Hoe weet ik of een fietsendrager geschikt is voor mijn auto én mijn fiets(en)?
Wil je je fiets meenemen op vakantie maar moet je nog een fietsendrager kopen? Wij vertellen je waar je op moet letten en hoe je weet of je de juiste auto en fietsendrager hebt voor jouw tweewieler(s). Daarbij kijken we zowel naar normale fietsen als naar elektrische fietsen. Hup, in de pedalen!
🚗🚲 Dit artikel in het kort: • Dé drie vragen waarop je het antwoord moet weten voordat je een fietsendrager kopen gaat. • Zo zit het met de maximale kogeldruk van je trekhaak. • Zo kun je het beste jouw fiets of e-bike wegen. • Deze rekensom moet je maken voor je de fietsen op de fietsendrager zet. • Welke fietsendrager het meest geschikt is voor je (elektrische) auto. • Waarom je altijd de verpakking van de fietsendrager moet bewaren.
Lees ook: 5 stevige fietsendragers van max 700 euro
Drie vragen die heel belangrijk zijn
Je wilt een fietsendrager kopen, maar weet niet of je auto daarvoor geschikt voor is. Ook twijfel je of je alle fietsen tegelijk kunt vervoeren. Dat zijn goede vragen voor je op (fiets)vakantie gaat en wij helpen je met de antwoorden! In de basis moet je jezelf deze drie vragen stellen:
1️⃣ Wat is de maximale kogeldruk van mijn auto?
2️⃣ Hoe zwaar wegen mijn fietsen en/of e-bikes?
3️⃣ Past de fietsendrager op mijn trekhaak?
©Kirill Gorlov
Zo zit het met de maximale kogeldruk van je trekhaak
Je auto heeft een trekhaak nodig om een fietsendrager op te installeren. Die trekhaak heeft een maximale kogeldruk, die je kunt vinden in de handleiding van je auto. De informatie is ook digitaal vindbaar voor jouw automodel. Daarnaast heeft de trekhaak die op je auto zit een typeplaatje waarop de maximale kogeldruk staat, daar kijkt de politie/wetgever naar.
De maximale kogeldruk is het uiterste gewicht dat er op de trekhaak mag rusten. Zo zwaar mogen jouw fietsen én de fietsendrager bij elkaar dus wegen. Ga je over dat maximale gewicht heen, dan ben je in overtreding. Nu zal het niet zo zijn dat de boel meteen losschiet of afscheurt, maar je zorgt wel voor overbelasting. De boel kan gaan slingeren (niet goed voor je fiets!) en het overtollige gewicht kan ook schade aan je trekhaak en auto veroorzaken.
Elektrische auto’s hebben meestal geen vaste trekhaak, maar je kunt alsnog een speciale verwisselbare trekhaak aanschaffen: een Removable Multi-Connector trekhaak of afgekort een RMC-trekhaak. Er zijn ook speciale fietsendragers die alleen op een RMC-trekhaak passen.
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
Hoe zwaar is jouw fiets of e-bike?
Je hebt een auto met trekhaak en weet nu de maximale kogeldruk; tijd om het gewicht van de fietsen te berekenen. Dat kan heel makkelijk door ze op een weegschaal te zetten of een weeghaak te gebruiken. De vuistregel is dat een normale fiets tussen de 10 en 15 kilo weegt. Een elektrische fiets gaat daar makkelijk overheen, omdat de accu en het aandrijfsysteem veel wegen. Denk aan gemiddeld meer dan 20 tot 25 kilogram. Sowieso raden we aan om de accu, tassen, mandjes en andere uitstekende dingen die wind kunnen vangen van je fiets te halen. Voorkomen is beter dan verliezen of repareren.
🖩 Rekenvoorbeeld:
Je hebt een auto met een maximaal trekgewicht van 80 kg. Je fietsendrager weeg 20 kg en je neemt twee e-bikes mee die allebei 25 kg wegen. 20 + 25 x 2 = 70 kg. Je overschrijdt het maximale trekgewicht niet en kunt lekker op vakantie met beide elektrische fietsen achterop.
©robypangy
Welke fietsendrager is geschikt voor jouw auto en fietsen?
De meeste fietsendragers zijn universeel te installeren op iedere trekhaak en hebben bovendien veel verstelopties. Toch moet je even goed op de verpakking en de specificaties letten als je in de winkel bent. Zo zijn er fietsendragers speciaal voor RMC-trekhaken. Interessant voor als je een elektrische auto met zo’n trekhaak hebt, maar door de aparte uitstulping op de kogel past de fietsendrager meestal niet op een gewone trekhaak. Sommige fietsendragers vermelden ook apart op de verpakking dat ze geschikt zijn voor elektrische fietsen. Toch moet je nog steeds de maximale kogeldruk berekenen voor je alle e-bikes achterop je auto plaatst.
Fietsendragers hebben verschillende bevestigingssystemen voor fietsen en e-bikes. De meest voorkomende is een bandenklem, waarbij de fietsen bij de wielen worden vastgezet. Dat biedt voldoende veiligheid en je kunt de klem meestal verstellen aan de hand van de bandendikte. Wij raden je wel aan om extra veiligheidsmaatregelen te nemen: een frameklem is over het algemeen een betere beveiliging voor je e-bikes en je kunt ook een pedaalslot aanschaffen, dat de aandrijving vastzet. Voor dit soort uitbreidingen voor de fietsendrager moet je in de meeste gevallen wel extra betalen.
Lees hier meer tips voor het beveiligen van je fietsen op de fietsendrager.
©Udo Herrmann
Bewaar de verpakking van je fietsendrager
De kans bestaat natuurlijk altijd dat je tweewielers of drager net niet goed passen. Bewaar daarom de verpakking en de aankoopbon, en neem nooit genoegen met een fietsendrager die wiebelt op de kogel. Dat kan onderweg volledig misgaan! Zorg dus dat hij muurvast op de trekhaak zit.
Een fietsendragerverzekering is ook een goede investering voor je vakantie, maar wist je dat dit niet inbegrepen is bij een fietsverzekering? Een fietsendrager wordt beschouwd als een accessoire voor je auto. Het kan zijn dat een drager bij jouw autoverzekering al standaard wordt meeverzekerd; het kan ook dat je hem apart moet bijverzekeren.
Lekker onderweg!
8 Populaire fietsendragers onder de 1000 euro
Powered by Kieskeurig.nl