Wat kun je verwachten van de WWDC?

© PXimport

Wat kun je verwachten van de WWDC?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 2 mei 2013 - 11:33

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Wouter Hoeffnagel

Apple’s jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC staat weer voor de deur. Over ongeveer zes weken gaat het evenement van start. Apple lanceert op de WWDC doorgaans een aantal nieuwe producten. Ook dit jaar doen een aantal geruchten over de WWDC de ronde. In dit artikel lees je wat je dit jaar van de WWDC kunt verwachten.

Wat is het WWDC?

De Apple Worldwide Developer Conference (WWDC) is een evenement dat Apple voor software-ontwikkelaars organiseert. Apple geeft ontwikkelaars op de WWDC alvast een voorproefje van de nieuwe softwarematige en hardwarematige producten die het bedrijf de komende tijd gaat lanceren. Ontwikkelaars kunnen deze informatie gebruiken om hun apps alvast voor te bereiden op de aanstormende lanceringen, waardoor zij zeker kunnen stellen dat hun apps direct gebruikt kunnen worden op een nieuwe variant van een besturingssysteem of een nieuw product.

Het evenement is een jaarlijks terugkerende bijeenkomst, die Apple sinds 1983 organiseert. De WWDC vindt dit jaar plaats van 10 tot en met 14 juni in het Moscone Convention Center in San Francisco, Californië. Het evenement is toegankelijk voor alle ontwikkelaars die een kaartje hebben weten te bemachtigen. Het aanschaffen van een kaartje voor de WWDC is echter een grote uitdaging, aangezien de kaarten doorgaans zeer snel zijn uitverkocht. Dit jaar zijn alle beschikbare kaarten in slechts twee minuten tijd over de toonbank, wat een nieuw record is.

Geruchten voor WWDC 2013

Wat kan je dit jaar van de WWDC verwachten? Apple kondigt in de uitnodiging voor het WWDC aan ontwikkelaars (en daarmee ook de rest van de wereld) een kijkje te zullen geven in de toekomst van zowel Apple’s mobiele besturingssysteem iOS als het Mac-besturingssysteem OS X. Het ligt dus voor de hand dat Apple op de WWDC van zowel iOS als OS X een nieuwe versie gaat tonen.

© PXimport

Apple praat ontwikkelaars van 10 tot en met 14 juni bij tijdens de WWDC

iOS 7

iOS 7 is de opvolger van het huidige besturingssysteem voor de iPhone, iPod touch en iPad. Versie 7 van het besturingssysteem is ontwikkeld onder leiding van Apple’s beroemde ontwerper Jonathan Ive. Het is de eerste keer dat de ontwerper de leiding heeft over de ontwikkeling van iOS. Geruchten stellen dat Ive het design van Apple’s mobiele besturingssysteem flink op de schop gaat nemen. Zo zou iOS een moderner en strakker uiterlijk krijgen, wat overeenkomt met het design dat Ive ook in de vele producten die hij voor Apple heeft ontworpen hanteert.

De grote wijzigingen in iOS 7 zouden overigens wel gelijk voor vertraging hebben gezorgd. Om deze vertraging op te vangen en het besturingssysteem toch op de WWDC te kunnen tonen heeft Apple volgens geruchten ontwikkelaars van het OS X-team overgeheveld naar het iOS 7-team. Het is niet duidelijk wat dit voor gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de vernieuwde versie van OS X.

OS X

Over de nieuwe OS X-versie is minder bekend. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor de Mac zou de codenaam ‘Next’ dragen. Welke naam Apple ditmaal als officiële naam voor het besturingssysteem kiest is nog onduidelijk. Gezien de benamingen van eerder OS X-versies ligt het echter voor de hand dat Apple opnieuw voor een dierennaam kiest. Over de naam wordt in de media druk gespeculeerd, waarbij zowel de naam ‘Cougar’ als ‘Lynx’ regelmatig voorbij komen. Apple registreerde deze namen al in 2003, maar gebruikt deze tot nu toe niet. De registratie van beide merknamen bij het Amerikaanse patentbureau USPTO zijn echter inmiddels alweer verlopen, aangezien Apple de registratie voor beide namen niet op tijd heeft verlengd.

Wat betreft specificaties en nieuwe features van OS X zijn tot nu toe geen geruchten opgedoken en tasten we voorlopig dus nog volledig in het duister. Apple is in OS X Mountain Lion echter begonnen aan het dichter naar elkaar toe brengen van zijn Mac-besturingssysteem OS X en zijn mobiele besturingssysteem iOS. Zo zijn in OS X Mountain Lion verschillende features geïntroduceerd die we kennen uit iOS. Denk hierbij aan iMessage, Berichtencentrum, Game Center en Notities. Het is dus goed mogelijk dat Apple deze lijn in de nieuwe OS X-versie voortzet en het besturingssysteem opnieuw dichter naar iOS toebrengt.

© PXimport

Apple organiseert de WWDC in de Moscone Convention Center in San Francisco (Bron: CNET)

Video’s over WWDC

De kaartjes voor de WWDC zijn inmiddels uitverkocht. Iedereen die op dit moment nog geen kaartje heeft weten te bemachtigen kan het evenement dus niet bijwonen. Het is echter wel mogelijk op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen tijdens het evenement. Apple stelt namelijk video’s beschikbaar van alle belangrijke keynotes, zoals Apple de presentaties tijdens zijn evenementen noemt.

Het online plaatsen van video’s van de WWDC-keynotes is niet nieuw. Apple doet dit al jaren. Het bedrijf wachtte in het verleden doorgaans echter met het online publiceren van de video’s totdat de WWDC was afgelopen. De video’s verschenen vaak enkele dagen of zelfs enkele weken later pas online. Apple stapt dit jaar van deze werkwijze af en kondigt aan de video’s direct na afloop van een keynote online te zetten. Je kunt dit jaar dus tijdens het WWDC, dat van 10 tot en met 14 juni wordt georganiseerd, de video’s bekijken om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000