Dit kun je met de Windows 10-app Kaarten

© PXimport

Dit kun je met de Windows 10-app Kaarten

Geplaatst: 18 mei 2020 - 02:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:23

Ronald Smit

Met Windows 10 wordt een aantal standaard apps meegeleverd. De meeste zijn niet echt de moeite van het openen waard. Kaarten daarentegen kan zo af en toe best van pas komen. Bijvoorbeeld voor scholieren die de wereldkaart aan het verkennen zijn.

Natuurlijk: Google Earth en Google Maps zijn de standaard als het gaat om gratis en bruikbaar kaartmateriaal, inclusief 3D-steden en satellietfoto’s. Maar de standaard kaarten-app van Windows is ook best aardig om eens in rond te neuzen. Je zou hem voor navigeren kunnen gebruiken, maar het is anno 2020 wat zinloos om met een laptop op schoot over ’s heeren wegen te cruisen. Die tijd ligt echt ver achter ons gelukkig. Waarschijnlijk heeft Microsoft de app ooit ontwikkeld voor gebruik op smartphones en eventueel tablets. En is het van dat min of meer mislukte avontuur een overblijfsel. Maar vergeet die navigatiemodus gewoon.

Veel leuker is het om lekker rond te neuzen op wegenkaarten die nagenoeg de hele wereld bedekken. Om weg te dromen van die roadtrip naar Peking die je hoogstwaarschijnlijk nooit zult ondernemen bijvoorbeeld. Of meer praktisch, om kinderen een wat meer solide gevoel van geografie te geven. Start de app Kaarten en tik bijvoorbeeld de naam van je woonplaats in het zoekveld. Zoom in naar straatniveau of zoom ver uit voor een ruimtelijk overzicht. Breng heel Nederland of desnoods compleet Europa in beeld.

Verkeer en 3D-steden

Wil je voor je vertrekt even het actuele verkeersbeeld in de buurt checken, klik dan rechtsboven in het venster van Kaarten op het naar beneden gerichte dakje naast Weg. Schakel dan de optie Verkeer in en je ziet in één oogopslag waar het foute boel is. Het rechter verticale knoppenbalkje beschikt over een aantal handige knoppen. Ten eerste is er de kompasknop, die zet je kaart weer zodanig neer dat het noorden bovenaan komt te staan.

Dan is er de rasterknop. Klik je hier op dan krijg je een 3D-view van de kaart te zien. In veel steden zijn 3D-contouren van bebouwing dan zichtbaar. Sommige steden (en dat is echt veel minder dan in Google Earth helaas) beschikt over een volledige 3D-opbouw. Om te zien welke steden, klik je rechtsboven in het Kaarten-venster op de knop Kies een stad en deze wordt getoond met 3D-gebouwen. Verder heeft de app Kaarten in een enkele stad ook Streetside (te vinden in hetzelfde menu waar je ook verkeersinfo aanzette). Dat is vergelijkbaar met Streetview van Google. We kwamen de optie in ieder geval in New York tegen.

© PXimport

Waar ben ik?

De knop in de vorm van een cirkel met een vette stip in het midden (weer in de verticale zwevende knoppenbalk) leidt je in een klik naar je huidige locatie. Die wordt bepaald aan de hand van je IP-adres, dus wijkt mogelijk iets af van de werkelijkheid. De optie werkt helemaal niet als je de app in de privacy-settings geen toegang geeft tot locatiegegevens, maar dat is aanpasbaar. Kaarten is vooral een ‘leuke’ app, die prima van pas komt als je even snel een plaats op wilt zoeken, onder het motto ‘ waar ligt dat ook alweer?’. En voor studiedoeleinden.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000