🚗 + 🚲 Fietsendrager kiezen: dit moet je weten

© Andrea Miller

🚗 + 🚲 Fietsendrager kiezen: dit moet je weten

Geplaatst: 2 augustus 2023 - 08:31

Aangepast: 15 mei 2024 - 09:56

Redactie ID.nl

Ben je op zoek naar een fietsendrager voor achter op je auto? Dan is er heel wat keuze. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om de perfecte fietsendrager voor jouw situatie te vinden.

Bepaal welk type je nodig hebt

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor type fietsendrager je nodig hebt. Dit hangt af van een aantal factoren.

Ten eerste is het aantal fietsen dat je wilt vervoeren van belang. Wil je één fiets meenemen of ga je bijvoorbeeld met z'n tweeën of met het hele gezin op pad? Voor twee fietsen is een compacte drager ideaal, terwijl voor meerdere fietsen een groter model nodig is waar bijvoorbeeld 3 of 4 fietsen op passen.

Ook het type fiets speelt mee bij de keuze. Vervoer je alleen gewone fietsen of wil je ook e-bikes of racefietsen meenemen? Voor die laatste categorie heb je een stevigere drager nodig die de fiets goed vastzet zonder het frame te beschadigen.

Daarnaast is het maximum draagvermogen van je auto en trekhaak van belang. Controleer wat het maximale gewicht is en kies een fietsendrager die hier niet bovenuit gaat, anders kan de drager loskomen tijdens het rijden.

Als laatste bepaalt de frequentie van het gebruik mede welk type je nodig hebt. Ga je de drager dagelijks gebruiken of slechts af en toe? Voor intensief gebruik is een robuustere uitvoering verstandig.

0

Powered by

logo

Trekhaak of achterklep?

De meeste fietsendragers worden gemonteerd op de trekhaak van je auto. Dit heeft als voordeel dat de fietsen het zicht naar achteren niet belemmeren (de achteruitkijkspiegel blijft gewoon bruikbaar) en de drager relatief eenvoudig te monteren is. Er zijn ook fietsendragers verkrijgbaar die je op de achterklep zelf plaatst, zonder dat je een trekhaak nodig hebt. Deze compacte dragers zijn vooral geschikt voor het vervoeren van één of twee kleinere fietsen. Een nadeel ten opzichte van een drager op de trekhaak is dat je zicht naar achteren minder wordt. Ga je de achterklepdrager veel gebruiken? Dan kun je ook speciale caravanspiegels overwegen, waardoor je beter zicht krijgt op wat er zich achter je auto allemaal afspeelt.

🚗 + 🚲 Fietsendrager kiezen: dit moet je weten-60607631

© Udo Herrmann

Belangrijke aandachtspunten

Bij de aankoop van een fietsendrager zijn er een aantal belangrijke punten om op te letten. Allereerst is de stabiliteit van de drager cruciaal voor de veiligheid. Kies een drager die tijdens het rijden niet gaat schudden of wiebelen met de fietsen. In reviews en testresultaten kun je hier meer over terugvinden.

Ook is het verstandig te kiezen voor een model met goede diefstalbeveiliging, zoals slots om de fietsen vast te zetten. Zo kun je de fietsen onderweg veilig achterlaten als je even stopt.

Daarnaast is het belangrijk om een lichtgewicht drager te selecteren, zeker als je meerdere fietsen wilt vervoeren. Een zware drager zorgt simpelweg voor extra brandstofverbruik tijdens het rijden.

Ook makkelijk in gebruik is een vereiste: de drager moet eenvoudig te monteren zijn en het plaatsen van de fietsen moet vlot verlopen zonder al te veel gedoe.

Verder is het aan te raden een drager met rubberen bescherming te nemen om schade en krassen aan je auto en fietsen te voorkomen.

Als laatste is een universele bevestiging handig, zodat de drager op elk type trekhaak past en je de drager ook kunt blijven gebruiken als je ooit van auto wisselt.

🚗 + 🚲 Fietsendrager kiezen: dit moet je weten-60608480

© Monika Wisniewska

Aanbevolen modellen

1) Pro User Diamant Fietsendrager

De Pro User Diamant is een zeer betrouwbare en veelzijdige fietsendrager die tot 2 fietsen kan vervoeren, met een maximaal gewicht van 60 kg. Hij is uitgerust met een kantelfunctie, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot de kofferbak van uw auto, zelfs wanneer de drager is beladen. De drager is ook inklapbaar, wat het opbergen en vervoeren vergemakkelijkt. Bovendien wordt de Pro User Diamant geleverd met een gratis opberghoes en een 13-polige stekker.

0

Powered by

logo

2) Thule VeloCompact 926 Fietsendrager

De Thule VeloCompact 926 is een compacte en lichtgewicht fietsendrager die plaats biedt aan maximaal 3 fietsen. Hij is uitgerust met een handig kantelsysteem dat toegang tot de kofferbak mogelijk maakt, zelfs wanneer de drager volledig is beladen. De drager is ook gemakkelijk te monteren en te verstellen dankzij de unieke koppeling van Thule. Bovendien is de Thule VeloCompact 926 compatibel met alle soorten fietsen en fietsframes.

0

Powered by

logo

3) Atera Strada Sport M3 Fietsendrager

De Atera Strada Sport M3 is een stijlvolle en functionele fietsendrager die tot 3 fietsen kan vervoeren. Hij heeft een slim ontwerp dat zorgt voor een gemakkelijke montage en demontage. De drager is ook uitgerust met een kantelfunctie, waardoor je gemakkelijk bij de kofferbak kunt. Bovendien is de Atera Strada Sport M3 compatibel met zowel normale fietsen als e-bikes.

0

Powered by

logo

4) Thule EasyFold XT Black Fietsendrager

De Thule EasyFold XT Black is een premium fietsendrager die tot 2 fietsen kan vervoeren, met een maximaal gewicht van 60 kg. Hij heeft een kantelfunctie, waardoor je, zelfs als er fietsen op de drager staan, gewoon bij de kofferbak kunt. De drager is ook inklapbaar, wat het opbergen en vervoeren vergemakkelijkt. Bovendien is de Thule EasyFold XT Black compatibel met alle soorten fietsen en fietsframes.

0

Powered by

logo

5) Bosal Comfort Pro III Trekhaak Fietsendrager

De Bosal Comfort Pro III is een robuuste en veelzijdige fietsendrager die tot 3 fietsen kan vervoeren, met een maximaal laadvermogen van 60 kg. Hij heeft brede wielrails en verstelbare wielriemen, waardoor hij geschikt is voor allerlei soorten fietsen, inclusief e-bikes en MTB's. Ook deze drager is uitgerust met een kantelfunctie. Bovendien heeft de Bosal Comfort Pro III een gebruiksvriendelijk snelontgrendelingssysteem en antidiefstalsloten.

0

Powered by

logo

Tot slot

De belangrijkste tip is om goed na te denken over jouw eigen wensen en behoeften bij het kiezen van een fietsendrager. Het aantal fietsen, type fiets en de frequentie waarmee je de drager gaat gebruiken bepalen in hoge mate welk model het beste bij jou past. Kies vervolgens een kwalitatief goede drager die makkelijk te gebruiken is en je fietsen veilig vervoert. Op die manier kun je jarenlang zorgeloos van je nieuwe fietsendrager genieten. We wensen je alvast veel plezier en veilige kilometers met je nieuwe aanwinst!

Ook geïnteresseerd in fietscomputers? Kijk dan onze video!

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien?

Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten