Consumenten testen: de Gazelle Ultimate C5 HMB

Consumenten testen: de Gazelle Ultimate C5 HMB

Geplaatst: 27 mei 2024 - 08:35

Aangepast: 31 mei 2024 - 08:57

Partnerredactie

De Gazelle Ultimate C5 HMB is een van de topmodellen in het e-bike-assortiment van Gazelle, gericht op veeleisende fietsers die waarde hechten aan kwaliteit en prestaties. Drie enthousiaste fietsers hebben deze fiets uitvoerig getest in het kader van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest.

In samenwerking met Gazelle

Als onderdeel van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest is deze Gazelle Ultimate C5 HMB uitgebreid getest door drie verschillende testrijders, die de fiets allemaal een paar weken in gebruik hebben gehad. Wil je meer weten over de testprocedure en hoe de testers met de e-bikes zijn gematcht? Of wil je weten welke elektrische fietsen uiteindelijk met een winnend predicaat uit de test zijn gekomen? Laat je e-mailadres hieronder achter en ontvang direct de resultaten!

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Gebruiksvriendelijkheid

De Gazelle Ultimate C5 HMB scoort hoog op gebruiksvriendelijkheid dankzij het overzichtelijke display en de eenvoudig toegankelijke accu. Hella is enthousiast: “Het display is duidelijk, ook in het donker, en makkelijk te bedienen.” Zelfs tijdens een regenbui blijft het scherm goed af te lezen. Een ander pluspunt is dat de accu moeiteloos uit het frame gehaald kan worden en opgeladen kan worden. Voor Hella, die krachtverlies heeft in haar dominante hand, is dit een groot voordeel. Toch is er ook ruimte voor verbetering. Hella: “Wat ik mis, zijn snelbinders, dat is voor mij toch een must.” Dit zou de fiets nog completer maken voor dagelijks gebruik en langere ritten, waarbij het meenemen van spullen essentieel is.

Fietscomfort

De Ultimate C5 HMB biedt een uitstekend fietscomfort dankzij de ergonomische zithouding en de prettige rijervaring. Hella is enthousiast over de zitpositie: “De zithouding is geweldig op deze fiets.” Ze waardeert ook de leren handvatten die geen irritatie geven, zelfs tijdens langere ritten. Het zadel wordt als goed ervaren, al is dit een persoonlijk aspect dat per fietser kan verschillen.

Naast de ontspannen zithouding is het lekker rijden op de Ultimate C5 HMB. De fiets is voorzien van voldoende vering om oneffenheden in het wegdek op te vangen. Toch had Hella graag een carbon voorvork gezien voor nog meer comfort, vooral op uitdagende ondergronden zoals klinkers en verkeersheuvels. Desondanks zorgen de brede banden en de algehele geometrie van de fiets voor een soepel en comfortabel rijgedrag, zelfs op langere tochten.

“Wat een fantastische fiets! Zowel over het comfort als over het uithoudingsvermogen van de fiets ben ik zeer tevreden.”

- Dineke

Prestaties

De e-bike overtuigt met zijn indrukwekkende prestaties, zowel op het gebied van motorondersteuning als remkracht. Hella is lovend over de geruisloze motor die in alle standen fantastische ondersteuning biedt: “De fiets is erg geruisloos, de ondersteuning is fantastisch en ook zonder ondersteuning kun je er perfect op fietsen.” Dit maakt de fiets geschikt voor diverse omstandigheden en gebruiksdoelen, van woon-werkverkeer tot recreatieve tochten. Ook de remprestaties van de remmen zijn uitstekend volgens Hella: “De Magura-remmen zijn fantastisch, ze remmen uitstekend, ook in de regen, en dat maakt deze fiets erg veilig!”

Design en afwerking

De Gazelle Ultimate C5 maakt indruk met zijn stijlvolle design en hoogwaardige afwerking. Hella is zeer te spreken over het uiterlijk van de fiets: “Het design is mooi, alleen mis ik de snelbinders en ik had liever een carbon voorvork gehad. De fiets is wat zwaar, maar verder is het een prachtige fiets, zowel qua design als qua kleur en afwerking.” De fiets oogt niet alleen fraai, maar voelt ook stabiel en veilig aan tijdens het rijden. Toch is er ook een aandachtspuntje. De aluminium voorvork voelt soms wat ‘blikkerig’ aan op oneffen ondergronden, zoals kasseien, klinkers en verkeersheuvels. 

Consumenten testen: de Gazelle Ultimate C5 HMB-DbSrhNIyTM6LABN2sTgBfA

Lange afstanden

Dankzij de indrukwekkende actieradius van de accu blinkt deze e-bike uit in het afleggen van lange afstanden. Hella heeft in de ecostand meer dan 150 kilometer gefietst. Ook Dineke is onder de indruk: “Bij volle tegenwind houdt de accu het (in turbostand) zo’n 55 kilometer vol.” Dit maakt de fiets uitermate geschikt voor veeleisende ritten, zowel voor woon-werkverkeer als de wat langere recreatieve toertochten. Dit is een groot pluspunt voor fietsers die regelmatig lange afstanden afleggen of op avontuur willen gaan met hun e-bike.

Wat verder opvalt

Hoewel de Gazelle Ultimate C5 op veel vlakken uitblinkt, is er één aandachtspunt die de algehele rijervaring absoluut nog kan verbeteren: de remmen. Hella vindt dat ze fantastisch werken. Olaf beaamt de uitstekende achterrem, maar heeft wat twijfels over de voorrem. Dineke ervaart dat de remmen in etappes lijken te werken in plaats van vloeiend.  

Prijs-kwaliteitverhouding

Deze e-bike van Gazelle heeft een forse aanschafprijs, maar is volgens de testers de aankoop waard. Hella is overtuigd: “Aan deze fiets heeft men absoluut waar voor z’n geld!” De hoogwaardige afwerking, uitstekende prestaties en het uitgebreide pakket aan features rechtvaardigen de prijs. Wel plaatsen de testers enkele kanttekeningen. Zo had Hella, zoals eerder gezegd, liever een carbon voorvork gehad in plaats van de huidige aluminium versie, zeker gezien het prijsniveau van de fiets. 

Consumenten testen: de Gazelle Ultimate C5 HMB-ClztWnyLRvCfzmHQ-QfD6w

Conclusie

De Gazelle Ultimate C5 is een indrukwekkende e-bike die uitblinkt in comfort, prestaties en gebruiksgemak. De testers zijn unaniem lovend over deze veelzijdige fiets, die geschikt is voor zowel woon-werkverkeer als lange toertochten in het weekend. “In één woord: geweldig!” concludeert Hella. 

De fiets biedt een ontspannen zithouding en soepele rijervaring dankzij de ergonomische handvatten, het comfortabele zadel en de aanwezige vering. De krachtige motor en uitstekende remmen zorgen voor een veilig en betrouwbaar rijgedrag, zelfs bij hoge snelheden en onder natte omstandigheden. Bovendien is de fiets gebruiksvriendelijk, met een overzichtelijk display, eenvoudig toegankelijke accu en intuïtieve bediening. 

Kleine verbeterpunten zijn het ontbreken van snelbinders, en de aluminium voorvork. Toch wegen deze minpunten niet op tegen de vele sterke eigenschappen van de Ultimate C5. 

Voor wie op zoek is naar een topkwaliteit e-bike die op alle fronten overtuigt, is dit een uitstekende keuze. “Als je op zoek bent naar een cruiser-e-bike, dan is de Gazelle Ultimate C5 een goede keuze op het gebied van kwaliteit, veiligheid, maatwerk en prijs”, vat Dineke treffend samen. 

Pluspunten
  • Uitstekende remprestaties

  • Indrukwekkende actieradius

  • Comfortabele zit

Minpunten
  • Geen snelbinders

  • Twijfels over voorrem

  • Afwerking van kabels

Meer informatie over deze e-bike?

Bekijk de Gazelle Ultimate C5 HMB op Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten