Zo installeer je Windows 10 op je Mac

© PXimport

Zo installeer je Windows 10 op je Mac

Geplaatst: 26 november 2014 - 08:23

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Redactie

Om de Windows 10 Technical Preview - een zeer prille versie van Windows 10 - uit te proberen op je Mac, hoef je Windows niet al op je Mac te hebben staan. Sterker nog, het is relatief eenvoudig om het nieuwe Microsoft OS te installeren. Hier lees je hoe je Windows 10 gratis kunt proeven op je Mac.

Twee opties

Er zijn twee manieren om de Windows 10 Preview op je Mac te zetten. De eerste is om Windows op een aparte partitie van je harde schijf te installeren met behulp van Apple's ingebouwde Boot Camp software. Wanneer je klaar bent, kun je direct naar Windows booten. Zo wordt je Mac in principe dus omgetoverd tot een volledige Windows pc. Lees ook: 15 handige tips voor Windows 10.

Een andere optie maakt het mogelijk om Windows als een virtuele machine te draaien binnen een OS X-programma. We gebruiken hier de open-source VirtualBox van Oracle, maar Parallels Desktop is een populair alternatief (maar kost ongeveer 80 euro). Een virtuele machine is de manier die we aanbevelen, aangezien de Windows 10 Technical Preview zich nog in een erg vroeg stadium bevindt, met wat ruige randjes en bugs. Als er op een virtuele machine iets verkeerd gaat zal het je hardware of OS X installatie niet aantasten - je kunt het gewoon wissen en opnieuw beginnen.

© PXimport

Net als met alle pre-release software kunnen de ervaringen van verschillende personen variëren. Ik had weinig problemen: Ik heb Windows 10 geïnstalleerd op een MacBook Pro van eind 2014 met een 2,6 GHz i5-processor en 8GB RAM. Een onlangs uitgebrachte Mac zou Windows 10 prima moeten kunnen draaien.

Wat je ook doet, maak eerst een back-up van de data van je Mac. Ik had al gezegd dat de Windows 10 Technical Preview heel erg pril en experimenteel is... Je wilt niet al je waardevolle documenten en familievideo's kwijtraken als het besturingssysteem van Microsoft problemen geeft.

Download de ISO

Klaar met back-uppen? Eerst gaan we naar de Windows 10 download site om de Technical Preview te downloaden. Je zult je moeten aanmelden voor het Windows Insider Program door Microsoft je e-mailadres te geven.

Na de registratie - let op alle waarschuwingen dat dit pre-release software is en Microsofts waarschuwingen dat je je data moet back-uppen - moet je de versie van Windows 10 selecteren die bij jouw systeem past. Als je een relatief nieuwe Mac hebt met een Intel processor, kies dan voor de 64-bit versie. Hij is bijna 4GB dus ga ervoor zitten - de download kan even duren. Schrijf ook de productcode op; we hadden hem niet nodig voor onze testversie, maar het is handig om het te hebben voor het geval dat.

Installeer Windows 10 in VirtualBox

Laten we eerst uitleggen hoe je Windows 10 draaiende krijgt in een virtuele machine, aangezien dit onze aanbevolen methode is. Ga naar de Oracle VM downloads pagina, en selecteer de VirtualBox die voor OS X hosts geschikt is.

Start de download door het icoon naar de Applications-map te verslepen. Er zit een PDF van 300 pagina's bij, mocht je een uitgebreide instructie willen - maar je kunt deze overslaan en deze how to blijven lezen als je geen tijd of zin hebt om daadwerkelijk alles over VirtualBox te weten te komen.

In het VirtualBox startscherm moet je kiezen welk besturingssysteem je wilt installeren. Ik heb Windows 8.1 gekozen, omdat dat de meest recente versie van Windows is die in het keuzemenu staat. Windows 8 zou waarschijnlijk ook werken - zorg alleen wel dat je de juiste 64-bit of 32-bit optie kiest, afhankelijk van de versie van Windows 10 die je gedownload hebt.

© PXimport

VirtualBox zal vervolgens vragen hoeveel RAM je wilt toewijzen aan het draaien van de virtuele machine. Je kunt de standaardoptie van 2048MB kiezen als je je zorgen maakt over systeembronnen, maar de prestaties van Windows 10 zullen verbeteren wanneer je meer toewijst - je draait namelijk tegelijkertijd een ander besturingssysteem. Als je het tot 4GB kunt verhogen zou dat perfect zijn.

Vervolgens wordt er gevraagd om een virtuele harde schijf voor Windows 10 aan te maken. Tenzij je van plan bent om uitgebreid werk te doen of meer software te installeren kun je veilig de standaard 25GB selecteren. Selecteer de VirtualBox Disk Image optie op het volgende scherm en ga verder.

© PXimport

Daarna moet je een dynamisch toegewezen of een vastgestelde harde schijf selecteren. Zoals je waarschijnlijk uit de context kunt afleiden groeit de eerste naarmate je meer ruimte toevoegt. Dit is een betere keuze als je weinig ruimte hebt en niet van plan bent om veel aan je "Windows computer" toe te voegen. De vastgestelde schijf geeft echter snellere prestaties zolang je de ruimte hebt.

Wanneer dat allemaal klaar is, markeer de Windows 10 VM in het VirtualBox dashboard en selecteer de groene Start pijl. Je moet vervolgens de VM naar het Windows 10 ISO bestand wijzen. Daarna zul je het Windows logo te zien krijgen met een zwarte achtergrond. Nu ben je goed op weg!

Wanneer het Windows aanmeldscherm verschijnt, moet je een taal kiezen en op Install now klikken. Je hebt dan twee keuzemogelijkheden: een aangepaste installatie of een upgrade. Selecteer Custom en kies een specifieke locatie op de harde schijf om Windows te installeren. Laat dit zoals het is - het installeert naar de virtuele harde schijf die door VirtualBox is aangemaakt.

Nu is het tijd om Windows te installeren en je Microsoft accountgegevens in te voeren. Als je nog geen account hebt zul je een e-mailadres moeten invoeren om aan de Windows-eisen te voldoen. Op deze manier kun je instellingen opslaan en synchroniseren tussen meerdere Windows apparaten.

Voilà! Je draait nu Windows 10 op je Mac. Lees ook onze uitgebreide Windows 10 review eens als je meer over de nieuwe software wilt leren.

Het draaien van een virtuele machine is een iets andere ervaring dan het draaien van een besturingssysteem op een harde schijf. Er kunnen dingen langzamer bewegen en wat haperen. Maar het werkt prima om werk gedaan te krijgen, of om gewoon wat met Windows 10 te spelen.

Als je klaar bent kun je het VM venster gewoon sluiten. Er wordt dan gevraagd of je de staat van de machine wilt opslaan of de boel wilt afsluiten.

Boot Camp gebruiken met Windows 10

Als je de volledige Windows 10 Technical Preview ervaring wilt, kun je Apple's Boot Camp tool gebruiken om Windows 10 op je harde schijf te installeren en direct naar Windows te booten. (Je hebt er wel aan gedacht om eerst al je data te back-uppen, toch?)

Hiervoor zul je eerst een USB-drive nodig hebben met minimaal 4GB aan vrije ruimte. Boot Camp zal het Windows ISO bestand gebruiken om een opstartschijf te maken die gebruikt kan worden om Windows op je Mac te installeren.

© PXimport

Als je de Windows 10 ISO inmiddels gedownload hebt, open Boot Camp. Vink alle hokjes aan en ga verder.

Plug je flashdrive in en selecteer de locatie van het ISO bestand. Boot Camp zal vervolgens alle drivers downloaden die nodig zijn om Windows te draaien, en het zal je USB omtoveren in een opstartschijf. Deze stap neemt wat tijd in beslag, dus wees geduldig.

Daarna wordt gevraagd om je harde schijf in partities te verdelen. Dit is een belangrijke stap, want je kunt de opslag later niet vergroten of verkleinen. In plaats daarvan zul je dat deel van de schijf moeten wissen en overnieuw moeten beginnen.

© PXimport

Het is aan te raden om minimaal 20GB te selecteren, maar 30GB of meer is beter, aangezien Windows 10 zelf een flink deel in beslag zal nemen. Bedenk hoeveel je het zal gaan gebruiken: Is het alleen maar om zo nu en dan wat te knutselen, of wil je Office gaan installeren en serieus werk verrichten? Als je PC games wilt gaan spelen moet je zeker meer opslagruimte toekennen.

Klik als je klaar bent op Install om de installatie van Windows 10 te starten. Windows zal een aantal keer opnieuw opstarten.

Als om wat voor reden dan ook je computer opstart in OS X, start de computer dan opnieuw op en houd de Option toets ingedrukt. Er verschijnt dan een menu waarin je het besturingssysteem kunt selecteren waarnaar je wilt opstarten.

Mijn ervaringen

Over het algemeen lijken de prestaties van Windows 10 op de Mac goed. Het scrollen met de trackpad werkt geweldig op native Windows apps, zoals File Explorer en het Start menu, maar in de browser (ik heb Chrome en Internet Explorer gebruikt) gaat het een beetje hakkelig. Windows heeft ook niet zoveel trackpad bewegingen als OS X, dus het kan een goed idee zijn om een muis te gebruiken.

© PXimport

De helderheid was een beetje inconsistent en schommelde tussen te helder of te donker. Het backlit toetsenbord was ook een beetje in de war: Ik kon de helderheid helemaal niet aanpassen totdat ik bij de op één na laagste stand terechtkwam, waardoor het toetsenbord bijna helemaal donker was.

Dergelijke inconsistente zaken zijn echter te verwachten in een re-release besturingssysteem. Als je problemen hebt of de systeemvereisten verder wilt controleren bieden zowel Microsoft als Apple ondersteuningspagina's. En als je terug naar OS X wilt, hoef je alleen maar de Option toets ingedrukt te houden en OS X als je gewenste besturingssysteem te selecteren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000