deze nagenoeg alles kan afspelen. Het aanbod van apps verschilt per merk en per type. Loop dus altijd even goed door de specificaties voordat u er een aanschaft. 

Home Theatre PC

Streaming-15803744

© CIDimport

















Een home theatre-pc kan waanzinnig mooi zijn. Kijk maar eens naar deze behuizing van OrigenAE!

De htpc – home theatre-pc – kunt u zowel kant en klaar bestellen als zelf samenstellen en bouwen. In beide gevallen is een product natuurlijk geheel naar wens aan te passen. Wilt u een high-end alleskunner? Dat kan. Wilt u een budgetsysteem? Ook dat kan. Houd er echter rekening mee dat als u een paar jaar vooruit wilt, u beter wat extra geheugen kunt plaatsen en voor een wat snellere processor kunt kiezen.
 
De ervaring van een htpc is – net als bij een mediaplayer – sterk afhankelijk van de software die u erop zet of laat zetten. Er zijn veel mooie pakketten op de markt. Zowel betaald – denk aan J River – als gratis: denk aan Kodi (voorheen Xbmc). Deze pakketten spelen alle soorten media en laten het ook toe om plugins toe te voegen. Wilt u direct Youtube kunnen bekijken vanuit het mediapakket? Dat kan. Wilt u een spotify- of Google Play Music-stream starten vanuit de app? Ook dat is mogelijk bij Kodi.  

Een htpc is een omgevormde pc. Onder het mediapakket werkt altijd een besturingssysteem. Of dat nu Windows, Mac OS of Linux is: zaken kunnen misgaan. In dat geval is het wel handig dat u een beetje verstand hebt van computers. Wilt u gewoon een apparaat dat altijd werkt, kies dan beter niet voor een htpc. Een Mediaplayer of een smart-tv is dan echt een betere keuze. 

Filmpjes bestellen
We zouden bijna vergeten dat het ook gewoon mogelijk is om via de settopbox of smartcard van uw tv-provider films te bestellen. U drukt gewoon op de On Demand-knop en u krijgt het aanbod te zien. Eenvoudiger kan het bijna niet. Deze films betaalt u gewoon per stuk en komen via de internetlijn uw kamer binnen. Geen kennis nodig. Natuurlijk verschilt wel het aanbod enorm per provider en zelfs per moment dat u inlogt. Verwacht geen gigantisch aanbod. U hoeft niet met een creditcard te betalen, maar het bedrag wordt simpelweg afgeschreven door de provider.

Multiroom video

Streaming-15803747

© CIDimport

















Kaleidescape maakt multiroomvideo mogelijk. Op zeer hoog niveau! 

Multiroom is bij audio heel gewoon, maar bij video niet. Hoe dat zo komt, is een beetje een raadsel. Wellicht is er gewoon niet zoveel vraag naar. tv kijken is toch een sociaal gebeuren. En om in alle kamers individueel naar een film te kijken is wellicht wat vreemd, helemaal als het dezelfde film is. 

Nu zijn er binnen domotica wel mogelijkheden om multiroomvideo aan te leggen. Maar dat kost zo tienduizenden euro’s. Kaleidescape is een voordeligere optie. Dit merk heeft nu relatief betaalbare roomplayers en een server om alle blu-rays en films op te slaan. Al blijft ook dit een prijzige aangelegenheid. 

U zou ook zelf aan de slag kunnen met een nas en htpc’s. Wie handig is kan dan zelf een multiroomvideosysteem aanleggen met bijvoorbeeld Kodi, msql en AirPlay. Dit is ook mogelijk met crestron waarbij u voor rond de 1000 euro per speler een multiroomsysteem kunt kopen. Maar ook netflix biedt een betaalbare vorm van multiroom. Stop op de tv, ga verder op de tablet en speel vervolgens weer af op de app van een andere tv.

Volgende editie
Niet alleen het landschap van video is veranderd. Ook – of juist – het consumeren van muziek gaat nu heel anders dan tien jaar geleden. We bekijken in de volgende editie alle mogelijkheden van muziek streamen in een smart huis! 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten