Zo kies je een robotmaaier die past bij jouw tuin

© Piotr Wawrzyniuk

Zo kies je een robotmaaier die past bij jouw tuin

Geplaatst: 28 april 2024 - 12:02

Redactie ID.nl

Heb je een grasveld, dan weet je dat je regelmatig moet maaien. Sommige mensen vinden dat een ontspannend klusje – helemaal zen op je eigen gazon – maar andere mensen vinden het vooral vervelend om te doen. Jij ook? Dan is een robotmaaier echt iets voor jou. Maar hoe kies je er eentje die past bij jouw tuin? ID.nl helpt je wanneer je door de sprieten het gras niet meer ziet.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

Hoe werkt een robotmaaier?

Je kunt een robotmaaier zien als het buitenbroertje van een robotstofzuiger. Het apparaat is uitgerust met sensoren en een GPS-systeem, waardoor het binnen een afgebakend gebied kan navigeren. Deze begrenzing wordt meestal gevormd door een speciale draad die rond het te maaien gebied wordt gelegd en door de maaier wordt herkend: de perimeterdraad. De maaier rijdt volgens een willekeurig patroon over het gazon, waarbij hij continu kleine stukjes van het gras afsnijdt. Deze kleine stukjes gras dienen als natuurlijke bemesting voor je gazon. De robotmaaier is zo geprogrammeerd dat hij regelmatig terugkeert naar zijn oplaadstation om zichzelf op te laden voordat de batterij leeg is. Dankzij de sensoren kan de robotmaaier obstakels detecteren en vermijden – denk aan bomen, struiken, en tuinmeubelen.

Perimeterdraad nodig?

Selecteer op merk en lengte

Robotgrasmaaier kopen? Let op deze kenmerken

Er zijn een aantal kenmerken die een (grote) rol kunnen spelen bij jouw keuze voor een bepaald model. Denk aan batterijduur, maaioppervlak, sensortechnologie, maaihoogte en -resultaat. Hieronder lees je meer over elk van deze kenmerken. We kijken ook naar budget.

Batterijduur

De batterijduur van een robotmaaier bepaalt hoe lang de maaier kan werken voordat hij terug moet naar zijn laadstation. Dit is vooral belangrijk voor grotere tuinen. Kijk naar modellen die een batterijduur hebben die groot genoeg is om jouw hele gazon in één keer te maaien, of die geregeld genoeg terugkeren naar hun laadstation om op te laden. De batterijduur kan variëren van een paar uur tot een hele werkdag, afhankelijk van het model.

Maaioppervlak

Het maaioppervlak dat een robotmaaier aankan, wordt vaak uitgedrukt in vierkante meters. Een basisregel is dat hoe groter je tuin, hoe groter het maaioppervlak van de maaier moet zijn. Sommige geavanceerde modellen kunnen zelfs meerdere zones in je tuin aan. Het is belangrijk om het maaioppervlak af te stemmen op de grootte van je gazon. Vooral wie iets zoekt voor een oppervlakte tussen de 200 en de 2000 vierkante meter heeft veel keus. Voor kleine tuintjes (tot 200 vierkante meter) en voor echt grote tuinen (meer dan 2000 vierkante meter) is het aanbod wat beperkter.

Sensortechnologie

Robotmaaiers zijn uitgerust met diverse sensoren om obstakels te detecteren en om te gaan met variabel terrein. Sensoren helpen ook om de maaier binnen de grenzen van je gazon te houden. Kies een maaier met geavanceerde sensortechnologie zoals botsingsdetectie, hellingdetectie en lasernavigatie om ervoor te zorgen dat hij zelfstandig kan werken zonder jouw tuinmeubilair of bloemperken te beschadigen.

Robotmaaier besturen met app

© Lev Dolgachov

Maaihoogte en -resultaat

Een ander belangrijk kenmerk is het maairesultaat dat de robotmaaier oplevert. Betere modellen hebben scherpe, roterende messen die het gras op een nette en gelijkmatige manier afsnijden, in plaats van het uit te trekken. Ook de maaihoogte is van belang voor een egaal en gezond gazon.

Budget

Robotmaaiers zijn er in diverse prijsklassen, variërend van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro's voor de meest geavanceerde modellen. Basis modellen zijn geschikt voor kleinere (vlakke) tuinen en eenvoudiger in functies. Voor grotere of hellende tuinen of complexe tuinindelingen met veel obstakels zijn er geavanceerdere, (en dus vaak duurdere) modellen op de markt.

Let ook op:Want:
ProgrammeeroptiesDe mogelijkheid om maaipatronen, tijden en maaihoogtes in te stellen.
RegensensorSommige modellen stoppen met maaien of keren terug naar het laadstation als het regent.
ConnectiviteitModellen met wifi of app-besturing bieden extra gebruiksgemak voor programmeren en status-updates.
MaairesultaatCheck recensies om meer te weten te komen over de maaiprestaties van een model.
AccutypeLithium-ion accu's gaan tegenwoordig langer mee dan oude loodzuurbatterijen.

Installatie

De installatie van een robotmaaier vereist meestal dat je een perimeterdraad langs de randen van je gazon spant. Deze draad dient als leidraad voor de maaier om te weten waar hij wel en niet mag maaien. Het is belangrijk dat deze correct en volgens de installatie-instructies geïnstalleerd wordt om efficiënt maaien te garanderen.

Onderhoud

Het onderhoud van een robotmaaier is relatief eenvoudig. Reinig de messen en de onderkant van de maaier regelmatig om ophoping van gras en vuil te voorkomen. Controleer ook of de batterij en sensoren goed functioneren. Sommige modellen hebben een zelfreinigingsfunctie die onderhoudswerk kan beperken. Vervang de messen elk seizoen of als ze bot raken; zo kan de maaier jaar na jaar zijn werk goed blijven doen.

Robotmaaier schoonmaken

© Orths Medien

Lees ook: Slimme tuinspullen om je leven makkelijker te maken

Tips voor optimaal gebruik

⊛ Controleer regelmatig de perimeterdraad om te kijken of hij niet beschadigd is of overwoekerd door gras of onkruid (daardoor kan hij minder goed gedetecteerd worden door de maaier). goed te inspecteren.
⊛ Pas de maaihoogte aan naargelang de conditie en het seizoen van je gazon. In de lente en zomer kan het gras wat langer blijven staan, terwijl een kortere maaihoogte in de herfst de grasmat beter voorbereidt op de winter. Een juiste maaihoogte bevordert een gezonde, dichte grasmat.
⊛ Verplaats tuinmeubels, plantenbakken en andere dingen die op je gazon staan regelmatig, zodat de maaier echt overal bij kan. Zo wordt je hele gazon mooi egaal gemaaid.
⊛ Zorg dat de zone rond het laadstation vrij is en blijft van bladeren en takken, zodat de maaier moeiteloos kan aankoppelen om zijn accu weer op te laden.
⊛ Bescherm je robotmaaier tijdens extreme weersomstandigheden zoals zware regenval of strenge winterse kou. Berg de maaier binnen op als je hem langere perioden niet gebruikt.

Conclusie

Een robotmaaier is niet goedkoop, maar wel heel fijn voor iedereen die niet houdt van gras maaien. Bedenk goed wat je nodig hebt. Keuze is er genoeg. Hieronder zie je vier voorbeelden, elk met een ander maximum maaioppervlak.

Tot 250 vierkante meter: Gardena Sileno Minimo 250

De Gardena Sileno Minimo 250 is een geavanceerde robotmaaier met bluetooth en vooral geschikt voor kleinere gazons tot 250 m² met hellingen tot 25 procent. Met de Gardena-app word je je stap voor stap door het programmeerproces geleid. Het compacte ontwerp zorgt dat de maaier makkelijk om allerlei obstakels heen kan manoeuvreren. Ook fijn: hij is fluisterstil, dus zorgt niet voor geluidsoverlast.

0

Powered by

logo

Tot 500 vierkante meter: Bosch Indego S+ 500

De Bosch Indego S+ 500 is een slimme robotmaaier die zelfstandig door je tuin navigeert en obstakels met gemak vermijdt. Hij is 36,4 cm breed, 44,5 cm lang, en 20,2 cm hoog en weegt 7,7 kilo. van 8 kg. De maaier is uitgerust met een efficiënt roterend mes; de maaibreedte is 19 centimeter. Hij kan ongeveer 60 minuten maaien voordat de accu weer opgeladen moet worden.

0

Powered by

logo

Tot 700 vierkante meter: Worx WWR167E

De Worx Landroid M700 2.0 (WR167E) is een geavanceerde robotgrasmaaier ontworpen voor gazons tot 700 m² met hellingen tot 35 procent. Je kunt hem bedienen via een app op je smartphone. Hij beschikt over navigatie met AIA-technologie voor efficiënt maaien, heeft een maaibreedte van 18 cm en de snijhoogte kan ingesteld worden tussen 30 en 60 mm. Het opladen van de lithium-ion batterij duurt 150 minuten. Deze robotmaaier is ook uitgerust met regensensoren en beveiligingsfuncties zoals een pincode en alarm.

0

Powered by

logo

Tot 1000 vierkante meter: Gardena Sileno Life 1000

Dit model is speciaal ontworpen voor middelgrote gazons tot 1000 m² en kan hellingen tot 35 procent aan. De maaier is uitgerust met een hoogteverstelbaar maaiblad, variërend van 20mm tot 50mm, en werkt efficiënt en stil met een geluidsniveau van ongeveer 58 dB. Daarnaast kan het apparaat worden bediend via een bluetooth-app, waardoor je het gemakkelijk van afstand kunt besturen. Deze robotmaaier is ook geschikt voor gebruik in de regen en heeft ingebouwde diefstalbeveiliging door middel van een pincode.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten