ID.nl logo
Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips
© Tomasz Zajda - stock.adobe.com
Huis

Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips

De meeste grasmaaiers werken op benzine of elektriciteit. Appeltje, eitje dus, dat grasmaaien. Maar fiets eens door een willekeurige Nederlandse woonwijk en wat blijkt: een gazon mooi houden is tóch niet zo makkelijk. Vaak en goed grasmaaien maakt je grasmat mooier, dikker en gaat zelfs onkruid tegen. Dus neem de tips even door. Dan ligt jouw gazon er straks megastrak bij.

  • In de zomer moet je minstens één keer per week maaien. Eigenlijk kun je niet snel te vaak grasmaaien.
  • Maai nooit nat gras. Daar wordt je grasmaaier (en je gazon) niet beter van.
  • Komt er een hittegolf aan? Als de temperaturen boven 25 graden stijgen, kun je je gras beter wat hoger afmaaien. Zo zijn de wortels beter beschermd tegen de felle zon.

Wil je het jezelf makkelijker maken in de tuin? Lees dan eens: Met deze gadgets is jouw slimme tuin zomerklaar

Zo vaak moet je gras maaien

Het gras maaien is niet alleen belangrijk voor een verzorgde uitstraling van je gazon. Je grasmat wordt er ook nog eens mooier van! Door regelmatig te maaien, geef je het gras de stimulans die het nodig heeft om zich breder uit te groeien en een compact gazon te vormen. Hoe vaak moet je dan maaien om een mooie grasmat te krijgen?

Tijdens het groeiseizoen, grofweg van maart tot en met oktober, is het ideaal om wekelijks het gras te maaien. Schijnt de zon met afgewisseld een zomerbui? Dan is twee keer per week zelfs nodig. In deze periode groeit het gras snel en regelmatig maaien zorgt ervoor dat het gazon strakker, voller en gezonder wordt.

Natuurlijk hoef je geen ‘vaste maaidagen’ in te voeren. Gras groeit tenslotte ook niet volgens een schema. Een visuele inspectie werkt prima. Als het gras er wat slordig uitziet, met uitstekende plukken of ongelijkmatige groei, is het hoog tijd om de grasmaaier erbij te pakken en het weer netjes te maken.

Pas de maai-frequentie aan op de weersomstandigheden. Tijdens drogere periodes groeit het gras mogelijk langzamer, terwijl na een goede regenbui het gras juist sneller kan groeien.

Maai maar een derde van de sprieten weg

Een handige richtlijn is om nooit meer dan een derde van de grashoogte af te maaien bij elke maaibeurt. Hierdoor geef je het gras de kans om zich vol en weelderig te ontwikkelen.

Hoe zit dat precies?

Langere grassprieten ontwikkelen langere en sterke wortels. Dit diepere wortelstelsel is beter in staat om water en voedingsstoffen in de bodem te vinden.

Wanneer je het gras te kort maait, dwing je de grasplanten om hun energie te richten op het teruggroeien van het blad (de spriet), in plaats van het versterken van hun wortels.

Bovendien vergroot het kort maaien de kans dat onkruid zich in je gazon nestelt. Langere grasbladen werpen schaduw op de bodem, waardoor het koeler blijft. Dit helpt voorkomen dat onkruidzaden ontkiemen en je gazon overwoekeren. Veel onkruid verdraagt maaien sowieso slecht, dus vaak druk je het met een regelmatige maaibeurt de kop in.

De ‘eenderde-regel’ betekent ook dat je, na je vakantie, niet per se alles wegmaait. Begin met een derde van de lengte, herhaal dit eventueel na een paar dagen nog eens. Zo blijft je gazon groen en gezond.

Lees ook: Zo overleeft je tuin je vakantie: 10 tips

©MARIUSZ BLACH

Versgemaaid gras Ooit afgevraagd waar die heerlijke geur vandaan komt als je het gras net hebt gemaaid? Daar is onderzoek naar gedaan. Wat bleek? Gras produceert, net als sommige andere planten, een bepaald stofje wanneer het in gevaar is. Ja, het gras raakt in paniek als je het maait! Die beschermende stofjes worden Green Leaf Volatiles (GLV) genoemd. En wij mensen ruiken ze als de 'lekkere geur van pas gemaaid gras'. Het is een beetje zoals angstzweet bij mensen wanneer ze in paniek raken - het heeft een heel specifieke geur.

Maar waarom vinden we die geur zo lekker? Dat heeft te maken met associaties en herinneringen. Onze hersenen verwerken geur in het emotionele brein, ook wel bekend als het limbisch systeem. Geuren worden vaak opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Dus de geur van gemaaid gras roept vaak positieve emoties op, zoals zomer, mooi weer en veel zon. Het zijn allemaal dingen waar de meeste mensen blij van worden!

Kies de juiste grasmaaier

Je kunt kiezen uit veel verschillende grasmaaiers. Is de grasmat niet zo heel groot (maximaal 500 vierkante meter), dan kun je met een elektrische grasmaaier aan de slag. Deze zijn schoon en duurzaam, maaien met minder geluid en meestal zijn ze goedkoper in aanschaf.

Is je grasmat groter, dan is een benzinemaaier meer geschikt. Voor de kanten, of voor een heel onregelmatig gazon, is een bosmaaier of grastrimmer fijn. Ben je gezegend met een echte flinke grasmat, dan kun je lekker op de zitmaaier stappen. Ineens bieden familie en vrienden zich ook aan om je gras te komen maaien!

Veel grasmaaiers hebben de mogelijkheid om te ‘mulchen’. Ze versnipperen het gemaaide gras (daar zit ook vaak wat blad tussen) en strooien het weer uit. Hierdoor heb je geen tuinafval en de mulch geeft een mooie compostlaag, die goed is voor het gras.

Laat een robotmaaier het werk doen

Je hóeft niet meer handmatig te duwen en te trekken aan een grasmaaier: de robotmaaier kan het allemaal van je overnemen. Je kunt bij sommigen zelfs een maaischema invoeren, zodat ze vanzelf aan de slag gaan. Of bestuur ‘m met een app, zodat je zelfs vanaf je vakantieadres het gras kunt laten maaien.

©Piotr Wawrzyniuk

Maai alleen met scherpe messen

Zorg ervoor dat je altijd met scherpe messen maait. Een bot mes scheurt het gras in plaats van het netjes af te snijden. Het gevolg? Je gras krijgt een onverzorgde uitstraling met verdroogde en gele grassprieten. Er komen van die bruine randjes aan de toppen van de sprieten. Dat is natuurlijk niet wat je wilt voor je gazon.

Neem regelmatig de tijd om de messen van je grasmaaier te controleren en tijdig onderhoud uit te voeren. Scherpe messen snijden het gras mooi recht af, waardoor het gezond en groen blijft. Je checkt de messen door de grasmaaier uit te schakelen en de maaier op zijn zij te kantelen (zorg ervoor dat de benzinetank leeg is). Inspecteer de messen zorgvuldig en let op eventuele tekenen van slijtage, beschadiging of roest. Let ook op of het gras netjes wordt afgesneden of dat er sprake is van rafelige randen. Dat is een teken van botte messen.

Maai in banen

Als je altijd al hebt opgekeken naar die prachtige banen op voetbalvelden in grote stadions of in sommige parken, dan is er goed nieuws: je kunt hetzelfde effect ook in je eigen tuin creëren! Je moet hiervoor maaien in banen, waarbij je de ene baan helemaal in een rechte lijn één kant op maait, en de naastgelegen baan helemaal de andere kant op.

Je hebt een zware grasmaaier nodig, die het gras een beetje platdrukt. Dan zie je het contrast het beste. Een goede keuze is een kooimaaier met een zware wals. Door de lichtval ontstaat er een kleurverschil in het gras, wat zorgt voor een prachtig effect.

Probeer recht en gelijkmatig te maaien, zodat je een strak resultaat krijgt. Het kan handig zijn om een referentiepunt te kiezen, zoals een rand of een pad, om als leidraad te gebruiken tijdens het maaien.

Tip: maak je banen de volgende keer precies andersom. Als je het gras elke keer dezelfde kant op ‘drukt’, wordt het minder sterk. Het groeit op een gegeven moment scheef, wat geen mooie mat geeft.

Verticuteer eens per jaar

Een belangrijke onderhoudstaak voor een gezond en mooi gazon is het verticuteren. Verticuteren is het proces waarbij je de viltlaag en de mos ophoping uit je gazon verwijdert. Je kunt dit het beste eens per jaar doen, bij voorkeur in het voorjaar.

Na verloop van tijd ontstaat er een dichte laag van organisch materiaal, zoals afgestorven gras, mos en bladeren, die zich ophoopt tussen de graswortels. Deze laag wordt ook wel vilt genoemd. Het vilt belemmert de toevoer van lucht, water en voedingsstoffen naar de wortels, wat kan leiden tot een verzwakt gazon met een doffe uitstraling.

Door het gazon te verticuteren, doorbreek je deze viltlaag en zorg je ervoor dat lucht, water en voedingsstoffen weer gemakkelijk bij de wortels kunnen komen. Hierdoor kan het gras beter ademen en groeien, waardoor het gezonder en sterker wordt.

Verticuteren doe je met een verticuteermachine, een soort grasmaaier die kleine gaatjes in het gras prikt. Door het maaiseizoen hiermee te beginnen (of af te sluiten, je kunt ook verticuteren in het najaar), bereid je je grasmat voor op een mooie zomer.

Gras blijft mooier als je het verticuteert!

Een pittig karwei, maar makkelijker met het juiste gereedschap

Wanneer maaien? Het beste moment om het gras te maaien in de zomer is aan het begin van de avond, op een droge dag. Zo rond een uur of 7 of 8. De dauw is dan weg, de ergste hitte is uit de dag en je kunt zelf nog wel zien wat je doet. Laat je toetje staan en ga lekker naar buiten.

©Gardena

Grasmaaien rondom een boom, of bij een schutting op bloemperken

Heb je ‘obstakels’ in het gras of een mooi aangelegd bloembed op de grens. Een bosmaaier of trimmer is ideaal om bij schuttingen en bomen te maaien. Een trimmer is iets lichter en is prima geschikt voor het netjes afwerken van randen. Een bosmaaier pakt ook ruw, overwoekerd gebied aan. Bij obstakels, zoals bomen, maai je met een maaidraad. Dit is een snel roterend ‘draad’ van hard materiaal, die gras afkapt. Het beschadigt dikkere materialen, zoals bomen, niet. Je moet dan wel het juiste maaidraad gebruiken. Vierkant maaidraad is scherper en agressiever. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om bramenstruiken weg te halen. Rond maaidraad is zachter en zal je boom, schutting of verlichting niet beschadigen.

Als je een klein tot middelgroot gazon hebt, kun je gebruikmaken van een manuele kantsnijder, ook wel een spade met een halve maansmes genoemd. Met deze handige tool kun je de uitstekende wortels en graskluiten langs de randen afsteken.

Als je een groot gazon hebt, dan is eerdergenoemde grastrimmer het handigst. Werk na iedere keer grasmaaien de kanten ook netjes af.

Heb je een zanderige bodem? Dan kan het gebeuren dat die randen van je gazon een beetje afbrokkelen. Dat kun je oplossen door het beschadigde stuk uit het gazon te snijden en het een halve slag om te draaien. Zo komt de ‘lelijke’ kant in het gazon te liggen. Vul de gaten op met wat bodemverbeteraar en zaai het stukje gras opnieuw in.

Vermijd nat gras (maar kijk ook uit tijdens droogte)

Nat gras vermijden is de sleutel tot een mooi en gezond gazon. Waarom? Het maaien van nat gras kan resulteren in een ongelijkmatige trim en dat wil je natuurlijk vermijden. Ook kunnen de natte grasproppen je maaier verstoppen.

Gras is niet alleen nat als het regent. ‘s Ochtends is het gras vaak nog nat van de dauw of de mist die in de vroege uren optreedt. Wacht tot het gras droog is, zodat je een mooie gelijkmatige snede kunt krijgen en je gazon er op zijn best uitziet.

Het vermijden van nat gras betekent niet dat je het maaien moet uitstellen tot drogere periodes en het dan lekker kort te maaien, vooral niet in de zomer. Als het warm en droog is, is het juist verstandig om wat lengte te behouden. Langere grassprieten geven namelijk schaduw aan de grond, waardoor de wortels van het gras beschermd worden tegen de brandende zon. Dus, als het kwik boven de 25 graden stijgt, laat het gras dan wat langer.

©Paul - stock.adobe.com

Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear koptelefoons voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Je favoriete muziek of podcast luister je het liefst overal en wanneer het jou uitkomt. Dat doe je natuurlijk het best met je eigen oortjes in. We hebben vijf draadloze setjes voor minder dan 75 euro voor je gevonden.

Draadloze oordopjes zijn ontzettend praktisch, want zonder kabels heb je alle bewegingsvrijheid die je wilt, ideaal voor onderweg of tijdens het sporten. Ze zijn klein, licht en passen makkelijk in je zak of tas. De geluidskwaliteit is tegenwoordig prima en veel oordopjes hebben ook noise cancelling, waardoor je minder last hebt van omgevingsgeluid zoals pratende collega's of treingeluiden.

DISCLAIMER Op het moment van schrijven waren de besproken producten te vinden onder de 75 euro bij de goedkoopste winkel op Kieskeurig.nl. Deze prijzen kunnen echter schommelen.

JLab GO Air Sport True Wireless

De JLab GO Air Sport is vooral gericht op sporters die oordopjes zoeken die goed blijven zitten. Dankzij de oorhaakconstructie blijven ze ook tijdens beweging op hun plek. De behuizing is eenvoudig, maar handig is wel de ingebouwde usb-kabel waarmee je de oplaadcase direct in een usb-poort kunt steken. Water- en zweetbestendigheid zijn op orde, wat ze geschikt maakt voor in de sportschool of tijdens een regenachtige wandeling. Bluetooth 5.1 zorgt voor een stabiele verbinding, en hoewel je geen geavanceerde geluidsinstellingen hebt, is de bediening met tikbewegingen eenvoudig genoeg.

🔋 Opgegeven batterijduur
: 8 uur / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

JBL Wave Beam

De JBL Wave Beam is een degelijke keuze voor wie gewoon draadloze oordopjes zoekt zonder poespas. Het ontwerp is compact en qua geluid is er een duidelijke nadruk op bas, zoals je van JBL mag verwachten. Ze zijn niet waterdicht, maar wel enigszins beschermd tegen spatwater. Opladen gaat snel, en de case is klein genoeg om makkelijk in je zak mee te nemen. Bluetooth 5.2 zorgt voor een stabiele verbinding, maar verwacht geen ondersteuning voor high-res audio of geavanceerde ruisonderdrukking. Deze oordopjes zijn vooral bedoeld voor mensen die onderweg muziek luisteren of bellen en daarbij niet te veel willen instellen.

🔋 Batterijduur: 8 uur per oordopje / 32 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2 uur

Sony WF-C700N

De Sony WF-C700N is een betaalbaar model met actieve ruisonderdrukking, iets wat je niet vaak ziet in deze prijsklasse. De oordopjes zitten licht en stevig in je oor en ze voelen comfortabel, ook bij langer gebruik. Handig is dat ze automatisch aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent of op kantoor. De app van Sony biedt wat extra instellingen, zoals geluidsprofielen of een persoonlijke equalizer. De IPX4-rating betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over zweet of lichte regen.

🔋 Batterijduur
: 7,5 uur met ANC / 15 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Huawei FreeBuds 5i

De Huawei FreeBuds 5i bieden opvallend veel functies voor de prijs. Ze ondersteunen hi-res audio via LDAC, waardoor muziek beter tot zijn recht komt – mits je telefoon dit ook ondersteunt. De actieve ruisonderdrukking werkt redelijk goed, vooral bij kantoorgeluiden of tijdens reizen. Ook prettig is dat ze aan meerdere apparaten tegelijk gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld je laptop én je telefoon. De afwerking is netjes en de bediening werkt vlot via tikbewegingen. Ze zijn bestand tegen stof en spatwater, dus ook bruikbaar in wisselende omstandigheden. Voor wie flexibiliteit zoekt en goede functies zonder de hoofdprijs te betalen, zijn dit interessante oordopjes.

🔋 Batterijduur
: 6 uur met ANC / 28 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 1,5 uur

Sony WF-C500

De Sony WF-C500 zijn eenvoudige maar fijne oordopjes voor dagelijks gebruik. Ze missen luxe functies zoals ruisonderdrukking, maar maken dat goed met hun stevige batterijduur en betrouwbare prestaties. Het geluid is verrassend gebalanceerd en kan via de Sony-app nog wat worden bijgesteld. De oordopjes zijn klein en licht, waardoor je ze bijna niet voelt zitten. Dankzij IPX4 zijn ze beschermd tegen spatwater, dus geen problemen tijdens een korte regenbui of sportsessie. Je krijgt geen fancy draadloze functies, maar wel een degelijke bouw en gebruiksgemak dat precies doet wat je nodig hebt.

🔋 Batterijduur
: 10 uur per oordopje / 20 uur totaal met case
⚡ Oplaadtijd
: 2,5 uur

▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl: