Waarom LG uit de smartphone-business stapt

© PXimport

Waarom LG uit de smartphone-business stapt

Geplaatst: 24 mei 2021 - 09:36

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Laura Jenny

LG stopt met het maken van smartphones. Het Koreaanse bedrijf heeft veel succes in andere takken, zoals televisie en huishoudelijke apparaten, maar nadat het al langere tijd weinig voet aan de grond kreeg op het gebied van smartphones, haakt het bedrijf af. Dit is hoe dat zo heeft kunnen gebeuren.

Ondanks de opvallende LG Velvet en LG Wing, de laatste telefoons die LG maakte, rapporteerde LG rapporteerde qua smartphoneverkopen al jaren verliezen. Het bedrijf besloot dan ook niet uit de mobiele wereld te stappen, maar wel uit de smartphonefabrikage. Het wil helpen bij het ontwikkelen van 6G. Verder kijkt het vooral naar smarthome, kunstmatige intelligentie, robotica en elektrische voertuigen als nieuwe markten om groot in te worden.

Het is zonde om LG te zien gaan, want het bedrijf gaat al erg lang mee. Laten we wat hoogtepunten in de spotlight zetten.

Geschiedenis van LG-telefoons

Toen we halverwege de 00’s met Motorola RAZR’s liepen en iPhones nog niet bestonden, kwam LG met KG800 Chocolate. De schuifbare telefoon werd een hit en zette LG met 21 miljoen verkopen op de kaart. Vervolgens kwam LG in 2007 ook nog met de allereerste telefoon met een capacitieve touchscreen, de LG KE850 Prada. 

Wederom had dit toestel een stijlvol design om mee op te vallen. Helaas stopte LG er maar 8 MB aan opslag in, waardoor het toestel toch wat achterstond. Zeker gezien de concurrentie, want een paar maanden later werd de iPhone onthuld.

LG kwam met de wat normalere LG KP500 Cookie in 2008 die wat lager in prijs was, waardoor het toestel nog 13 miljoen keer over de toonbank ging. Toch had het bedrijf last van die iPhone, die al vanaf dag één een groot succes was. 

Daarop volgde de LG KU99 Viewty, die als eerste telefoon ter wereld slow-motion-video’s kon maken. Opvolger LG Optimus 2X kon op zijn beurt als eerste 1080p-video’s schieten. De eerste telefoon met goedwerkende dual camera? De LG G5.

© PXimport

LG bleef innoveren, al deed het dat vanaf 2009 met besturingssysteem Android als basis. Hiervoor gebruikte het Symbian en Windows Phone. De eerste LG-smartphone met Android was de LG GW620, een telefoon met een 3 inch touchscreen en een 5 megapixel camera. 

Vervolgens kwam het bedrijf onder andere met de Optimus-lijn, waarna het helaas helemaal wegging bij de ‘chocolate’- en ‘cookie’-achtige namen en startte met serienummers: L, F, Q, V en G. LG Velvet en LG Wing waren na een groot aantal ThinQ-telefoons de laatste smartphones van LG.

Hoe het misging

Waar is het misgegaan met LG? Was het al ten tijde van LG Prada, die door Apple werd gestoomwalst? 

Hoewel de komst van iPhone niet heeft geholpen (wat geldt voor alle smartphoneleveranciers), is het niet alleen daardoor dat LG telkens slechter presteerde op de smartphonemarkt. Het heeft alsnog miljoenen telefoons verkocht en innovatieve toestellen gemaakt. Echter is het waarschijnlijk de hevige concurrentie gecombineerd met moeite om nog steeds met innovatie te komen, waardoor LG’s telefoontak steeds minder goed presteerde in verkopen.

Bovendien waren er ook problemen met de telefoons van LG. In 2015 verscheen G4, die bootloopproblemen kreeg, waardoor hij steeds bleef rebooten. Nu is dat op zich al vervelend, maar helemaal toen de vervangende G4 met exact hetzelfde probleem kampte. Het dreef veel mensen weg van LG, want het vertrouwen had een enorme deuk opgelopen. 

De opvolger G5 was helaas niet goed genoeg doordacht. LG wilde waarschijnlijk snel van de G4 af en kwam met een telefoon waarop je allerlei accessoires kon toevoegen aan de onderkant. Alleen bleek dat een zwak systeem dat bovendien met te weinig accessoires kwam, waardoor ook de G5 geen voet aan de grond kreeg.

© PXimport

Op zich had LG zich hier nog kunnen herpakken, maar omdat de LG G6 kwam met een Snapdragon 821-chip in plaats van de nieuwe generatie Snapdragon 835 die de concurrentie wel had, stond LG weer 1-0 achter. Er kwam nog een G7, maar het scherm bleek van te grote invloed op de batterijprestaties. Bovendien was de telefoon niet heel vernieuwend, waardoor hij snel in de vergetelheid raakte.

Gelukkig had LG tegelijkertijd de V-serie lopen. De V10 en V20, die een handig tweede scherm hadden waarmee je snel toegang had tot apps, waren goede toestellen, maar ze waren erg groot. Uiteindelijk zijn de V-lijn en de G-lijn te veel naar elkaar toegegroeid en wisten ze met te weinig innovatie te komen of anderzijds op te vallen om nog boven het maaiveld uit te steken.

Uiteindelijk heeft LG het qua smartphones niet gered en op 31 juli gaat de stekker volledig uit de smartphonetak. De meest recente toestellen krijgen wel nog een poosje updates, maar er worden geen nieuwe telefoons meer gemaakt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000