Consumenten testen: de BYD DOLPHIN

© BYD

Consumenten testen: de BYD DOLPHIN

Geplaatst: 16 april 2024 - 17:28

Aangepast: 6 mei 2024 - 07:38

Partnerredactie

De BYD DOLPHIN mag dan heel concurrerend geprijsd zijn, maar dat wil niet zeggen dat er is beknibbeld op de binnenruimte of de standaarduitrusting. Integendeel zelfs: de drie testrijders die voor de Kieskeurig.nl EV-duurtest met de BYD DOLPHIN op pad gingen, prijzen de auto om zijn hoogstaande comfort en luxe uitrusting.

Partnerbijdrage – in samenwerking met BYD

Ga enkele weken rijden met de elektrische BYD DOLPHIN en noteer tussentijds wat je allemaal goed vindt aan de compacte EV, en wat je ervaart als minder geslaagd. Met die opdracht gingen drie testrijders met de BYD DOLPHIN op pad voor de Kieskeurig.nl EV-duurtest. Nadat alle testnotities waren verzameld, kon een eenduidige conclusie worden geformuleerd. Je leest er alles over in het gratis testrapport van de BYD DOLPHIN.

Ontvang direct het duurtest-rapport van de BYD DOLPHIN

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig EV Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV nieuwsbrief.

BYD is pas korte tijd in Nederland actief. Het merk kan echter vertrouwen op bijna dertig jaar ervaring op het gebied van batterijtechnologie. Het in China gevestigde BYD mag zichzelf zelfs de grootste fabrikant van geëlektrificeerde voertuigen ter wereld noemen. Van alle ervaring op EV-gebied is de BYD DOLPHIN – het kleinste model uit een reeks van zes verschillende auto’s – het tastbare resultaat: voorzien van een 60,4 kWh Blade Battery, springt de auto bovengemiddeld efficiënt om met de energiereserves. Op een volgeladen batterij ligt zelfs een actieradius binnen bereik van maar liefst 427 kilometer. Toonaangevend in zijn segment! 

Consumenten testen BYD DOLPHIN (2024)

© BYD

“Geen laadstress”

Testrijder Geert-Jan is dan ook zeer te spreken over de dagelijkse bruikbaarheid van de BYD DOLPHIN: “Voor werk rijd ik twee keer per weer naar Den Haag, een afstand van 144 kilometer enkele reis. Door de grote batterij is er echter geen enkele reden voor laadstress.” Testrijder Helene geeft aan erg blij te zijn met de goede snellaadprestaties van de DOLPHIN, wat mede te danken is aan de standaard energiezuinige warmtepomp: “Het snelladen is een handige functie die het gemak van het rijden met een elektrische auto vergroot.”

Sowieso wordt het rijden met de BYD DOLPHIN als erg prettig ervaren door de testrijders. De auto heeft een soepele vering en een zeer complete standaarduitrusting. Zo is de geteste Comfort-uitvoering onder meer voorzien van verwarmde stoelen, automatische airco, een 360-gradencamera met parkeerhulp en allerlei rijhulpsystemen zoals adaptieve cruisecontrol. Testrijder Pim: “Het comfort tijdens het rijden is uitstekend. De stoelen zitten lekker en de auto stuurt goed.” Dat de BYD DOLPHIN ook achterin veel zitruimte te bieden heeft, wordt door de drie testrijders unaniem genoemd als comfortverhogend. 

Consumenten testen BYD DOLPHIN (2024)

© BYD

Wennen aan de bediening

Een uniek kenmerk van de modellen van BYD is het grote, draaibare bedieningsscherm centraal op het dashboard. Afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren kan het touchscreen met een eenvoudige druk op de knop een kwartslag worden gedraaid. Ideaal om bijvoorbeeld in een onbekende stad of streek het bereik van de navigatiekaart te vergroten. De bediening werkt als op een smartphone of een tablet; alleen voor de belangrijkste functies zijn nog fysieke knoppen op het dashboard geplaatst. Alle overige functies van de auto kunnen worden ingesteld via het grote aanraakscherm.

Voor een auto is dat een nieuwe en nog vrij onbekende methode, die bij veel gebruikers in eerste instantie nog enige gewenning vraagt. Dat geeft testrijder Helene volmondig toe: “Het kostte mij wat tijd om de menustructuur van het grote scherm onder de knie te krijgen. Het systeem maakt echter snel verbinding met je smartphone. Je kunt dan kiezen om de geïntegreerde navigatie van de BYD te gebruiken, of die op je telefoon via Apple CarPlay of Android Auto.”

Watch on YouTube

 

Consumenten testen BYD DOLPHIN (2024)

© BYD

Veiligheid voorop

Zoals al aangegeven: de BYD DOLPHIN beschikt standaard over een heleboel veiligheids- en rijhulpsystemen. Deze houden de omgeving rond de auto scherp in de gaten en indien noodzakelijk grijpen ze in bij dreigend gevaar. Voor de bestuurder die in sommige verkeerssituaties ogen tekort komt, zijn deze systemen beslist een welkome aanvulling. Systemen als de adaptieve cruisecontrol, die de gereden snelheid automatisch aanpast aan de snelheid van het overige verkeer, zijn tijdens de spits of op lange ritten ook voor de algehele comfortbeleving van toegevoegde waarde.

Na hun uitgebreide kennismaking met de BYD DOLPHIN zijn de drie testrijders eensgezind in hun eindoordeel: deze compacte elektrisch aangedreven gezinsauto verdient beslist aanbeveling. Het comfort, de prestaties, het design en de afwerking van het interieur krijgen het oordeel ‘Goed’ of ‘Uitstekend’. Terwijl BYD in Nederland steeds meer bekendheid krijgt, laat de DOLPHIN heel duidelijk zien dat het merk kan teruggrijpen op jarenlange ervaring met het ontwikkelen en produceren van volwassen, zeer doorwrochte elektrisch aangedreven auto’s.

Consumenten testen BYD DOLPHIN (2024)

© BYD

 

➕ Pluspunten

• Gebruiksvriendelijke kofferruimte
• Geen laadstress dankzij grote batterij
• Goede prijs-/kwaliteitverhouding
• Eenvoudig opladen
• Uitgebreide standaarduitrusting
• Eigentijds design
• Hoogstaand veercomfort

➖ Minpunten

• Voice control (nog) niet in het Nederlands
• Infotainmentsysteem vraagt wat gewenning
• Je moet bewust om de raamstijlen heen kijken
• Selectief inpakken voor een lange vakantie
• Geen ‘one-pedal driving’

Ontvang direct het duurtest-rapport van de BYD DOLPHIN

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig EV Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten