Google I/O 2021: Android 12 en Wear OS

© PXimport

Google I/O 2021: Android 12 en Wear OS

Geplaatst: 25 mei 2021 - 12:53

Aangepast: 14 december 2022 - 10:26

Justin Doornekamp

De jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Google I/O zit er weer op en dit jaar stond met name in het teken van Android 12 en Wear OS x Tizen. Ook werden er nog enkele andere aankondigingen gedaan, die we in dit artikel kort voor je opsommen!

Android 12

Tijdens I/O werd officieel de nieuwste versie van het Android besturingssysteem uit de doeken gedaan en wat direct opvalt is de nieuwe look van Android 12. Zoals de naam van het nieuwe design ‘Material You’ doet vermoeden, kun je je telefoon nog meer personaliseren. Zo zullen de kleuren in Android 12 zich automatisch aanpassen aan de achtergrond die je gekozen hebt, maar kun je ook zelf het kleurenschema van je telefoon op allerlei manieren aanpassen. Ook zou het besturingssysteem volgens Google niet alleen een stuk sneller zijn, maar ook veiliger dankzij enkele nieuwe beveiligingsfuncties. In het oog springt het Privacy Dashboard, waarmee je een overzicht krijgt van hoeveel inzicht bepaalde apps in jouw persoonlijke gegevens hebben. 

© PXimport

Wear OS x Tizen

Afgelopen week werd bekend dat Google en Samsung de handen ineenslaan voor een verbeterd besturingssysteem voor slimme Android-horloges. In principe komt het erop neer dat Google zijn Wear OS samenvoegt met het Tizen-besturingssysteem van Samsung. Dit moet ertoe leiden dat apps voortaan tot wel 30% sneller kunnen opstarten en dat ook de accuduur van slimme horloges langer meegaat. Voor ontwikkelaars wordt het bovendien gemakkelijker om apps te ontwikkelen, nu er één centraal besturingssysteem is binnen het Android-ecosysteem. Google belooft dat er meer apps en wijzerplaten beschikbaar zullen zijn voor smartwatches. 

Project Starline

Google is ook van plan videobellen naar een hoger niveau te tillen met Project Starline. Door middel van een soort spiegel met camera’s in iedere hoek (Google noemt dit een chat booth), kun je de persoon waarmee je aan het videobellen bent in 3D zien, waardoor het lijkt alsof je daadwerkelijk tegenover de ander zit. De techniek vereist nu nog veel camera’s, speciale belichting en boven alles heel veel ruimte in je woonkamer. Google test Project Starline nu dan ook in diverse kantooromgevingen. Zodoende kan het project op termijn een goede manier zijn om zakelijke besprekingen te houden, zonder dat iedereen in dezelfde ruimte aanwezig hoeft te zijn. 

© PXimport

Nieuw in Foto’s 

Google Foto’s krijgt ook een update, onder meer met de introductie van geanimeerde foto’s. Deze functie lijkt ietwat op de Live-foto’s van de iPhone en maakt van twee foto’s één bewegend plaatje. Ook zul je foto’s met een wachtwoord kunnen beveiligen op je telefoon. Je ziet ze dan niet direct staan in Google Foto’s, maar in een aparte, beveiligde sectie van de app. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000