Periodiek onderhoud aan je e-bike bespaart kosten
Als je hebt besloten om te investeren in een e-bike wil je verrassingen op het gebied van onderhoudskosten graag voorkomen. Door regelmatig zelf onderhoud uit te voeren in combinatie met een servicebeurt bij de fietsenmaker kun je de kosten redelijk beheersbaar houden.
Dit artikel in het kort:
- Regelmatig onderhoud aan je e-bike, inclusief een jaarlijkse servicebeurt, houdt kosten beheersbaar en voorkomt verrassingen.
- Geef extra aandacht aan contactpunten van de accu en het display om storingen door vuil en vocht te voorkomen.
- Regelmatig gebruik en juiste laadgewoonten verlengen de levensduur van de accu tot 6-8 jaar.
- Controleer de bandenspanning om slijtage te voorkomen; streef naar 4 bar.
- Onderhoud aan ketting en remmen kan deels zelf worden gedaan, maar specialistisch werk is soms nodig.
- Een goed onderhouden e-bike behoudt een hogere restwaarde bij verkoop.
Ook interessant: Nieuwe e-bike kopen? Let op deze tien punten!
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
Periodiek onderhoud aan je e-bike bespaart kosten
Een e-bike heeft meer zorg en onderhoud nodig dan een normale fiets. Naast het reguliere onderhoud krijg je te maken met zaken als de accu, het display en het aandrijfsysteem. Hoe vaker je e-bike gebruikt, hoe meer (duur) onderhoud er nodig is. De meeste kosten, zoals voor nieuwe banden en remblokjes, blijven vaak binnen de perken. Sommige onderdelen kunnen echter duurder zijn om te vervangen. Specialistische vakkennis is daarbij soms vereist. Plan in ieder geval jaarlijks een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker in om problemen te voorkomen. Reken hiervoor op 80 tot 150 euro per jaar.
Display en accu: geef extra aandacht aan de contactpunten
Een bekend euvel is dat de aansluiting van de accu en display storingen vertoont. Gelukkig is dit vaak eenvoudig zelf op te lossen. Het probleem zit meestal in de contactpunten, die onder invloed van vuil en vocht niet goed aansluiten. Een snelle en effectieve oplossing is contactspray (WD-40) waarmee de aansluitpolen worden ingespoten. Vooral wanneer je de display en accu regelmatig loskoppelt, kunnen vuil en vocht zich eenvoudig ophopen, wat tot storingen kan leiden. Als je e-bike vaak buiten staat, is het bovendien verstandig om een beschermhoes te gebruiken voor je display. Hiermee bescherm je het display tegen weersinvloeden en verleng je de levensduur.
©MD | ID.nl
Accu: regelmatig gebruik verlengt levensduur
Gebruik je e-bike regelmatig is het advies, zodat de accu wordt geactiveerd door het proces van ontladen en laden. Als je de e-bike toch voor een langere periode niet gebruikt, zorg er dan voor dat de accu ongeveer 40 tot 50 procent is opgeladen. Een accu die lang niet wordt gebruikt, kan namelijk in een 'slaapstand' raken, waardoor hij niet meer oplaadt. Bij zorgvuldig gebruik hoef je tussentijds geen accu aan te schaffen en kun je eenvoudig 6 tot 8 jaar van de originele accu genieten.
Fietsbanden: juiste bandendruk voorkomt slijtage
De banden van een e-bike slijten in de regel nauwelijks. Gemiddeld kun je met een set banden tussen de 6000 en 10.000 kilometer rijden. Wel is een juiste bandenspanning essentieel: het voorkomt onnodige slijtage, verbetert je comfort en verhoogt de veiligheid. In de praktijk rijden veel e-bikers echter op te zachte banden, waardoor ze sneller slijten. Voor een optimale bandendruk moet je 4 bar aanhouden. Controleer de bandendruk om de paar weken met een goede fietspomp met drukmeter.
Houd je e-bike in topconditie met de juiste bandenspanning
Bestel nu een fietspomp met drukmeter voor optimaal rijcomfort!Ketting: goede smering verlengt levensduur
Als je een fiets hebt met een gesloten kettingkast, kun je die het best door de fietsenmaker laten schoonmaken en smeren. Een fiets met een derailleursysteem of een halfopen kettingsysteem vraagt om regelmatig onderhoud en dit kun je wel zelf doen. Na een aantal regenbuien spoelt het vet van de ketting af en is onderhoud noodzakelijk. Er zijn verschillende reinigings- en smeermiddelen voor de fietsketting in de handel.
Na het smeren van de ketting is het verstandig om deze zelfs af te nemen met een doek, zodat je geen smeermiddel op je kleding krijgt. Een ketting gaat meestal jaren mee, net als de derailleurwieltjes en tandwielen. Wel is een ketting bij een e-bike eerder aan vervanging toe dan bij een 'normale' fiets. Bij slijtage moeten zowel de ketting als de tandwielen vervangen worden, wat vaak meer dan honderd euro kost. Vergeet ook bij een fiets met snaaraandrijving niet om af en toe de riem schoon te maken met een belt cleaner.
🚲Lees hier meer over schoonmaken van je fiets: Onderhoud aan je e-bike: dit kun je eenvoudig zelf doen
©Hans de Looij
Remmen: zeer belangrijk aandachtspunt
De remmen van een e-bike vragen over het algemeen iets meer zorg dan die van een gewone fiets. Door de hogere snelheid zul je vaker en krachtiger moeten remmen, wat extra slijtage aan de remblokjes betekent. Wanneer de remblokjes slijten, zul dit merken aan de slag van de remhendel. Vaak kun je deze tot aan het handvat inknijpen.
In dat geval kun je de rem met een afstelwieltje bij de remgreep afstellen. De handgreep komt dan weer in de juiste positie te staan en remmen gaat ook weer krachtiger. Het vervangen van remblokjes is voor de handige doe-het-zelver goed te doen. Op den duur zal een fietsenmaker je moeten helpen om de remmen nauwkeurig af te stellen. Zeker de afstelling van hydraulische schijf- en velgremmen vraagt om een professional.
©Photographer:Martins Melecis
Verkoop: goed onderhouden e-bike levert hoge restwaarde op
De waarde van een nieuwe e-bike neemt door afschrijving de eerste paar jaar snel af. Toch is er goed nieuws voor eigenaren van een elektrische fiets: de vraag naar tweedehands e-bikes groeit hard. Door de populariteit van de e-bike wordt er steeds vaker een aantrekkelijk bedrag aangeboden voor een gebruikte e-bike. De conditie van de accu speelt daarbij een belangrijke rol, want een accu met een hoge restcapaciteit verlengt niet alleen de levensduur van de e-bike, maar verhoogt ook de waarde van de fiets.
Lees hier meer over tweedehands elektrische fietsen: Checklist tweedehands e-bike kopen: dit zijn dé 6 dingen waar je op moet letten.