Welke grasmaaier past het beste bij jouw tuin?

© Sergey + Marina

Welke grasmaaier past het beste bij jouw tuin?

Geplaatst: 6 mei 2024 - 12:03

Redactie ID.nl

Het kiezen van de juiste grasmaaier hangt af van een aantal dingen, zoals de grootte van je tuin, je budget en gebruiksgemak. Wordt het een handgrasmaaier, een elektrische (al dan niet met een accu) of een robotmaaier? ‘Gras’duin rustig door dit artikel om te weten te komen welke maaier voor jou het meest geschikt is.

Lees ook: Grasmaaien wordt een fluitje van een cent met deze tips

Handmaaier

Voor kleine tuinen tot ongeveer 50 vierkante meter zijn handgrasmaaiers een uitstekende keuze. Ze zijn compact, goedkoop, eenvoudig te bedienen en je hebt geen stopcontact in de buurt of accu nodig. Bovendien maken ze weinig geluid en hebben ze weinig onderhoud nodig, hoewel de messen af en toe geslepen moeten worden. Het nadeel is dat je echt zelf aan de slag moet (en als je gras echt hoog staat, kan dat best zwaar zijn). Ook hebben ze doorgaans maar beperkte instelmogelijkheden voor de maaihoogte. Ook zit er vaak geen opvangbak of -zak aan, waardoor je het gemaaide gras na afloop zelf bijeen moet harken en in de groenbak of op de composthoop moet doen.

Handgrasmaaiers

Bekijk & vergelijk

Handmaaimachine

© Spritnyuk_com

Elektrische maaier op netstroom

Elektrische grasmaaiers met snoer zijn geschikt voor middelgrote tuinen tot circa 200 vierkante meter. Hun kracht is constant dankzij de netstroom, maar de actieradius is beperkt door het snoer, dat hinderlijk kan zijn – je zult de eerste niet zijn die er tijdens het maaien over struikelt. Elektrische maaiers kun je meestal wel op verschillende maaihoogtes instellen en ze hebben eigenlijk altijd wel een opvangbak die gemakkelijk te legen is. Ze zijn over het algemeen stiller dan benzinemodellen (die we overigens verder niet behandelen in dit artikel – als gemiddelde consument zul je waarschijnlijk sowieso al niet zo snel kopen, want gedoe met bijvullen). Qua ergonomie is een elektrische maaimachine fijner dan een handgrasmaaier: vaak kun je de duwbeugel in hoogte verstellen, waardoor je minder last krijgt van je rug. scoren ze goed met verstelbare handvatten voor meer comfort tijdens het maaien.

Elektrische grasmaaier op netstroom

© Mike Watson Images Limited

⛽ Toch een benzinemaaier?

Kijk & vergelijk

Accumaaier

Elektrische grasmaaiers met accu bieden meer flexibiliteit: inderdaad, je hebt geen last van dat snoer. Je kunt dus ongehinderd doormaaien. Wat betreft tuinoppervlak zijn ze vergelijkbaar met hun bekabelde broers: denk aan ongeveer 200 vierkante meter. Houd er wel rekening mee dat je de accu regelmatig moet opladen. Heb je een goedkope accumaaier, dan kan het gebeuren dat je halverwege het maaien moet stoppen. Dat probleem heb je niet bij een maaier die op netstroom werkt. Qua functies zie je ook hier eigenlijk altijd een opvangbak en heb je de mogelijkheid om de maaihoogte in te stellen. Over het algemeen zijn accu-maaiers wel wat zwaarder dan kabel-maaiers. Je hebt daarentegen wel meer bewegingsvrijheid, waardoor manoeuvreren vaak makkelijk gaat. Is je budget beperkt? Accumaaiers zijn doorgaans wel duurder dan vergelijkbare bekabelde exemplaren.

Lees ook: Elektrische maaier vs handgrasmaaier: wat zijn de verschillen?

0

Powered by

logo
Type grasmaaierOnderhoudsfrequentieSoort onderhoud
HandgrasmaaierJaarlijksMessen slijpen, schoonmaken
Elektrische maaier6-maandelijksSchoonmaken, snoer controleren, messen slijpen
Accu grasmaaier6-maandelijksSchoonmaken, accu check, messen slijpen
Robotmaaier3-maandelijksSensoren en software updaten, messen slijpen, schoonmaken

Robotmaaier

Voor grote tuinen (of heel luie mensen 😉) zijn robotgrasmaaiers een goede optie. Ze werken helemaal zelfstandig en je kunt ze vaak zelfs op afstand via een app bedienen. Wat ook fijn is, is dat ze relatief stil zijn én dat je niet zelf het afgemaaide gras hoeft te verwerken. Ze hebben geen opvangbak; in plaats daarvan versnipperen ze het gemaaide en laten dit als natuurlijke meststof (mulch) achter op je gazon. Je kunt ze doorgaans programmeren, bijvoorbeeld om de maaihoogte in te stellen. Het grote nadeel is de hoge aanschafprijs en het frequente onderhoud dat nodig is, zoals het controleren van sensoren, software-updates en schoonmaken van de machine.

Lees ook: Zo kies je een robotmaaier die past bij jouw tuin

Robotmaaier

© Piotr Wawrzyniuk

0

Powered by

logo

Handig overzicht 👇🏼

Tot slot hebben we alle belangrijke punten die meespelen bij jouw keuze nog eens in een tabel gezet. Zo kun je snel zien welke maaier jij moet hebben! P.S. Je kunt horizontaal scrollen.

KenmerkHandgrasmaaierElektrische maaier (snoer)Elektrische maaier (accu)Robotmaaier
Grootte van de tuinKlein (< 50m²)Middelgroot (< 200m²)Middelgroot (< 200m²)Groot
Algemeen gebruiksgemakLage inspanningGemakkelijkZeer gemakkelijkUiterst gemakkelijk
ErgonomieKan belastend zijnVerstelbaar, comfortabelLicht en manoeuvreerbaarGeen fysieke inspanning
InstelbaarheidBeperktBreed scala aan instellingenBreed scala aan instellingenProgrammeerbaar
OnderhoudsfrequentieLaagMatigMatig tot hoogHoog
GrasopvangHandmatigOpvangbakOpvangbakMulchen
KostenLaagRedelijkHoogZeer hoog
GeluidZeer stilMatigMatigExtreem stil

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten