Fietsendragers: trekhaak, dak of achterklep? Dit moet je weten
Voor wie zijn fiets graag meeneemt op vakantie of regelmatig nieuwe fietsroutes rijdt, is een fietsdrager onmisbaar. Er zijn verschillende manieren om je fiets te vervoeren, maar welke is voor jou het beste? We zetten de voor- en nadelen van trekhaakdragers, dakdragers en achterklepdragers voor je op een rij. Zo ben je er zeker van dat je je fietsen veilig vervoert, zonder in te leveren op rijcomfort en gemak.
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
In dit artikel vertellen we je: 🚗🚲 Wat de voor- en nadelen zijn van de drie soorten fietsendragers. 🚗🚲 Welke fietsen je met welk type fietsendrager kunt vervoeren. 🚗🚲 Op welke kosten je ongeveer kunt rekenen.
Ook interessant: Dit zijn vijf stevige fietsendragers voor hooguit 700 euro
Een fietsendrager maakt het eenvoudig om je fiets(en) zonder al te veel inspanning over lange afstanden te vervoeren. Of je nu naar een fietsvakantiebestemming rijdt of een route wilt fietsen die zich wat verder weg bevindt: een fietsendrager biedt flexibiliteit en vrijheid. De dragers zijn doorgaans zó ontworpen dat je de fiets(en) veilig kunt vervoeren, zonder bang te zijn dat je ze onderweg verliest of dat het schade toebrengt aan je auto of fiets(en). We bespreken de voor- en nadelen van de verschillende opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Trekhaakdragers
Een trekhaakdrager is makkelijk in gebruik en bovendien eenvoudig te bevestigen aan je auto. Sommige van dit soort fietsendragers hebben een kantelfunctie, waardoor de kofferbak toegankelijk blijft zonder dat je de drager hoeft te verwijderen. Een trekhaakdrager biedt doorgaans plek voor meerdere fietsen. De trekhaakdrager is dan ook geschikt voor wie graag met het hele gezin op (fiets)vakantie gaat, omdat je – afhankelijk van het model – tot wel vier fietsen kunt meenemen. Ook zijn trekhaakdragers tegenwoordig steeds vaker geschikt voor e-bikes, maar het is belangrijk dat het maximale draagvermogen van de trekhaak het hoge gewicht aankan.
Hoewel een trekhaakdrager als een erg aantrekkelijke optie klinkt, heb je uiteraard wel een auto mét een trekhaak nodig. Lang niet alle auto's hebben er standaard een. Een andere auto kopen is overigens ook niet nodig. Vaak kun je achteraf nog een trekhaak op je auto laten bevestigen. Dit kost je ongeveer tussen de 800 en 1.100 euro. Het is dan wel handig om een auto te hebben die ook daadwerkelijk extra gewicht kan dragen. Dan heb je nog de kosten voor de drager zelf. Voor een fietsendrager voor twee e-bikes ben je al snel minstens 450 euro kwijt.
Ook is het goed om te weten dat een trekhaakdrager het zicht naar achteren kan beperken. De fietsen staan immers pal achter de achterklep. Het verminderde zicht kan het lastiger maken om bijzondere verrichtingen uit te voeren, zoals parkeren of achteruit rijden. Je bent ook verplicht om een witte kentekenplaat te gebruiken zolang de fietsendrager aan je auto bevestigd zit. Door het formaat en het gewicht van een trekhaakdrager kan het daarnaast een uitdaging zijn om hem op te bergen in periodes dat je hem niet gebruikt.
Lees ook: Fietsendrager monteren op de trekhaak je auto? Dit is de beste manier
©Alena
Dakdragers
Een dakdrager lost een paar nadelen van de trekhaakdrager op. De kofferbak blijft namelijk goed toegankelijk en doordat er geen fietsen achterop staan, wordt ook je zicht niet beperkt. Dit zijn de voornaamste redenen om een dakdrager te verkiezen boven een trekhaakdrager. Ook is de prijs te overzien; dakdragers zijn al verkrijgbaar voor enkele tientjes per drager, al kan de prijs oplopen tot boven de 100 euro. Je auto moet echter wel over een dakrails beschikken. Dit kan afhankelijk van het automodel op een later moment worden aangebracht.
Tegelijkertijd zorgt de locatie van de fietsen op het dak voor een aantal nieuwe uitdagingen. Je moet nu namelijk rekening houden met de doorrijhoogte in onder meer parkeergarages, tunnels en tolpoorten. Mogelijk moet je op reis voor een andere, minder snelle route kiezen. Ook moeten de fietsen ook op een of andere manier op het dak worden bevestigd. Het hoog moeten tillen van de fietsen kan bovendien fysiek uitdagend zijn. Daardoor zijn zwaardere fietsen zoals e-bikes geen goede match. Daarnaast vangen de fietsen tijdens het rijden een hoop wind, wat niet alleen je brandstofverbruik omhoog brengt, maar ook voor geruis kan zorgen. Het verschilt per persoon of je dat laatste als storend ervaart. Verder is er plek voor maximaal drie fietsen.
Achterklepdragers
Achterklepdragers zijn erg interessant voor mensen die slechts zo nu en dan hun fiets willen vervoeren. De drager is makkelijk te bevestigen en weer te verwijderen. Vaak heb je niet eens gereedschap nodig. Dit type fietsdrager is bovendien ideaal als je een auto zonder trekhaak en dakrails hebt. Een achterklepdrager neemt daardoor minder extra kosten met zich mee en is goedkoper in aanschaf dan de andere opties die al in dit artikel zijn genoemd. Je hebt er al een voor rond de 100 euro.
De voordelen van een achterklepdrager zijn echter niet eindeloos, want deze fietsdrager is doorgaans minder stabiel en stevig. Dit merk je vooral bij hogere snelheden en hobbelige wegen. Ook is er doorgaans iets minder ruimte voor de fietsen. Reken op maximaal twee en soms drie fietsen. Daarnaast is het niet mogelijk om er een e-bike mee te vervoeren, vanwege het lage draagvermogen dat een achterklepdrager aankan.
Een van de nadelen van trekhaakdragers blijft bovendien in stand, want het zicht naar achteren wordt ook hier beperkt. Doordat de drager aan de achterklep wordt bevestigd, loop je ook iets meer risico op schade aan de lak van de auto of de fietsen wanneer de drager niet op de juiste manier wordt gebruikt. Ook niet onbelangrijk: het openen van je kofferbak kan afhankelijk van het model vrij lastig zijn als de drager is bevestigd.
Lees ook: Zo weet je of een fietsendrager geschikt is voor je auto én je fiets(en)