Lang leve de verticuteermachine: zo onderhoud je hem!

© AUFORT JEROME

Lang leve de verticuteermachine: zo onderhoud je hem!

Geplaatst: 11 mei 2024 - 11:58

Jolien Cohen

Het gazon ligt er netjes bij en je hebt de verticuteermachine opgeruimd tot hij weer nodig is in het najaar. Voordat je de verticuteermachine voor al die maanden in de schuur zet, is het verstandig om hem schoon te maken en te onderhouden. Met dit stappenplan heb je het zo voor elkaar.

Verticuteermachine schoonmaken

Wanneer je het gazon hebt geverticuteerd, maak je de onderkant van de verticuteermachine schoon. Door dit te doen, voorkom je dat er roest op het apparaat komt. Met een maaiermaatje (een handborstel voor grasmaaiers) of een plamuurmesje verwijder je onkruid, zand, mos en ander vuil van de wielen, de behuizing en verticuteerwals. Droog de onderkant met een oude doek. Gebruik geen water, want dit is niet goed voor de lagers.

Onderkant verticuteermachine schoonmaken

© sabine katzenberger

Verticuteermachine afstellen

© Dan Race - stock.adobe.com

Verticuteermachine onderhouden

  1. Bij een verticuteermachine die op benzine werkt, kantel je de machine zodat het luchtfilter naar boven is gericht. Hierdoor komt er geen motorolie in de carburateur.

  2. Maak de verticuteermachine aan de onderkant schoon.

  3. Controleer of elke bout of schroef goed vastzit. Zo niet, draai ze dan stevig aan. Draai ook de sterknop goed aan. Hoe beter je verticuteermachine is afgesteld, hoe efficiënter de machine werkt.

  4. Vet alle scharnieren in die wat stroef zijn. Door ze in te vetten, blijven de scharnieren soepel.

  5. Controleer of er beschadigende onderdelen zijn. Is dit het geval? Bestel dan nieuwe onderdelen en vervang de beschadigde onderdelen.

  6. Check of je de luchtfilter moet schoonmaken of vervangen. Een vervuilde luchtfilter kan ervoor zorgen dat er stof in de motor terechtkomt. Dit kan leiden tot slijtage van de motor. Het schoonmaken van de luchtfilter doe je met lucht of water. Gebruik geen water als het filter van papier is.

  7. Controleer de aandrijfriemen en span deze zo nodig aan, zodat de machine weer beter werkt.

  8. Berg je verticuteermachine op in een droge ruimte, zodat je corrosie voorkomt.

Lees ook: Is het gras bij de buren groener? Zo pak je kale plekken in het gazon aan

Maai je gras geregeld om het vol en gezond te houden

Shop snel een nieuwe handmaaier of elektrische grasmaaier

Gras verticuteren met een machine

© Roman Milert - stock.adobe.com

Versleten messen vervangen

Hoe vaker je de verticuteermachine gebruikt, hoe meer de messen verslijten. Als je ‘m alleen zelf gebruikt voor je tuin, dan slijten de messen niet zo snel. Je hebt het apparaat maar een tot twee keer nodig per jaar. Maar als je ‘m uitleent aan buren of familieleden, slijten de messen sneller. Ook een harde of droge grond zorgt ervoor dat de messen sneller slijten.

Merk je dat je na een rondje verticuteren dat het resultaat wat tegenvalt? Check dan of de messen versleten zijn. Controleer ook regelmatig of de messen verbogen zijn, afgebroken stukken of barsten hebben. Dit kan zorgen voor schade aan je gazon. Je kunt de verticuteerwals meestal twee keer omlaag bijstellen. Als de laagste afstelpositie is bereikt, moet je de verticuteerwals vervangen. Onderhoud je verticuteermachine minimaal een keer per jaar grondig. Je kunt dit doen voordat het maaiseizoen begint, erna of juist na gebruik van de machine.

Ook interessant: Kunstgras of echt gras: wat past beter bij mij?


0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten