Een centraal downloadsysteem voor pc, smartphone en tablet

© PXimport

Een centraal downloadsysteem voor pc, smartphone en tablet

Geplaatst: 16 juni 2014 - 06:15

Aangepast: 24 november 2022 - 10:59

Maikel Dijkhuizen

Wanneer je graag muziek en films via verschillende apparaten downloadt, is het wel zo handig dat alle bestanden op dezelfde downloadmachine terechtkomen. We leggen uit hoe je met een pc, smartphone en tablet zowel binnen- als buitenshuis downloadopdrachten toevoegt aan het centrale downloadsysteem.

01 SABnzbd

Op usenet (nieuwsgroepen) staan ontzettend veel goede films en muziekbestanden die je met behulp van een nieuwsserver kunt downloaden. Sommige internetproviders geven als extra dienst toegang tot een nieuwsserver, maar je neemt voor enkele euro's per maand ook desgewenst een maandabonnement bij bijvoorbeeld Eweka, Hitnews of Giganews.

De gegevens van je nieuwsserver gebruik je bijvoorbeeld in een programma als SABnzbd, waarna je naar hartenlust downloads kunt binnenhalen door nzb-bestanden toe te voegen. Een groot voordeel van SABnzbd is dat je met de juiste instellingen dit programma gemakkelijk op afstand benadert. Open de freeware op je downloadsysteem en navigeer naar Instellen / Algemeen. Typ in het veld achter Host het lokale IP-adres van het downloadsysteem.

Wanneer je dat niet weet, open je op de pc de opdrachtprompt (typ cmd in Windows-zoekvak). Vervolgens vul je als commando ipconfig in, waarna je achter IPv4-adres het IP-adres van de huidige pc ziet staan. Vul in SABnzbd ook een gebruikersnaam en wachtwoord in. Klik onderaan op Opslaan en herstart het downloadprogramma.

 

© PXimport

Het is belangrijk dat je het downloadsysteem beveiligt met een gebruikersnaam en wachtwoord.

02 Downloaden op afstand

Je kunt nu ook andere apparaten in je thuisnetwerk gebruiken om downloads aan SABnzbd toe te voegen. Open hiervoor een (mobiele) browser en surf naar http://lokaal_IP-adres:8080/sabnzbd, bijvoorbeeld http://192.168.1.12:8080/sabnzbd. Ook op apparaten buiten het thuisnetwerk lukt het om verbinding te maken met het downloadsysteem. Hiervoor is het wel noodzakelijk om poort 8080 in je router open te stellen voor externe verbindingen.

Typ in je browser het IP-adres van je router en log in op het beheerpaneel van het netwerkapparaat. Bij het onderdeel Portforwarding (of een soortgelijke benaming) vul je vervolgens het IP-adres van het downloadsysteem in. Typ daarnaast het juiste poortnummer.

Vergeet niet om de instellingen op te slaan. Buitenshuis maak je nu verbinding met het downloadsysteem door naar het webadres http://publiek_IP-adres:8080/sabnzbd te surfen. Heb je geen idee wat je publieke IP-adres is? Surf met een pc vanuit je thuisnetwerk dan eerst naar de website.

 

© PXimport

Ook vanaf een tablet voeg je eenvoudig downloadopdrachten toe aan SABnzbd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten