Windows 10 resetten kan op drie manieren

© PXimport

Windows 10 resetten kan op drie manieren

Geplaatst: 1 april 2020 - 02:10

Aangepast: 25 november 2022 - 08:40

Wesley Akkerman

Hoewel Windows 10 een betrouwbaar besturingssysteem is, kan er wel eens iets misgaan. Soms is dan de enige oplossing je Windows 10 resetten en terugbrengen naar fabrieksinstellingen. In dit artikel bespreken we drie manieren waarop je dat kunt doen.

De eerste optie die we bespreken verwijdert alles van je systeem. Moet je dit noodgedwongen doen, dan heb je hopelijk een backup ergens van je bestanden (en anders moet je er nog eentje maken). Ga vervolgens naar Instellingen en Bijwerken en beveiliging. Links zie je het kopje Systeemherstel staan. Klik daarop en klik vervolgens onder Deze pc opnieuw instellen op de knop Aan de slag. Kies in het volgende scherm voor Alles verwijderen. Als je voornemens bent de pc te verkopen, klik dan ook nog op Instellingen wijzigen. Door Gegevensverwijdering op Aan te zetten, weet je zeker dat al je data weg is. Wil je enkel je eigen systeem opnieuw instellen, dan hoeft dit niet. Klik nu net zo lang op de knoppen om door te gaan om je verzoek te bevestigen en controleer ondertussen de extra opties die aangeboden worden. Heb je eenmaal op de Resetknop gedrukt, dan is er geen weg terug.

© PXimport

Windows 10 resetten: bestanden behouden

Je begint door de eerste stappen die hierboven beschreven staan te herhalen. Maar bij het onderdeel waar je voorheen Alles verwijderen koos, kies je nu voor Mijn bestanden behouden. In het volgende scherm kun je aangeven of je wil dat apps en instellingen, die standaard zijn , hersteld moeten worden bij de volgende installatie. Kies voor Nee als je dat niet wil. In het scherm dat volgt kun je de lijst van te verwijderen apps opvragen. Als je daarop klikt, zie je een lijst met programma’s die niet uit de Microsoft Store komen en dus opnieuw, via het web of installatiebestand, handmatig geïnstalleerd moeten worden. Dat lijstje verschijnt na de installatie ook op je bureaublad. Nu kun je je keuze bevestigen.

Windows 10 resetten: nieuwe start

Dan hebben we nog de derde optie. Als je voor een frisse start kiest, dan verlies je niet al je bestanden. Wel krijg je toegang tot het Windows 10 waar de computer aanvankelijk mee geleverd werd. Dit installatiebestand komt bij Microsoft vandaan. Mocht je een pc of laptop van een bepaald merk gebruiken, dan kun je beter kiezen voor de normale fabrieksinstellingen, want anders heb je kans dat je bepaalde drivers en programma’s wist wanneer Windows zichzelf opnieuw installeert.

Open de Windows-beveiligingsinstellingen en ga naar Apparaatprestaties en -status. Klik onderaan onder Nieuwe start op de tekst Meer informatie. Druk nu op de knop Aan de slag. Klik nu een paar keer op Volgende (je krijgt ook hier een lijst te zien met apps die je opnieuw moet installeren), totdat het verwijderen en opnieuw installeren kan beginnen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000