Maak Telegram veiliger voor jezelf met deze tips

© PXimport

Maak Telegram veiliger voor jezelf met deze tips

Smartphone & tablet

Geplaatst: 24 maart 2021 - 07:08

Aangepast: 25 november 2022 - 10:51

Wesley Akkerman

Er is nu een update voor de Telegram-berichtendienst beschikbaar die een aantal handige tools toevoegen voor een veiliger gebruik van de app. Het gaat om functies die in het teken staan van privacy en beveiliging, die we vaak eerder tegengekomen zijn in concurrerende apps.

Zo is er nu de mogelijkheid van het automatisch kunnen verwijderen van berichten. Dat kon natuurlijk al met de Secret Chats binnen de app, maar nu kan het dus met alle berichten. Het maakt ook niet uit of je de app nou op Android of iOS gebruikt. Je activeert de functionaliteit binnen een chat en geeft aan dat berichten zichzelf na 24 uur of zeven dagen verwijderen. Hierbij moet je wel blijven opletten. Berichten die gestuurd zijn voordat de functie geactiveerd werd, blijven gewoon bestaan in het gesprek. Signal heeft deze opties al sinds 2016, voor wat het waard is.

Ook groepen veranderen op Telegram

Telegram voert daarnaast veranderingen door aan groepen. Zo zijn er nu Broadcast-groepen, waar een ongelimiteerd aantal mensen zich voor kunnen aanmelden. Echter, die mensen kunnen zelf geen berichten plaatsen in zo’n groep. Dat privilege is enkel weggelegd voor de beheerder van de groep. Voicechats zijn daarentegen wel voor iedereen te gebruiken in zo’n uitzendgroep. Mogelijk is dit een antwoord op de populariteit van Clubhouse. Telegram verwacht dat mensen hier samenkomen voor exclusieve interviews, toffe gesprekken, het nieuws of gewoon casual chats.

Als beheerder bepaal je wie wel of niet welkom is in zo’n groep. Je kunt namelijk een uitnodiging in de vorm van een link opsturen, die na een bepaalde tijd verloopt. Dat betekent dat wanneer iemand op de link druk en de ingestelde tijd verlopen is, diegene geen toegang krijgt tot de groep. Dat is een nieuwe functie in het kader van online veiligheid. Ook kun je instellen dat de links slechts een bepaald aantal keer gebruikt kan worden. 

© PXimport

Privacy

Hoewel dit natuurlijk stappen in de goede richting zijn, neemt het nog altijd niet de zorgen weg die veel mensen hebben bij Telegram. De communicatiedienst biedt nog altijd geen eind-tot-eind versleuteling aan, waardoor de berichten onderschept kunnen worden. De nieuwe privacyfuncties lijken slechts een deel van de problemen op te lossen. Ja, het is goed om te weten dat berichten automatisch verwijderd worden en het is fijn dat je meer zeggenschap hebt over wie wel of niet welkom is in een groep, maar de hoofdzorgen zijn daarmee helaas niet verdwenen.

Mocht je nog steeds twijfelen tussen Telegram of Signal, lees dan ons artikel waarin we de diensten met elkaar vergelijken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000