Zo vind je de beste trekhaak voor jouw auto
Er bestaan verschillende soorten trekhaken. Afhankelijk van wat je wilt vervoeren kun je kiezen voor bijvoorbeeld een vaste of afneembare trekhaak. Hoe bepaal je welk model voor jou het best is? We zetten voordelen en nadelen op een rijtje.
Na het lezen van dit artikel weet je: • welke soorten trekhaken je kunt kopen; • wat hiervan de voor- en nadelen zijn; • hoeveel elk type trekhaak ongeveer kost.
Misschien is het artikel De beste fietsendragers voor je e-bike ook interessant voor jou!
Wie af en toe eens een fietsendrager, bagagebox of aanhangwagen meeneemt, kan een afneembaar of wegdraaiend exemplaar overwegen. Voorkom zo dat je tijdens het inladen van de kofferbak per ongeluk tegen dit onderdeel stoot. Ga je geregeld met een caravan of vouwwagen op pad, dan is een vaste kogel een logische keuze.
Nu het kampeer- en vakantieseizoen in volle gang is, trekken veel mensen er met de auto op uit. Een robuuste trekhaak komt hierbij goed van pas. Neem hiermee een kampeermiddel, extra bagage of fietsen mee. Heeft jouw auto nog geen trekhaak? Check dan eerst of montage van dit hulpstuk wel mogelijk is. Kijk hiervoor in de handleiding van de auto. Je kunt ook even een kentekencheck doen op de website van de RDW. Controleer hier het maximale laadvermogen van een geremde en ongeremde aanhangwagen.
Vaste trekhaak
Nog altijd kiezen de meeste automobilisten voor een vaste trekhaak. Begrijpelijk, want de aanschaf van deze kogel is in de regel het goedkoopst. Verder kun je dit onderdeel niet vergeten, zodat je op elk moment een aanhangwagen of fietsendrager kunt koppelen. Een vaste kogel heeft nog een belangrijk voordeel. Hij beschermt namelijk de achterbumper van de auto.
Voorzie een vaste trekhaak altijd van een bijpassend dopje. Voorkom zo dat er vet op kleding komt wanneer iemand ertegenaan stoot, bijvoorbeeld tijdens het inladen van de kofferbak. Bovendien beschermt het de kogel tegen roest en vuil. De meeste vaste trekhaken kosten grofweg tussen de 120 en 220 euro, al zijn er ook duurdere modellen verkrijgbaar.
Trekhaak met flenskogel Voor professioneel gebruik komt een vaste trekhaak met flenskogel veel voor. Dit type kan namelijk aanhangers met een draaggewicht van meer dan drie ton trekken. Om die reden hebben bepaalde bedrijfs- en pick-upwagens een flenskogel. Deze trekhaak is meestal op meerdere punten aan het trekhaakframe bevestigd.
Afneembare trekhaak
Vind je zo’n permanente kogel achter de auto maar niets, dan kun je ook voor een afneembare trekhaak kiezen. Die ‘klik’ je als het ware in een houder. Vaak staat met een groene of rode markering aangegeven in hoeverre de trekhaak correct is gemonteerd. Ter voorkoming van diefstal is er soms een slot geïntegreerd. Een afneembaar exemplaar is bijvoorbeeld nuttig voor het geval een vaste kogel de parkeersensoren of het nummerbord in de weg zit.
Er zijn drie mogelijkheden. Kies tussen een horizontaal, diagonaal óf verticaal verwijderbare kogel. Bij een verticaal afneembare trekhaak is de huls onder de bumper verborgen. Het oorspronkelijke design van de auto blijft zo intact. Dit onderdeel kost doorgaans tussen de 310 en 380 euro. Houd er wel rekening mee dat dit type niet onder elke auto past.
Een horizontaal of diagonaal afneembare trekhaak is een goed alternatief voor wie een verticaal exemplaar te duur vindt. Je bent hiervoor ongeveer tussen de 190 en 280 euro kwijt. Een nadeel hiervan is dat er na ontkoppeling van een trekhaak de huls (gedeeltelijk) zichtbaar is. Overigens is dat ook weer een voordeel, want het maakt het losmaken of vergrendelen van de trekhaak makkelijker. Je hoeft tenslotte minder ver te bukken.
Wegdraaiende trekhaak
Tot slot kun je ook een wegdraaiende of wegklapbare trekhaak kopen. Reken hierbij wel op een stevig prijskaartje van ergens tussen de 450 en 600 euro. Dit type is vergeleken met andere soorten trekhaken in de minderheid. Het grootste voordeel is dat dit hulpstuk het design van de auto niet aantast. Als je de kogel niet gebruikt, verberg je hem met een draai- of klapbeweging onder de bumper van de auto. Deze trekhaak is altijd direct beschikbaar, terwijl het onderdeel bij het in- of uitladen van de achterbak niet in de weg zit.
Welke trekhaak en kabelset kopen?
Naast de genoemde voor- en nadelen van verschillende trekhaken spelen nog meer zaken een belangrijke rol. Heb je een specifiek product op het oog? Let dan goed op de eigenschappen. Zo controleer je de maximale kogeldruk en het aanhanggewicht. Sommige producten zijn bijvoorbeeld alleen geschikt om een fietsenrek te dragen. Je kunt hiermee dus niets trekken.
Verdiep je verder in het aansluiten van de bedrading en stekkerdoos. Een caravan, aanhangwagen of fietsendrager heeft tenslotte verlichting. Denk onder meer aan knipper-, achter- en remlicht. Je kunt hiervoor een 7- of 13-polige kabelset monteren. Deze kabelset is doorgaans niet bij de aanschaf van een trekhaak inbegrepen. Een 13-polige aansluiting kan continu stroom leveren. Dat is handig voor het geval je een koelkast of accu van een caravan onderweg wilt voeden. Heb je nog een oude aanhanger of fietsendrager met een 7-polige stekker? Je kunt evengoed een 13-polige kabelset onder de auto monteren, want er bestaan hiervoor speciale verloopstekkers.
Montage trekhaak Het is wettelijk toegestaan om een trekhaak zelf te monteren. De fabrikant levert hiervoor altijd een handleiding mee. De montage is wel een behoorlijk karwei. Bovendien heb je redelijk wat gereedschap nodig, zoals een krik met assteunen. Je dient de achterbumper tijdelijk te demonteren. Verder vereist het benodigde elektrawerk specialistische kennis. Veel mensen besteden de montage van een trekhaak logischerwijs uit aan een garagebedrijf. Houd vanwege arbeidskosten dan wel rekening met een meerprijs. Dat kost al gauw een paar honderd euro extra.
©Aleksandr Kondratov - stock.adobe.com
Vind je het lastig om voor jouw auto een geschikte trekhaak en bijbehorende kabelset te kiezen? Begrijpelijk, want het vergt behoorlijk wat uitzoekerij. Specialistische webshops en websites van fabrikanten helpen je daarom een handje. Zodra je het automerk, de modelnaam en het bouwjaar selecteert, verschijnen er bruikbare producten in beeld. Daarnaast kun je ook vaak het kenteken invoeren, waarna geschikte trekhaken tevoorschijn komen. Onder andere Autohak, Brink, Oris (voorheen Bosal), GDW, Westfalia en Steinhof zijn bekende fabrikanten.
Fiets achterop!
Met een stevige trekhaak neem je gemakkelijk je (elektrische) fietsen mee👇🏻