Waar vind je handleidingen van je hardware en software?

© PXimport

Waar vind je handleidingen van je hardware en software?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 20 augustus 2016 - 04:02

Aangepast: 14 december 2022 - 14:46

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Je hebt een paar jaar geleden iets gekocht, en je hebt de handleiding nodig. Tenzij je heel georganiseerd bent, ben je die handleiding natuurlijk hartstikke kwijt. Is er dan een manier om die te achterhalen? Jazeker!

Jaren geleden is er een flinke markt ontstaan rond de verkoop van handleidingen. Heel prettig was die markt niet. Het was vrij ontransparant, je moest ervoor betalen en soms werd je ronduit besodemieterd. Dat is gelukkig nu wel heel anders. Inmiddels hoef je voor handleidingen helemaal niet meer te betalen en zijn er meer dan genoeg sites die een gigantische hoeveelheid handleidingen aanbieden van koffiezetapparaten tot pc’s tot wasmachines. Lees ook: Beveilig je huis slim met domotica.

Handleidingen voor software

Dat grote aanbod aan handleidingen geldt overigens met name voor hardware. Software is toch een heel andere markt, vooral omdat de meeste software de handleiding gewoon heeft ingebouwd. Is dat niet het geval, dan kun je het beste naar de website van de makers gaan om te zien of ze daar tutorials bieden voor het gebruik van de software (dat is meestal wel het geval).

Handleidingen voor hardware

© PXimport

Zoek je een handleiding voor hardware, ook dan kun je terecht bij de website van de fabrikant, maar veel makkelijker wellicht is om een website als Handleidingzoek te raadplegen. Op deze website vind je een waslijst aan handleidingen, waarbij je kunt zoeken op merk, type, apparaatsoort enzovoort. De meeste handleidingen zijn in het Nederlands, al zul je er ook flink wat in het Duits en Engels vinden. Vind je de handleiding die je zoekt niet, dan kun je het ook nog op een buitenlandse site proberen. ManualsOnline is daarvoor een goede optie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000