Nieuwe e-bike kopen? Let op deze tien punten!

© Hans de Looij

Nieuwe e-bike kopen? Let op deze tien punten!

Geplaatst: 24 november 2023 - 13:02

Hans de Looij

Wil je een nieuwe e-bike kopen? Dat gaat best om een hoop geld, dus het is slim om geen overhaaste beslissingen te nemen. Maak van tevoren een lijstje met wensen en eisen. Laat je goed adviseren door de fietsenmaker en vraag andere e-bikegebruikers naar hun ervaringen. In dit artikel lees je welke tien punten je zeker moet meenemen.


Maar welke factoren dragen bij tot een verantwoorde keuze? ID.nl selecteerde tien criteria die helpen bij de aanschaf van een nieuwe e-bike:

 Lees ook: Dit zijn dé trends in e-bikes voor 2024


Soort frame bepaalt fietsgemak

Herenfietsen

Steeds meer heren op leeftijd kiezen bij de aanschaf van een e-bike voor een damesframe. Zo’n frame biedt je veel opstapcomfort en je bent eveneens op de toekomst voorbereid (ervan uitgaande dat hoe ouder je wordt, hoe lastiger het wordt om soepel op te stappen). Is dit nog niet aan de orde, kies dan gewoon voor een herenframe met veel stabiliteit.

Damesfietsen

Sportieve dames kunnen ook kiezen voor een e-bike met trapezeframe met dubbele buizen. Hoewel de instap iets hoger is, biedt genoemd frametype wel meer stabiliteit dan een traditioneel damesframe. 

Moeite met opstappen?

Voor zowel dames als heren geldt: heb je moeite met opstappen, kies dan voor een e-bike met een ruime lage instap.

Goede zitpositie biedt veel fietscomfort   

Hoewel je het stuur en zadel van een e-bike in de regel goed kunt instellen, bepaalt de keuze van de soort e-bike wel degelijk de zitpositie. Bij een stads-e-bike zit je meer rechtop en is vaak een breder zadel gemonteerd. Ook zal het stuur wat meer naar je toe gebogen zijn. Sportieve e-bikes nodigen uit om iets meer voorover te zitten: het stuur is vaak rechter en het zadel smaller. Wanneer je twijfelt tussen een alledaagse e-bike of een meer sportiever model, maak dan eerst een uitgebreide proefrit. Ben je van plan om regelmatig lange tochten te maken, dan heeft een sportievere zithouding wel de voorkeur. 

Stuur naar je toe gebogen

© Hans de Looij

E-bike waarbij het stuur wat meer naar de berijder toe is gebogen.

Onderdelen hebben sterke invloed op het comfort

Ook fietsonderdelen bepalen in grootte mate het comfort van de e-bike. Vering in de voorvork of in het balhoofd is voor veel e-bikers een must. Bij de voorvorkvering heb je dikwijls het voordeel dat je de mate van vering zelf kunt instellen. Aangezien fabrikanten vandaag de dag e-bikes vaak standaard uitrusten met brede banden is voorvering in zo’n geval overbodig.

Ook een goed zadel en zadelpenvering dragen bij aan het comfort. Standaard zijn e-bikes uitgerust met een zadel van doorsnee kwaliteit. Een kwalitatief beter zadel dat ook specifiek voor een dame of heer geschikt is, betaalt zich direct uit. Ben je tevreden over het comfort van je zadel, dan is zadelpenvering vaak overbodig. Is de e-bike standaard uitgerust met zadelpenvering, dan kun je later altijd kiezen voor een vaste zadelpen. 

Zadelpenvering

© Hans de Looij

Zadelpenvering.

Prijs en gebruik bepalen type motor

Wanneer je van tevoren bepaalt wat je met de e-bike gaat doen, kom je automatisch uit bij de meest geschikte motor. Gebruik je de e-bike vooral voor dagelijkse vlakke ritten naar de supermarkt en werk dan volstaat een e-bike met voorwiel- of achterwielmotor. Ben je onderweg in een iets meer uitdagend terrein en ga je de e-bike ook gebruiken voor intensieve tochten in binnen- en buitenland, dan is de keuze voor een middenmotor snel gemaakt.   

Laat keuze accu afhangen van aantal kilometers

Wanneer je de e-bike hoofdzakelijk gebruikt voor korte ritten, heb je geen behoefde aan een dikke accu met een hoge actieradius. Dan volstaat een accu met een capaciteit van 400 Wh. Indien je echter de korte dagelijkse ritten afwisselt met lange recreatieve tochten dan is het verstandig om direct voor een accu met een capaciteit van 500 Wh te gaan. Wie nog meer uitdaging aangaat, kan tegenwoordig kiezen voor accu’s met een capaciteit van ruim 600 of zelfs 700 Wh. Dan zijn afstanden van boven de 100 kilometer eenvoudig haalbaar. 

Lees ook: Wat is de ideale plek voor de accu op een e-bike?

Remmen bepalen veiligheid op een e-bike

Over de juiste remmen op een e-bike kunnen we kort zijn. Hydraulische velgremmen en schijfremmen voldoen het best. Door het gebruik van oliedruk vertragen genoemde remmen het snelst en bovendien het meest geleidelijk. Mechanische schijfremmen voldoen ook, maar moeten het qua remweg afleggen tegen de hydraulische uitvoering. Budget-e-bikes zijn vaak uitgerust met V-brakes. Deze hebben onder droge omstandigheden een redelijk goede vertraging, maar voldoen bij vochtige omstandigheden minder goed en kunnen bij abrupt remmen ook het wiel blokkeren. 

Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest

21 fietsmerken, 9 weken getest

Terrein en onderhoud bepalen type versnelling  

De meeste e-bikes zijn uitgerust met een naafversnelling met 3, 5, 7 of 8 opties. De reden hiervoor is duidelijk: een versnellingsnaaf is eenvoudig in het gebruik, veel versnellingen heb je dankzij de ondersteuning niet nodig en het onderhoud is te verwaarlozen. Denk daarbij bij aanschaf ook na of je handmatig of automatisch wilt schakelen. Toch zijn er omstandigheden waarin je behoefte hebt aan meer versnellingen. Dan biedt de derailleur uitkomst en zijn zelfs bergen te overwinnen. Dit open systeem vergt wel extra onderhoud.  Veel stadscruisers zijn single speed uitgevoerd. Het maakt de e-bike eenvoudig in gebruik en minder kwetsbaar. 

Naafversnelling

© Hans de Looij

Naafversnelling.

Riem knaagt aan kettingimago

Riemaandrijving is aan een geweldige opmars bezig. Niet verwonderlijk, want de riem heeft weinig onderhoud nodig en is immuun voor vuil en weersinvloeden. Een riemoplossing zorgt wel voor een hogere aanschafprijs van de e-bike. Daarentegen voldoet de ketting nog prima zeker in combinatie met een dichte kettingkast.   

Lees ook: Aandrijfdilemma: ketting of riem op je e-bike?

Positie en grootte van het display

Op een e-bike kun je op het display nuttig informatie aflezen over de snelheid, de actieradius, de reikwijdte en afgelegde kilometers. Kies je daarbij voor een groot display midden op het stuur met goede afleesmogelijkheden of voldoet een kleine display bij het handvat ook prima? Ook zijn er e-bikes waarbij het display in het frame of de stuurbuis is weggewerkt. Laat je persoonlijke voorkeur de doorslag geven. 

Klein display op het stuur van een e-bike

© Hans de Looij

Aanschaf bij vertrouwde fietsenwinkel of online?

Voor de aanschaf van een e-bike ben je bij een fietsenwinkel aan het juiste adres. Vaak kom je al jaren bij genoemde winkel en kun je vertrouwen op goede voorlichting en onderhoudsservice. Wie online een e-bike aanschaft, moet goed informeren hoe de garantie en de aftersales is geregeld. Vraag ook hoe de e-bike wordt afgeleverd. Zelf allerlei zaken nog monteren of afstellen is niet voor iedereen weggelegd.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten