© PXimport

Zo installeer je Windows 10

Geplaatst: 28 juli 2015 - 15:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:30

Daan Doedens

De Windows 10-upgrade is sinds 29 juli dan eindelijk beschikbaar. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft moet de nare nasmaak van het matig ontvangen Windows 8 en 8.1 wegspoelen. Sta je te popelen om te upgraden naar de nieuwe versie? Hier lees je hoe je dat doet.

Back-up

First things first: je systeem back-uppen is verre van een overbodige luxe. Het kan altijd zijn dat er iets mis gaat tijdens de installatie van Windows 10, of misschien vind je het wel helemaal niks, en je wil natuurlijk niet het risico lopen dat je al je bestanden kwijtraakt. Een goede back-up is daarom een belangrijke eerste stap. Lees ook: Windows 10 wordt gratis upgrade.

Er zijn talloze manieren om je systeem te back-uppen, en allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Microsoft heeft in elk geval al vooruit gedacht en heeft zelf een back-up-functie in Windows ingebouwd. In dit artikel lees je hoe je een back-up maakt in Windows 7, maar voor 8.1 werkt het vrijwel hetzelfde, of zelfs nog makkelijker.

Windows 8 updaten naar Windows 10

Als je al je gegevens veilig ergens anders hebt opgeslagen, kun je gaan beginnen. De makkelijkste manier om Windows 10 te downloaden, is via Microsoft's eigen software-updates. Gebruikers van Windows 8.1 hebben al een tijdje een pictogram van een Windows-logo in het systeemvak staan. Daarmee kun je, zodra Windows 10 beschikbaar is, de upgrade downloaden. Als je het icoontje hebt weggehaald of je hebt hem nooit gezien, kun je handmatig de update downloaden.

In Windows 8.1 open je de Charms-bar door je muis naar de rechterbenedenhoek van je scherm te brengen. Klik op Instellingen en daarna op Pc-instellingen wijzigen. Klik daarna op Bijwerken en herstellen en daarna op Windows Update. Klik op Nu zoeken en kijk of de nieuwe update al beschikbaar is. Zoek de update op in de lijst en klik op Nu installeren. Voer eventueel je pc-wachtwoord in, wacht tot de update is gedownload en volg de stappen voor de installatie (meestal is de pc opnieuw opstarten al voldoende).

Windows 7 updaten naar Windows 10

De update van naar Windows 10 vanaf Windows 7 wordt je automatisch aangeboden, mits je Service Pack 1 hebt geïnstalleerd en automatische updates aan hebt staan. SP1 kun je downloaden vanaf de website van Microsoft, al zullen verreweg de meeste W7-gebruikers SP1 al op hun pc hebben staan. Check voor de zekerheid of je SP1 al hebt door in het Startmenu met de rechtermuisknop op Computer te klikken en Eigenschappen te selecteren. In dat geval zal je automatisch de keuze krijgen te upgraden naar Windows 10.

Als je automatische updates uit hebt staan, zal je de upgrade handmatig uit moeten voeren. Ga daarvoor naar Start > Configuratiescherm en klik op Systeem en beveiliging. Klik op Naar updates zoeken en wacht tot de nieuwe update in de lijst verschijnt. Klik daarna op Updates installeren en volg de stappen op je scherm.

Aan de slag met Windows 10

Als je Windows 10 met goed gevolg gedownload en geïnstalleerd hebt, kun je los. Wij hebben het nieuwe besturingssysteem al uitvoerig voor je getest, zodat je meteen kunt beginnen met het gebruik ervan. Lees vooral onze 20 tips om aan de slag te gaan met Windows 10. Voor meer informatie en artikelen kun je natuurlijk terecht in ons dossier. Veel plezier met Windows 10!

Heb jij een vraag over Windows 10?

Stel dan je vraag binnen de Vraag & Antwoord van Computer!Totaal en krijg antwoord op jouw vraag!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000